Ανανέωση:

Σειρά συναντήσεων είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος για μια σειρά από θέματα που αφορούν το νησί. Ο δήμαρχος Λειψών  μιλώντας στον Sky σήμερα το πρωί αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις που γίνονται τουρκικά αεροσκάφη και στην αερομαχία που όλοι οι κάτοικοι παρακολούθησαν.

«Είχαμε και σήμερα την κλασική αερομαχία που εκτυλίσσεται κάθε ημέρα στο νησί. Πρέπει να ήταν στα 10.000 πόδια μπορεί και χαμηλότερα. Είδαμε να αναχαιτίζεται τουρκικό αεροσκάφος από ένα ελληνικό μιράζ», τόνισε ο κ. Φώτης Μάγγος.
Όσο για το αν οι παραβιάσεις έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων ο κ. Μάγγος τόνισε:

«Έχει περάσει σε άλλο επίπεδο η πρόκληση με την έννοια ότι γίνονται και υπερπτήσεις σε εκτάσεις όπως τα νησιά. Καθιερώθηκε να παραβιάζεται ο εναέριος χώρος. Τώρα αυξάνεται σε ένταση το γεγονός. Είναι για να προκαλέσουν την ελληνική πλευρά να συζητήσει για θέματα που θεωρούνται λυμένα από τις διεθνείς συμβάσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Σε ερώτηση αν η δραστηριότητα της γειτονικής χώρας ανησυχεί τους κατοίκους ο κ. Μάγγος δήλωσε:

«Οι κάτοικοι δεν ανησυχούν. Είναι ενοχλητικό να έρχονται πάνω από τον οικισμό τόσο προκλητικά».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο κ. Φώτης Μάγγος τόνισε:
«Είχα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Καραγιάννη και αμέσως μετά με τον υπουργό κ.Κώστα Καραμανλή. Συζητήσαμε για το νόμο που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις 4412. Ο νόμος μεν εκσυγχρόνισε το πλαίσιο των διαγωνισμών αλλά οι μικροί δήμοι που δεν είχαν τουλάχιστον τρία άτομα προσωπικό δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναθέσεις. Είχα ζητήσει να προωθηθεί τροπολογία και μετά ζήτησα συνάντηση. Στη συνάντηση δόθηκε η δέσμευση ότι είναι δυνατό να αλλάξει το άρθρο 221 που αφορά τους ΟΤΑ μέσα στο Μάρτιο. Αυτό είναι μια πολύ εξέλιξη για τους ΟΤΑ της Δωδεκανήσου που δεν έχουν τουλάχιστον τρεις μηχανικούς»

Μέχρι τώρα για να προχωρήσουν τα έργα όπως εξήγησε ο κ. Μάγγος οι δήμοι έπρεπε να κάνουν συμβάσεις με τα υπουργεία με την Περιφέρεια με μεγαλύτερους ΟΤΑ.
«Τώρα με την αλλαγή θα υπάρξει ανάπτυξη στα νησιά μας γιατί θα υλοποιούνται πιο γρήγορα τα έργα», είπε ο κ. Μάγγος.

Ο Δήμαρχος Λειψών είχε συνάντηση και με τον υφυπουργό ΄Αμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή που πάντα δείχνει ενδιαφέρον για τα Δωδεκάνησα την ευθύνη των οποίων είχε κατά τη θητεία στην περιοχή αλλά και στο ΓΕΣ.

« Κάλεσα τον κ. Στεφανή να έρθει στο νησί σε μια από τις εθνικές επετείους και μου το υποσχέθηκε. Συζητήσαμε όμως και για τον ύφαλο που υπάρχει κοντά στο νησί. Πάνω σε αυτόν πέφτουν τουριστικά πλοιάρια και δημιουργείται πρόβλημα «προσαράξει». Δημιουργείται και κίνδυνος για ρύπανση του περιβάλλοντος.Του ζήτησα να γίνει σήμανση ώστε να πάψουν τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου θα επισκεφθεί το νησί ώστε να μπει στον ύφαλο φάρος», δήλωσε ο κ. ΄Μάγγος
Συνάντηση είχε ο κ. Μάγγος με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανούδάκη που έχει υπηρετήσει στην ΤΑ και γνωρίζει τα προβλήματα.

«Είχα ζητήσει να συνεχιστεί η έκτακτη χρηματοδότηση από το φόρο ζύθου. Υπήρχαν από αυτό πιστώσεις που μοιράζονταν σε μικρούς νησιωτικούς δήμους. Θα δοθεί άμεσα και όχι τον Ιούνιο για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι ΟΤΑ» , είπε ο δήμαρχος Λειψών.
Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο κ. Μάγγος συζήτησε για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο δήμαρχος μετέφερε στον υπουργό την ανησυχία των δημάρχων και των επιχειρηματιών για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές .
« Μου εξήγησε πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται στο υπουργείο Ναυτιλίας αλλά στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους που δεν έβαλε τα χρήματα. Είναι θέμα λίγων ημερών να πληρωθούν οι επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε το δήμαρχο Λειψών ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση του μεταφορικού ισοδυνάμου αλλά στη βελτίωση του.
Συζήτηση έγινε και για τα λιμενικά ταμεία. Πρόθεση του υπουργείου είναι όπως τόνισε ο κ. Μάγγος να ξεκινήσει διάλογο με τους ΟΤΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν καλύτερα τα λιμενικά ταμεία.

«Ξεκαθάρισε ο κ. Πλακιωτάκης ότι δεν υπάρχει σκέψη να παραχωρηθεί η λειτουργία των λιμενικών ταμείων στο υπουργείο. Θα μπουν σε συζήτηση δύο τρια πιθανά σενάρια με την ΤΑ. Δεν θα επιβάλει το υπουργείο καμία άποψη αλλά να συμφωνήσει μαζί τους για το πλαίσιο λειτουργίας», είπε ο κ. Μάγγος.

Ο κ. Μάγγος αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών με λάμπες Led που θα εγκατασταθούν σε περιοχή του νησιού που δεν φωτίζεται επαρκώς.
Τα φωτιστικά αυτά φορτίζονται από την ηλιακή ενέργεια και κοστίζουν μαζί με τους στύλους 800 ευρώ το ένα. Αρχικά θα αγοραστούν από την Philips μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 20 τεμάχια ώστε να δοκιμαστούν και εν συνεχεία θα γίνει μεγαλύτερη παραγγελία.

 12 total views,  4 views today