Στα δικαστήρια θα λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την παράταση των μισθώσεων των καταστημάτων της Νέας Αγοράς .

Αυτό προέκυψε μετά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την κατά πλειοψηφία απόφαση που ελήφθη για την έγκριση της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Η συζήτηση διανθίστηκε με τα “γαλλικά ” που αντάλλαξαν κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο δήμαρχος κ Φώτης Χατζηδιάκος και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Στέργος Στάγκας.

Η έκφραση του δημάρχου αντέ να χαθείς σαχλαμάρα στον κ. Στάγκα τον έβγαλε εκτός εαυτού και τον ώθησε να αποχωρήσει .

«Εσύ είσαι σαχλαμάρας θα σε κρίνει ο κόσμος. Λίγος είναι ο χρόνος σου», ανταπάντησε ο κ.Στάγκας.

Η έντονη λογομαχία προέκυψε μετά από κάποιες διαφωνίες του κ. Στάγκα για τη διαδικασία.

Η λογομαχία κατέβασε πολύ τον πήχυ και μηδένισε το όποιο πολιτισμένο κλίμα στη συνεδρίαση.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την εισήγηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου αρμοδίου για την ακίνητη περιουσία κ Δήμου Μουτάφη.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Π. Αποστολάς που αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα για παράταση των μισθώσεων για τα καταστήματα της Νέας Αγοράς.

« Ο δήμος τότε παραβίασε νόμο που παρέτεινε τις μισθώσεις. Παρέλειψε να εφαρμόσει διάταξη που δίνει δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων έως τις 31.12.19. Επομένως θα πρέπει να κινηθείτε σωστά. Εφόσον υπάρχει μισθωτικό δικαίωμα και δεν είναι αυθαίρετοι κάτοχοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ορθό τρόπο. Πρέπει να μας σεβαστείτε εκπροσωπούμε σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας», είπε ο κ. Αποστολάς.

Τις θέσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Νέα Αγορά ανέλυσε ο πρόεδρος του συλλόγου των καταστηματαρχών κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης.

«Είμαστε ακόμη για μια φορά εδώ. Ήρθαμε με τις καλύτερες δυνατές προτάσεις. Έχουμε πρόθεση για συμβιβασμό με πρόθεση για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών. Για μας η Νέα Αγορά είναι το δεύτερο σπίτι μας. Θέλουμε αυτό να είναι καλοδιατηρημένο και όχι έτοιμο να πέσει και να μας πλακώσει. Είδαμε ότι ο δήμος δεν έχει πρόθεση να επισκευάσει το μνημείο. Όλοι σας περνάτε από το κτίριο και γνωρίζετε τι συμβαίνει τους θερινούς μήνες», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Σωματείου των Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ.Παναγιώτης Κατσιδώνης.

Ο κ. Κατσιδώνης αναφέρθηκε στις απόπειρες που έγιναν για να επισκευαστεί η Νέα Αγορά αλλά δεν καρποφόρησαν.

«Έχουν μείνει εργασίες ημιτελείς γιατί τελείωσαν τα χρήματα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε χρήματα για να γίνουν παρεμβάσεις στην εξωτερική πλευρά στα σημεία που έχουν σταματήσει οι παρεμβάσεις και είναι εμφανή τα σημάδια της φθοράς. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε οικονομικά αρκεί να μας δοθεί ανανέωση στις συμβάσεις μας. Θα ζητήσω να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα ζητηθεί η κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέψει την παράταση των συμβάσεων μας», τόνισε ο κ. Κατσιδώνης.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Καρίκης ανέλυσε την πρόταση του για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς.

« Το θέμα που εξετάζουμε σήμερα έχει να κάνει με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές και αυτό καθιστά δύσκολη τη λήψη της όποιας απόφασης. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα. Το νομικό πλαίσιο το διαμορφώνουμε εμείς. Ίσως θα έπρεπε να ζητήσουμε εμείς τη διαμόρφωση του. Εμείς δεν δεχόμαστε καταστηματάρχες που δεν πληρώνουν τα ενοίκια τους. Έχουμε ένα ακίνητο που μέρα με την ημέρα απαξιώνεται ενώ θα έπρεπε να αποτελεί υπεραξία για το Δήμο. Εμείς πιστεύουμε ότι την τύχη του κτιρίου θα πρέπει να έχει ένα Ροδίτικο σχήμα στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι φορείς και ο δήμος», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και υποψήφιος δήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης και πρόσθεσε πως θα πρέπει να συσταθεί μια αναπτυξιακή εταιρεία που θα συμβάλει ώστε το ιστορικό κτίριο να μείνει στην κυριότητα του Δήμου.

«Εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε όλοι δούλοι στη όποια εταιρεία θα αναλάβει την τύχη του ιστορικού κτιρίου. Ναι στην αξιοποίηση γιατί το μνημείο καταρρέει. Όμως να είναι υπό την ευθύνη ενός νομικού σχήματος που θα μπορεί να λάβει και χρήματα από προγράμματα και τράπεζες. Δεν θεωρούμε ότι εμείς είμαστε πιο ευαίσθητοι. Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη», τόνισε ο κ. Καρίκης.

Την άποψη ότι δεν έχει νόημα να καλούνται τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνουν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και ότι πρέπει η υπόθεση να αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Την άποψη της παράταξης μας για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς την έχουμε εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό. Με έγγραφο του ο κ. Αποστολάς εξέφρασε τη νομική του άποψη σύμφωνα με την οποία υπάρχει δυνατότητα να παραταθούν οι μισθώσεις με την προϋπόθεση να γνωμοδοτήσει θετικά το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια η νομική υπηρεσία του Δήμου αποφάνθηκε, ότι δεν ισχύει η απόφαση του κ. Αποστολά.

Σήμερα ο κ.Αποστολάς ανέλυσε εκ νέου το νομικό πλαίσιο . Καλούμαστε εν ολίγοις , να εγκρίνουμε τη μια άποψη που είναι αυτή της νομικής υπηρεσίας Το θέμα έρχεται τελείως άστοχα το θέμα για μια φορά ακόμη. Η νομική υπηρεσία έχει γνωμοδοτική άποψη. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να την εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Αν η δημοτική αρχή θεωρεί πως είναι ισχυρή ας την υιοθετήσει και ας λυθεί το θέμα εκεί που πρέπει δηλαδή στα δικαστήρια», τόνισε ο κ.Γιώργος Υψηλάντης που συμφώνησε με την πρόταση που κατέθεσε ο κ.Κατσιδώνης για νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Ο κ. Υψηλάντης όπως και ο κ. Κατσιδώνης ζήτησε να γίνουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τη μίσθωση των καταστημάτων που τώρα είναι κενά.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τάκης Πότσος τόνισε πως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να ζυγίσουν την κατάσταση και να λάβουν μια απόφαση ορθή.

«Καλούμαστε να βρεθούμε απέναντι ή να υλοποιήσουμε μιας συγκεκριμένης πολιτικής που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Νέας Αγοράς. Εμείς ζητάμε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση και να μείνουν οι καταστηματάρχες εντός του μνημείου», τόνισε ο κ. Τάκης Πότσος.

Εκ μέρους της παράταξης του κ Χ Χατζηευθυμίου ο κ Γιάννης Γιαννακάκης τόνισε είναι μονόδρομος η αντιμετώπιση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση.

«Χαίρομαι γιατί ωρίμασε η πρόταση μου για την τακτοποίηση του θέματος που αφορά τα καταστήματα στη Νέα Αγορά με νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης.

«Δεν είμαστε εδώ για να εγκρίνουμε τις προτάσεις των υπηρεσιακών αλλά για το κάτι παραπάνω. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές δεν μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να λαμβάνει τόσο τραγικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις των κκ. Αποστολά και Κατσιδώνη είναι εξαιρετικές . Θα πρέπει να υιοθετηθούν», είπε η κ.Μαρία Καραγιάννη.

«Ερχόμαστε όλοι να ψηφίσουμε όλοι για κάτι που δεν συμφωνούμε . Δεν γίνεται σεβαστός ο ρόλος μας. Αντιμετωπίζουμε μια εμμονική στάση μέσα από τις εισηγήσεις. Ο κοινός νους ενός Ροδίτη πολίτη απορεί», τόνισε ο κ. Στέφανος Δράκος.

«Εκπλήσσομαι που συζητούμε ακόμη αυτό το θέμα. Πριν λίγα λεπτά μιλούσαμε για τους υπουργούς που είναι σε αντιπαράθεση. Είπαμε πως για τα διαθέσιμα που δεν πρέπει να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αξίζει να παραπεμφθούμε για παράβαση καθήκοντος . Τώρα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ; Παράβαση καθήκοντος είναι η κατάρρευση του ιστορικού κτιρίου», τόνισε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας και συμφώνησε για την τακτοποίηση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση.

Υπέρ της κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης τάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Δεν μπορώ να μην εγκρίνω την άποψη της νομικής υπηρεσίας.Δεν θα ήταν άσχημο στο μεσοδιάστημα και για να μην αδικηθούν οι συνδημότες μας να ζητήσουμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Να εξετάσουμε όμως και το νομοθετικό πλαίσιο για την παραχώρηση του κτιρίου. Πρέπει όμως και οι αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κτίριο», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Την άποψη ότι το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια εξέφρασε εκ τη ς νομικής υπηρεσίας κ. Μ Στάγκας.

«Εμείς εκφράσαμε την άποψη μας στις θέσεις του κ. Αποστολά.Η υπόθεση έχει πολλές πτυχές. Το θέμα εδώ που οδηγήθηκε θα κριθεί δικαστικά. Μακάρι να υπάρξει δικαστική απόφαση που θα λύσει το θέμα και θα καλύψει το θέμα. Η όποια απόφαση σας δεν θα είναι άμοιρη ευθυνών», τόνισε ο κ. Στάγκας.

