Μόλις σήμερα που καταβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις,  τα δώρα των Χριστουγέννων και από το κράτος, τα επιδόματα  κοινωνικής φύσεως  και ορισμένες κατηγορίες συντάξεων στους δικαιούχους άρχισε δειλά να «κινείται» η αγορά της Ρόδου.

Στα πλαίσια του  ρεπορτάζ το skyrodos.gr συνομίλησε με επιχειρηματίες της Ρόδου και σκιαγράφησε το κλίμα που επικρατεί. Ωστόσο η εικόνα που σχηματίστηκε  δείχνει πως η κρίση έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του νησιού.

Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ επιχειρηματίας  κ. Γιάννης Πάππου, ο ιδιοκτήτης του Υπέρ Μάρκετ Σπανός κ. Χρήστος Σπανός  η κίνηση πλέον  και στο νησί της Ρόδου εξαρτάται από την καταβολή διαφόρων ενισχύσεων και επιδομάτων από το κράτος στους πολίτες.

Πιο αισιόδοξος ο  επιχειρηματίας κ.Μανώλης Παναγιωτάς δήλωσε ότι η κατάσταση ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με πέρσι.

«Όλοι οι επιχειρηματίες ανησυχούν γιατί η ρευστότητα είναι μειωμένη . Δυστυχώς έχουμε φθάσει στο σημείο να περιμένουμε να γίνει καταβολή επιδομάτων προκειμένου να κινηθεί η αγορά.Η αγορά δεν πρέπει να στηρίζεται στην καταβολή των επιδομάτων. Πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα. Οι καταναλωτές όμως δεν τα διαθέτουν και περιμένουν να εισπράξουν το όποιο βοήθημα ή επίδομα για να καλύψουν τις ανάγκες των εορτών και τις υπόλοιπες  ανάγκες τους. Σε μια υγιή οικονομία δεν μπορεί να περιμένουν οι καταναλωτές την καταβολή επιδομάτων. Φθάσαμε δηλαδή σε «επιδοματοποίηση» της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και υπογράμμισε η κατάσταση στην αγορά δεν μπορεί να αλλάξει με κοινωνικά μερίσματα και άλλης φύσεως επιδόματα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ τόνισε πως μια οικονομία που είναι υγιής δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδόματα.

Δεν μπορεί όπως λέει  ο κ. Πάππου ακόμη και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τομέα των τροφίμων να περιμένουν να καταβληθούν τα επιδόματα  οι συντάξεις και οι δωροκάρτες για να αγοράσουν οι εργαζόμενοι τα προϊόντα που χρειάζονται.

Σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση τώρα και στον τομέα τροφίμων ο κ. Πάππου δήλωσε:

Μέχρι στιγμής η αγορά είναι παγωμένη αν και υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια αγαθών και προσφορά σε προϊόντα και  υπηρεσίες.

«Υπάρχουν δελεαστικές προσφορές καταναλωτικών αγαθών. Δυστυχώς περιμένουμε  την καταβολή επιδομάτων δώρων και δωροκαρτών για να κινηθεί και η αγορά των τροφίμων.Η εικόνα από τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα  δείχνει πως η αγορά είναι παγωμένη. Κινούνται μόνο καταστήματα που ανήκουν σε πολυεθνικές.Το πλήγμα στη τοπική οικονομία είναι δυσβάστακτο», τόνισε ο κ. Πάππου.

Σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να διορθωθεί η κατάσταση ο κ. Πάππου δήλωσε:

«Πραγματικά με όλη αυτή την υπέρμετρη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν  οι επαγγελματίες δεν μένουν χρήματα διαθέσιμα  για την αγορά. Το μόνο που κάνει τώρα το κράτος είναι να εισπράττει και να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα. Εμφανίζει πλεονάσματα τα οποία δεν είναι πραγματικά. Από αυτά αντλεί κεφάλαια για να δώσει τα όποια επιδόματα.  Αυτές είναι πραγματικές που όμως δεν οδηγούν σε εξυγίανση της οικονομίας».

Για παγωνιά  και στην αγορά των τροφίμων έκανε λόγο ο ιδιοκτήτης του υπερ μάρκετ Σπανός κ. Χρήστος Σπανός.

