Από τις 10.100 αιτήσεις μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» για να ενισχυθούν μόλις οι 3.705 μπορούν να ικανοποιηθούν.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις φωνές διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, οι οποίοι  αποκλείσθηκαν από τη δράση και αναζητούν τους λόγους που έμειναν εκτός χρηματοδότησης. Οι μεγάλοι αδικημένοι της δράσης είναι οι περίπου 500 επιχειρηματίες της εστίασης, που αποκλείσθηκαν από τη δράση.

Για το θέμα αυτό μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά των εποχικών, και σημείωσε πως τα στοιχεία του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ, όπως και των άλλων περιφερειακών προγραμμάτων,  αποδεικνύουν ότι η αγορά δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά από την Κυβέρνηση.

Δεν έχουν αντίκρισμα τελικά οι πανηγυρισμοί της περιφερειακής αρχής και των υποστηρικτών – αυλικών της, σε ότι αφορά την εφαρμογή και υλοποίηση, του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ», αφού μόνο το 37% των  αιτήσεων που υπεβλήθησαν, από τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έγιναν δεκτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” του Μανώλη Γλυνού. Όπως επισημαίνεται, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύεται στην πράξη, ότι είναι αυτή που είχε τις περισσότερες αιτήσεις και το μικρότερο προϋπολογισμό, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και θεωρούν εξοργιστικό το ότι δεν υπάρχει απάντηση της Περιφέρειας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν δεν έχουν άλλους πόρους για να επιβιώσουν και αγωνιούν για το αύριο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Ο κ. Γλυνός μιλώντας στον sky τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις άμεσα και να υπάρχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα το χειμώνα για την στήριξη των επιχειρήσεων, γιατί προμηνύεται δύσκολη και η φετινή τουριστική σεζόν. Μάλιστα επισήμανε ότι λόγω του μικρού προϋπολογισμού των 35 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν πολλές επιχειρήσεις εκτός και κλάδοι που δεν στηρίχθηκαν καθόλου. “Ζητάμε πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη και όχι επιδοματική πολιτική όπως ατυχώς είχε αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γ. Λεονταρίτης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου”, είπε καταλήγοντας.

 376 total views,  4 views today