«Συντάσσομαι περισσότερο με την άποψη του κ. Αποστολά και του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Είναι μεγάλο ζήτημα να κλείσει η υπόθεση. Είναι άσχημο να ανατινάζονται θέσεις και απόψεις από πυροτεχνήματα. Τώρα που υπάρχει νομικό έδαφος να κλείσει το θέμα», είπε ο κ. Μουτάφης.

Τη συζήτηση του θέματος έκλεισε με την ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική κατάσταση δύσκολη που έτυχε στα χέρια της σημερινής δημοτικής αρχή για να τη θέση στη σωστή βάση. Εκλεχτήκαμε για πενταετία. Η θητεία μας λήγει τον Αύγουστο. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τον όρκο που έχουμε δώσει ακόμη και αν την επόμενη εβδομάδα είναι οι εκλογές. Φθάνει να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδηση μας και να εφαρμόζουμε το νόμο», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η σημερινή συζήτηση άνοιξε πάλι πολλά θέματα.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και επέμεινε στην άποψη ότι οι συμβάσεις των καταστημάτων έχουν λήξει από τις 31.12.18.
Έψεξε όμως όσους σήμερα ζητούν να λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση σε αντίθεση με όσα έλεγαν το 2015.

«Οι συμβάσεις έληξαν 31.12.18.Στα συμφωνητικά υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το αν έπρεπε να κάνουν δήλωση το 2012 ήταν μια από τις αμαρτίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Όσοι ζητούν σήμερα να γίνει νομοθετική ρύθμιση το 2015, μας ρωτούσαν γιατί δεν εκτελείτε τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής; Τότε δεν δέχονταν τις τροπολογίες. Αν ζητάτε αυτή τη λειτουργία της πολιτικής εγώ δεν είμαι σύμφωνος. Οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι και σαφείς και δεν επιτρέπουν τη σύσταση σχημάτων για την αξιοποίηση του μνημείου. Λέτε να πάμε σε μεμονωμένες μισθώσεις των 81καταστημάτων που είναι κενά . Ποιος θα αποκλείσει ξένους να «κτυπήσουν» τα καταστήματα στους διαγωνισμούς; Εμείς εξαντλήσαμε τα δικαιώματα που είχαν οι μισθωτές. Μας είχε πει ο κ. Υψηλάντης γιατί δεν προχωρήσαμε σε διοικητικές αποβολές. Απαντώ ότι δεν αποφασίζω μόνος μου», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως έχει δώσει εντολή στη διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης να εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου.

Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε δύο μήνες και θα δείξει και το κόστος για την επισκευή του κτιρίου.

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε ακόμη ότι δεν ευσταθεί η πρόταση των επιχειρηματιών περί χρηματοδότησης των επισκευών γιατί δεν εφικτό από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις.
Ακόμη υποστήριξε πως η πρόταση που είχε κατατεθεί για την παραχώρηση του κτιρίου σε ιδιώτη ήταν η βέλτιστη και εξήγησε τους λόγους.

«Μου μιλάτε για παράταση ενός έτους ενώ εμείς στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχαμε διασφαλίσει παράταση έξι ετών. Να συμφωνήσουμε να μείνετε μέχρι το τέλος του 2019. Μετά τι θα γίνει όμως; Απεμπολήσαμε ένα δικαίωμα. Ο Δήμος δεν μπορεί να παρατείνει εσαεί τις μισθώσεις. Με την πρόταση που είχαμε καταθέσει για την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου σε ιδιώτη θα είχαμε χρήματα που λέει ο λόγος και για άλλες επισκευές και εσείς θα μένατε στο κτίριο για έξι χρόνια. Είτε έρχονται ή δεν έρχονται εκλογές ο δήμαρχος είναι εδώ για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Αντί να μου λέτε λόγια ανεφάρμοστα περί συμπράξεων έχετε δύναμη να κάνετε κοινοπραξία και να το πάρετε εσείς το ιστορικό κτίριο; Με την πρόταση μας θα μένατε μέσα. Εσείς δεν θα παρακαλάγατε τους βουλευτές για να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος .

Ωστόσο τα σχόλια κυριών στην ομιλία του τον ενόχλησαν με συνέπεια να τονίσει πως όσο ο κόσμος το επιθυμεί θα υπηρετεί το συμφέρον του τόπου.

Ο κ. Στάγκας ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και προκάλεσε και τη δυσφορία του δημάρχου που είπε να γίνει αυτό που ζήτησε αν θέλει να εισπράξει χειροκρότημα όπως οι υπόλοιποι ομιλητές από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Ρόδου.

Ακολούθησε η λογομαχία του δημάρχου με τον κ. Στέργο Στάγκα.

 224 total views,  2 views today