Ανανέωση:

Πολύ μεγάλη διαφορά θα προκύψει στις εθνικές εκλογές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ο καθηγητής και δημοσκόπος Νίκος Μαραντζίδης.

Όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», βλέπει τη Νέα Δημοκρατία στην περιοχή του 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 30%, και τότε, είπε, «μιλάμε για την εγκαθίδρυση με όρους ηγεμονίας της επόμενης ημέρας». Και όχι μόνο θα επηρεάσει μία τετραετία αλλά θα βάλει το πλαίσιο και της μεθεπόμενης 4ετίας, εκτίμησε ο κ. Μαρατζίδης.

«Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όχι μόνο γιατί σταθεροποιούν τη φυσιογνωμία ενός δικομματικού συστήματος, που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γιατί θα καθορίσουν ενδεχομένως για αρκετά επόμενα χρόνια, τον χαρακτήρα του συσχετισμού δυνάμεων», είπε ακόμα ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πρώτη φορά εθνικές εκλογές αμέσως μετά από ευρωεκλογές

«Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εθνικές εκλογές αμέσως μετά από ευρωεκλογές», είπε ο κ. Μαραντζίδης, τόσο κοντά που να μοιάζουν ως συνέχεια, με «ενιαία» προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε. Γι’ αυτό και δεν περιμένει δραματική μεταβολή. Το πιο ουσιαστικό, συνέχισε, είναι ότι εμφανίζεται μία ενίσχυση του νέου δικομματικού τοπίου, όπως διαμορφώθηκε από το 2012 και μετά, με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Στην ατζέντα της ΝΔ αποτυπώθηκε ήδη στις Ευρωεκλογές και συνεχίζει να γίνεται αναφορά ως το Νο 1 ζήτημά της, η μεσαία τάξη- που δεν είναι της παρούσης να κουβεντιάσουμε τι περιλαμβάνει- και η μείωση των φόρων. Αυτό επηρεάζει σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατζέντα προστασίας των αδυνάτων και αναδιανομής υπέρ των φτωχών. Αυτό στην κοινωνία αποτυπώνεται με κόσμο που λέει «ανησυχώ γι` αυτό που μπορεί να έρθει», αντικατοπτρίζεται στο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται είτε σε χαμηλά στρώματα είτε ευρύτερα στην μισθωτή εργασία είτε στους δημόσιους υπαλλήλους, για τις αλλαγές που θα φέρει η ατζέντα της ΝΔ. Αυτοί είναι δύο πόλοι με σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά και με διαφορετικές προσλαμβάνουσες του επικοινωνιακού παιχνιδιού . Ο ένας λέει «μεταρρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας», ο άλλος καταλαβαίνει «ωχ, θα δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα».

Μαραντζίδης: Ξεφούσκωσε η ιστορία των Πρεσπών

Ο κ. Μαραντζίδης επανέλαβε ότι «ξεφούσκωσαν» τόσο η ιστορία με την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η ατζέντα περί θεμάτων ασφαλείας. Αντίθετα, τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα είναι αυτά της οικονομίας και «είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πολύ καιρό έχουμε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, είναι πολύ σπουδαίο. Μέσα σε κλίμα απόλυτης νηφαλιότητας … αντιπαρατίθενται καθαρές πολιτικές ατζέντες χωρίς δράματα, υστερίες και αχρείαστες οξύνσεις … με κοινές συντεταγμένες και από τις δύο πλευρές την αποδοχή στην Ευρώπη, ότι είμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό σπίτι, ότι συμμετέχουμε στους βασικούς διεθνείς θεσμούς, ότι δεν αμφισβητούμε διεθνείς συμφωνίες της χώρας και την διεθνή θέση της. Είναι μεγάλο κέρδος για την χώρα, στο μέλλον θα συζητάμε για αυτές τις εκλογές και ως μέρος κανονικοποίησης της χώρας, που σχετίζεται με την έξοδο από τα μνημόνια, την ομαλή οικονομική περίοδο που διάγουμε πέρα από τα προβλήματα … Συνολικά για την χώρα είναι πολύ σημαντικό ένα τέτοιο πλαίσιο κανονικότητας, στο οποίο να διεξάγονται εκλογές και να συζητάμε πολιτικά», κατέληξε ο κ. Μαραντζίδης.

 150 total views,  4 views today