«Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι συνδεδεμένη με πολλές παραδόσεις και είναι συνδεδεμένη στην αυτοσυνειδησία μας. Να καλλιεργούμε την πίστη μας και να μένουμε πιστοί στις παραδόσεις μας . Αυτά τα δύο είναι ο υπ αριθμόν ένα συνεκτική δύναμη μας ως λαού . Και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ»

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας σήμερα στον Sky ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος με αφορμή την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αύριο.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού».

«Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Θεομητορικού κύκλου. Είναι το Πάσχα του Καλοκαιριού κατά το λαό μας. Η μεγάλη αυτή γιορτή είναι ριζωμένη στην αυτοσυνειδησία των ορθόδοξων Ελλήνων Χριστιανών», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου που αναφέρθηκε και στο πλήθος των πιστών που αναμένεται να συρρεύσει στις εκκλησίες της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών του νομού στα μεγάλα προσκυνήματα.

«Τιμούμε την Παναγία μας που έγινε η μητέρα του Θεού η γέφυρα που ένωσε τον ουρανό με τη γη. Για όλους μας είναι και το αρχέτυπο της μάνας», τόνισε ο κ. Κύριλλος.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των πιστών στα προσκυνήματα της Ρόδου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε:

« Το πανηγύρι στον ιερό Ναό της Κρεμαστής γίνεται στις 23 την ημέρα της αποδόσεως. ¨Όμως συρρέει πάρα πολύς κόσμος. Η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Να λάβουμε υπόψη ότι είναι πάρα πολλοί οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ρόδο όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ο κεντρικός εορτασμός γίνεται αύριο στον ιερό ναό της Κοιμήσεως στην Ιαλυσό με τον όρθρο και τη θεία λειτουργία. Πανηγυρίζει η Μονή της Καλόπετρας οι ναοί  στην Έμπωνα στον Αρχάγγελο στα Αφάντου στη Λίνδο στο Ασκληπειό στη Σάλακο»

Η πλειοψηφία των πιστών πάντως συρρέει όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου απόψε στην Κρεμαστή και αύριο στην Ιαλυσό.

Πλήθος κόσμου και στη Νίσυρο

Πλήθος πιστών όμως έχει συρρεύσει για τη μεγάλη γιορτή και στη Νίσυρο προκειμένου να προσκυνήσει στην Παναγία Σπηλιανή.
Τα καταλύματα όπως δήλωσε στον Sky ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος είναι γεμάτα .

Μεταξύ των επισκεπτών της Νισύρου και αρκετοί ομογενείς που ήρθαν από το εξωτερικό για να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Για τη μεταφορά των προσκυνητών μάλιστα έχει προγραμματιστεί και έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Χιος» της «Βlue Star Ferries».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δήμο της Νισύρου έγινε γνωστό ότι έγινε δεκτό το αίτημα του Δημάρχου κου Χριστοφή Κορωναίου στην εταιρία Βlue Star Ferries για έκτακτη προσέγγιση του πλοίου « ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ » στην Νίσυρο σήμερα Τετάρτη 14/08/2019 , με σκοπό την εξυπηρέτηση των προσκυνητών και επισκεπτών, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το αίτημα ικανοποιήθηκε και το δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί ως ακολούθως :

Aπό Ρόδο 18:30 για Σύμη 19:35-19:55, Nίσυρο 21:30-21:40, Kω 22:45-23:15,Kάλυμνο 23:59-00:20, Λέρο 01:20-01:40, Λειψούς 02:20-02:30, Πάτμο 03:00-03:20, Πειραιά 10:45.