Μεγάλα έργα και κίνητρα διαμονής το αντίδοτο στην ερήμωση της Μεσαιωνικής Πόλης

425

Αγώνα για να ζωντανέψει η Μεσαιωνική Πόλη και να πάψει να φθίνει χρόνο με το χρόνο δίνει η διοίκηση του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου.
Όπως τόνισαν σε συνέντευξή τύπου που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης η γραμματέας κ. Γεωργία Γουδουλάκη και τα μέλη κκ. Νίκος Κασέρης Γιάννης Σταυλάς και Παναγιώτης Αυγερινός η κατάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη πάει από το κακό στο χειρότερο.
Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους και φεύγουν γιατί δεν μπορούν εξαιτίας του θορύβου και άλλων προβλημάτων να ζήσουν στην Μεσαιωνική Πόλη.
Αυτό εξηγεί και τη δραματική μείωση των μονίμων κατοίκων. Τη δεκαετία του 50 στην περιοχή ζούσαν 7.500 άνθρωποι και σήμερα δεν ξεπερνούν τους 2.000. Αρνητικά λειτουργεί και το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογείωση των δικτύων.
Οι άνθρωποι φοβούνται να μην ασθενήσουν σοβαρά γιατί δύσκολα θα γίνει η μεταφορά τους στο νοσοκομείο και να μην ξεσπάσει φωτιά.
Τη λύση για την υλοποίηση έργων που θα πρέπει να γίνουν στη Μεσαιωνική Πόλη δίνει και η νέα προγραμματική σύμβαση στο περιεχόμενο της οποίας σε ότι αφορά την οικονομική συνεισφορά των φορέων που συμμετέχουν αναμένεται να δώσει με την ομιλία του στην εσπερίδα το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Για να δείξει την απαξίωση του μνημείου ο κ. Νίκος Κασέρης έδειξε φωτογραφικό υλικό από τις δεκάδες οικίες εντός του μνημείου που έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου ενώ θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί .
Στη νέα προγραμματική σύμβαση συμμετέχουν ο δήμος Ρόδου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Η εσπερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης 30 ετών από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Σκοπός είναι να ακούσουμε τους ειδικούς αλλά και την κοινωνία των πολιτών για τα προβλήματα που υπάρχουν. Θέλουμε να δούμε τις εξελίξεις μέσα από την πολεοδομική μελέτη και την προγραμματική σύμβαση. Κρίναμε πως είναι πολύ καλή συγκοιρία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Περιβάλλοντος τα προβλήματα της περιοχής είναι τριών ειδών δηλαδή τα θεσμικά που αφορούν την πολεοδομική μελέτη, το κανονιστικό πλαίσιο και η φυγή των κατοίκων.
«Η τάση φυγής συνεχίζεται εξαιτίας των προβλημάτων που μένουν άλυτα. Δεν δίνονται και κίνητρα για να μείνουν εντός της Μεσαιωνικής Πόλης. Έχουμε ένα μνημείο που είναι ζωντανό και αυτό να μην το ξεχνούμε», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
Αναφορά έκανε ο κ. Γρηγοριάδης και στα υπόγεια δίκτυα της Μεσαιωνικής Πόλης έργο που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 56%.
«Μένει ένα μεγάλο ποσοστό της Μεσαιωνικής Πόλης στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα δίκτυα. Ελπίζουμε αυτό να αντιμετωπιστεί με την προγραμματική σύμβαση. Σημαντικό είναι και το ποσοστό των κατεστραμμένων κτιρίων εντός της περιοχής. Παρότι υπάρχει ζήτημα με το ιδιοκτησιακό πρέπει να υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την αποκατάσταση όλων των ρημαγμένων ακινήτων» , τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.
«Αγκάθι» για τους κατοίκους είναι το κυκλοφοριακό , η στάθμευση το ωράριο των καταστημάτων και άλλα προβλήματα της καθημερινότητας.
Όλα αυτά θα λύνονταν αν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.
Ο κ. Νίκος Κασέρης αναφέρθηκε στα ερειπωμένα ακίνητα και τόνισε πως το 90% αυτών ανήκει στο δημόσιο.
«Αρκετά είναι μη κατοικήσιμα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Για τις περιοχές που κατοικούνται δεν έγιναν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων. Αναρωτιέται κανείς αν για τους αρμόδιους έχουν σημασία μόνο η οδός Ιπποκράτους και άλλοι εμπορικοί δρόμοι της Μεσαιωνικής Πόλης», είπε ο κ. Κασέρης.
Στην ανάγκη της ανάπτυξης διαλόγου στην ημερίδα ώστε να ακουστούν και οι απόψεις των πολιτών αναφέρθηκε η κ. Γεωργία Γουδουλάκη.
Από την πλευρά του κ. Γιάννης Σταυλάς τόνισε πως στόχος είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
«Στόχος είναι να μπορούμε να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Σταυλάς.
Ο κ. Γρηγοριάδης κλείνοντας τη συνέντευξη τόνισε πως δεν υπήρξε θετική απάντηση από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης για συμμετοχή στην εσπερίδα.
Σε ερώτηση αν τα σοβαρά προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης γίνουν η αιτία να απενταχθεί το μνημείο από τον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ο κ Γρηγοριάδης δήλωσε:
Υπάρχουν δέκα κριτήρια για την ένταξη των μνημείων στον κατάλογο. Η Μεσαιωνική Πόλη πληρούσε τρία. Αν εκλείψει ένα από αυτά θα απενταχθεί θα αποχαρακτηριστεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε για την περιοχή
Ο νομικός κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου για το ίδιο θέμα τόνισε πως η Μεσαιωνική Πόλη κινδυνεύει από την φυγή των κατοίκων της.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας αναλυτικά:

17.30 – 17.45 Δημήτρης Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, εκπαιδευτικός και Νίκος Κασέρης, μέλος του δ.σ. του συλλόγου, φωτογράφος: “Εισαγωγή – Σύντομη επισκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης. Ο σκοπός της σημερινής εσπερίδας”.
17.45 – 18.00 Τόνια Μοροπούλου, καθηγήτρια ΕΜΠ Πρόεδρος αντιπροσωπείας ΤΕΕ: “Ο στρατηγικός σχεδιασμός με εταίρους τους φορείς της κοινωνίας, της τεχνογνωσίας και της πολιτείας, προϋπόθεση για την αειφόρο προστασία και ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου”.
18.00-18.15 Αικατερίνη Μανούσου – Ντέλλα, αρχιτέκτων, Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού: “1985-2017, Τριάντα χρόνια Έργων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ως παρακαταθήκη για μια νέα Αρχή”.
18.15-18.30 Μιχάλης Παπαγεωργίου, δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Αθηνών / Επ. Συνεργάτης Wolfson College University of Cambridge: “Πολιτιστικός Συνταγματισμός και Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η περίπτωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου”.
18.30-18.45 Ιωάννης Στουραΐτης, ιατρός: “Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με τη ματιά ενός πρώην μόνιμου, και νυν περιστασιακού, κατοίκου της”.
18.45-19.00 Δημήτρης Γρηγοριάδης: Πολεοδομική Μελέτη Μεσαιωνικής Πόλης, πενήντα χρόνια ατελέσφορων (;) προσπαθειών
19.00-19.30 Παρεμβάσεις από φορείς (3λεπτες)
Οι φορείς παρεμβαίνουν επί των εισηγήσεων ή και πέρα από αυτές σε θέματα που τους αφορούν.
19.30-20.00 Ερωτήσεις και παρεμβάσεις από πολίτες ή Μέσα Επικοινωνίας (2λεπτες)
Οι πολίτες παρεμβαίνουν ή/και θέτουν ερωτήματα τόσο στους κεντρικούς ομιλητές όσο και στους φορείς.
20.00- 20.30 Συζήτηση – απαντήσεις επί ερωτημάτων και παρεμβάσεων.
Οι εισηγητές ή/και οι φορείς απαντούν σε ερωτήματα και δευτερολογούν.
20.30-20.45 Συμπεράσματα.