Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν ώστε ο τουρισμός να αποκτήσει την αξία που πρέπει, έδωσαν σε συνέντευξή τύπου, αλλά και σε σύσκεψη στην Περιφέρεια ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας.

Η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο εντάσσεται στο πλαίσιο της σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τομέα.

Το πρωί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας επισκέφθηκαν το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο και εν συνεχεία το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία των βουλευτών Γιάννη Παππά, Μίκας Ιατρίδη και Βασίλη Υψηλάντη, εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματικών του τουρισμού.

Στη συνέντευξή τύπου ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού αλλά και στην ανάγκη να κάνει ο τομέας στροφή , στην ποιότητα.
«Είναι ανάγκη ο τουρισμός να κάνει τη στροφή στην ποιότητα. Αυτό βλέπω ότι εδώ γίνεται πράξη. Η πολιτική μας βασίζεται σε τρεις άξονες, δηλαδή στη συνεργασία, στα γρήγορα αντανακλαστικά και στο μακρόπνοο σχεδιασμό. Μιλάμε για τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ του υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα υπόλοιπα υπουργεία .

Αναφέρομαι στα αντανακλαστικά γιατί πρέπει να βρούμε τρόπο να δουλεύουμε ώστε να λύνονται τα προβλήματα. Σας θυμίζω τον τρόπο αντίδρασης όταν ξέσπασε η θεομηνία στη Χαλκιδική», τόνισε.

Όσο για την σεζόν ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως το finis θα είναι πολύ πιο δυνατό από το ξεκίνημα της.

«Πρέπει να δείξουμε αντανακλαστικά και να βελτιώσουμε την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις. Είναι να ανάγκη να κάνουμε διάλογο και για το διαφημιστικό πρόγραμμα που θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ώστε να συμπληρώσουμε τους αριθμούς», είπε.

Ο υπουργός τόνισε πως στον τουρισμό το βασικότερο στοιχείο είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός. Μόνο με αυτό το εργαλείο θα πάψει να εξαρτάται και να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες.

«Δεν πρέπει τα πράγματα να είναι μόνο τυχαία. Δεν θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα. Δυστυχώς αυτά θα είναι πολλαπλά. Όμως τα πράγματα αλλάζουν . Είναι διαφορετικό πλέον το μάρκετινγκ στον τουρισμό. Τώρα πλέον οι blogger είναι πιο σημαντικοί από τους παραδοσιακούς δημοσιογράφους. Έχουμε, λοιπόν, μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να μην ξεχνάμε πως ο τουρισμός έφθασε να επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Είναι σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα να έχουμε συνεργατική διακυβέρνηση. Οι εποχές έχουν αλλάξει» , είπε ο κ. Θεοχάρης που εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί διαπίστωσε πνεύμα συναντίληψης με τους τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος αναφέρθηκε στην αυθεντική εμπειρία που θα πρέπει να έχουν οι τουρίστες όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε όλους τους προορισμούς.

«Η ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με την ποιότητα. Η πολιτεία σε αυτό τον τομέα έχει πολλά να κάνει», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σημείωσε επίσης ότι στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους τους τουριστικούς φορείς και παράγοντες, για να διαμορφωθεί μειωμένο κόστος, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση τουριστών την χειμερινή περίοδο.

«Η επιμήκυνση της σεζόν έχει πολλούς παράγοντες. Για περιοχές που έχουν ισχυρό πλεονέκτημα για το καλοκαίρι θα πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά προβάλλοντας συγκεκριμένους τομείς στους οποίους υπερέχουν. Πρέπει να δούμε και άλλους παράγοντες όπως τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και άλλα. Επίσης πρέπει να εξετάσουμε και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Ζητήσαμε να επανεξεταστεί το τέλος διανυκτέρευσης για τους χειμερινούς μήνες.Επίσης θα εξετάσουμε με τη Fraport τη μείωση των τελών το χειμώνα”, είπε ο κ. Θεοχάρης.

Σχετικά με την προβολή ο κ. Θεοχάρης τόνισε:

«Δεν μπορούμε να σκεπτόμαστε τον ΕΟΤ με τον ίδιο τρόπο. Η κυβέρνηση, έχει μια συνολική στρατηγική για το branding της χώρας. Ωστόσο υπάρχει και το οικονομικό θέμα. Πρέπει να σκεφθούμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των τουριστών. Αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΕΟΤ», τόνισε.

Στην πολιτική που εφαρμόζει η ΠΝΑΙ για τον τουρισμό αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, επεσήμανε ότι το υπουργείο υλοποιεί ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουρισμού, το οποίο ήταν έτοιμο από τη Νέα Δημοκρατία πριν ακόμα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο την πολυκεντρική ανάπτυξη.

Ο κ. Κόνσολας δήλωσε επίσης την ανάγκη της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες από την πλευρά του υπουργείου θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή.

« Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί παραδειγματική αναφορά για τον τουρισμό. Στόχος μας δεν είναι μόνο η προβολή και η διαφήμιση αλλά και η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την εμπειρία των επισκεπτών. Η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει. Με γοργά βήματα το υλοποιούμε και διαχέουμε τη δυναμική σε όλη την επικράτεια για μια πολυκεντρική ανάπτυξη που επιδιώκει το υπουργείο Τουρισμού», δήλωσε ο κ. Κόνσολας και πρόσθεσε πως ο υπουργός Τουρισμού έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη.