«Η όποια κίνηση στην αγορά των τροφίμων ξεκίνησε σήμερα το πρωί . Αυτό δείχνει πως ο κόσμος περίμενε την καταβολή δώρων συντάξεων και επιδομάτων. Είμαστε η χώρα των επιδομάτων και των κοινωνικών μερισμάτων. Αυτά περίμενε ο κόσμος για να κάνει τα τυπικά ψώνια. Όχι κάτι περισσότερο. Οι καταναλωτές έχουν ζοριστεί πλέον  σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πριν αυτό ήταν σε θεωρητικό επίπεδο. Τώρα δυστυχώς έχει γίνει πραγματικότητα. Το βιώνουμε πλέον όλοι στην πράξη. Τα πράγματα είναι δύσκολα»,δήλωσε ο κ Χρήστος Σπανός.

Σε ερώτηση αν οι καταναλωτές  είναι  σε δυσκολότερη κατάσταση τώρα από ότι πριν ο κ. Σπανός τόνισε:

«Μέχρι πριν λίγο καιρό ήμασταν οι «πρίγκιπες» της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα αλλά πλέον και εμείς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Οι δυσκολίες   που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές θα έχουν αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα έχουν τη ρευστότητα που πρέπει για να καλύψουν τις  υποχρεώσεις τους».

Σε ότι αφορά τα τρόφιμα που αγοράζουν οι πολίτες δηλαδή αν εστιάζουν το ενδιαφέρον στις ανώνυμες ετικέτες ή αν επιμένουν στα επώνυμα ο κ. Σπανός δήλωσε:

« Οφείλουμε  να ομολογήσουμε ότι στα επώνυμα είδη υπάρχει υπερ προσφορά και από το λιανεμπόριο και από τη βιομηχανία.Αυτό σημαίνει ότι το  κόστος του καλαθιού είναι υπερ μειωμένο.¨Όμως ο κόστος αδυνατεί να συμμετάσχει και να κάνει αγορές.Συνηθίζουμε να λέμε ότι έχουμε αύξηση αφίξεων και μείωση εσόδων. Στο εμπόριο έχουμε μείωση τιμών και μείωση τζίρου».

Πιο αισιόδοξος ο κ. Παναγιωτάς δηλώνει πως η κίνηση δεν παρουσιάζει στην παρούσα φάση μείωση.

«Υπάρχει κίνηση.Πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα κάνουν τα ψώνια τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι λίγο πιο προσεκτικοί όμως. Δεν υπάρχει ο πλεονασμός των προηγούμενων χρόνων.  Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο η συγκεκριμένη περίοδος έχει μια  κάμψη 10-15%. Αυτό ισχύει για τον Δεκέμβριο του 2016 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2017. Φέτος δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Είναι καλά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάς.

Σε ερώτηση για το είδος των αγορών που κάνουν οι καταναλωτές ο κ. Παναγιωτάς δήλωσε:

Η κίνηση άρχισε δειλά δειλά να αυξάνεται από την περασμένη Τρίτη. Το ίδιο έγινε και πέρσι. Βλέπω  θετικά τα αποτελέσματα αν και περίμενα να είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.Επειδή ο καιρός θα είναι  καλύτερος η κίνηση πιστεύω ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες» .

Η ΕΣΕΕ

Στις προσδοκίες που έχουν οι επιχειρηματίες και ειδικά οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων  από την εορταστική περίοδο αναφέρθηκε μιλώντας στον Skyoπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

«Έχουμε και φέτος μεγάλες προσδοκίες για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων το Δεκέμβριο.  Τώρα να μην ξεχνάμε ότι συγκεντρώνεται  το 20% του ετήσιου τζίρου. Με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν αρκετές υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Καρανίκας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες που θα έχουν συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους και οι καταναλωτές.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2018 ο κ. Καρανίκας δήλωσε ότι  η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί τώρα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οι εμπορικές επιχειρήσεις έκλειναν η μια μετά την άλλη.

Όσο για τους στόχους της ΕΣΕΕ για το 2019 εκτός από τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επιχειρηματίες ο κ. Καρανίκας δήλωσε ότι είναι  η επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων και η ελάφρυνση από τα φορολογικά βάρη.

 620 total views,  2 views today