«Η Ρόδος θα καταστεί για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης κατάρτισης και δια βίου μάθησης προκειμένου να έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταθέσουμε νομοθέτημα για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα. Σύντομα θα ανακοίνωση η σύσταση και λειτουργία της σχολής ξεναγών στη Ρόδο», είπε ο κ. Κόνσολας και πρόσθεσε πως η συνεργασία είναι προϋπόθεση για να έχει καλά αποτελέσματα η τουριστική πολιτική .

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Στην συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε για τη βαρύτητα που δίνει στον τουρισμό .
«Εμείς έχουμε την ευκαιρία να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και γιατί ο υφυπουργός Τουρισμού είναι στο υπουργείο ο κ. Μάνος Κόνσολας αλλά και επειδή το γραφείο του υπουργού είναι πάντα ανοικτό για μας. Στόχος είναι να κτίσουμε μαζί μια μεγάλη ομάδα που έχει ανάγκη η χώρα μας για να βγει από το τέλμα. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού γιατί πάντα πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι από την εθνική στρατηγική . Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ», τόνισε.
Αναφερόμενος στα στοιχεία για την εξέλιξη της σεζόν τόνισε πως δείχνουν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά.

«Μετά από ρεκόρ για τρία συνεχόμενα χρόνια θα περίμενε κανείς να γίνει μια αλλαγή . Αυτό δεν έγινε . Η σεζόν μπορεί να κλείσει ακόμη και με άνοδο. Από ότι καταλαβαίνουμε η φετινή τουριστική περίοδος, θα είναι η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία μας. Κρατάμε τις δυνάμεις στον τουρισμό, σε υψηλό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που κάνουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και στο ότι υπάρχει σχέδιο.Είναι πολύ καλή η συνεργασία μας με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ αλλά κα το νέο δήμαρχο για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας για την επόμενη σεζόν», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού να αναγνωρίσει την αξία που έχει η περιοχή μας στον τομέα.

Ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης

Καλωσορίζοντας τον υπουργό και τον υφυπουργό Τουρισμού, ο δήμαρχος κ. Α Καμπουράκης δήλωσε πως η Ρόδος και τα άλλα νησιά ζουν και αναπνέουν από τον τουρισμό.
Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα τόνισε , τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με το σωστό τρόπο.

«Δεν ξέρω αν θα πρέπει να πανηγυρίζω για τη μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ ή αν θα πρέπει να πιστεύω ότι η Ρόδος έχει πολλές ευκαιρίες για μείωση αυτού του ποσοστού και για ενασχόληση με άλλους τομείς βοηθητικούς υποστηρικτικούς του τομέα. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά ζουν και αναπνέουν από τον τουρισμό . Ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος και υποστηρικτής της πατρίδας για να βγει από την κρίση και να προχωρήσει μπροστά. Υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά, νόμιμα και με προοπτική.

Η Ρόδος είναι ποιοτικός προορισμός

Ο  δήμαρχος επεσήμανε ότι η Ρόδος είναι τουριστικός προορισμός ποιότητας και δεν θα πρέπει να επιλέγεται μόνο λόγω καλών ιδιωτικών υποδομών και εξίσου καλών τιμών

«Η Ρόδος θα συνεχίσει με την εργατικότητα και την ευφυΐα των πολυμήχανων κατοίκων της να βοηθά τη χώρα να πάει μπροστά. Θα συνεχίσει να είναι υπόδειγμα νομιμότητας και σοβαρότητας. Θα είμαστε σε συνεργασία για να βοηθήσουμε εσείς τη χώρα και εμείς τον τόπο μας .Ανοίγονται πολλές προοπτικές με νέες και παραδοσιακές αγορές. Πρέπει να καταστήσουμε σαφώς πως η Ρόδος είναι τουριστικός προορισμός ποιότητας και δεν θα πρέπει να επιλέγεται μόνο λόγω καλών ιδιωτικών υποδομών και εξίσου καλών τιμών. Πρέπει να επιλέγεται για τον πολιτισμό την Ροδίτικη φιλοξενία και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», δήλωσε ο δήμαρχος.

Η ανακοίνωση της ΠΝΑΙ 

Στην ανακοίνωση της ΠΝΑΙ για την επίσκεψη αναφέρονται τα ακόλουθα:Την άμεση ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών για τον τουρισμό, ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, κατά την διάρκεια συνεργασίας που είχε στον γραφείο του, με τον Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό και βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα.


Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια που για τέσσερα συνεχή χρόνια καταγράφει ένα σερί ρεκόρ σε έσοδα από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς και σε διανυκτερεύσεις, την Περιφέρεια όπου το 97% του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να υλοποιηθεί πλέον ένα πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των πέραν πάσης αμφισβήτησης στατιστικών δεδομένων, την παραγωγή αξιόπιστων στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και που θα αποτυπώνουν την ακριβή συνεισφορά κάθε περιοχής στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρέθηκαν σήμερα στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενημέρωσης των περιφερειών για την σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού και την γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στη συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ. Βασιλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο χωρικός αντιπεριφερειαρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο εντεταλμένος Τουρισμού, Κώστας Χρυσοχοΐδης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, Χαρούλα Γιασιράνη, ο δημοτικός σύμβουλος Τηλέμαχος Καμπούρης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παύλος Μπακιρης και μέλη της Νομαρχιακης της ΝΔ.

Ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε τον Υπουργό Τουρισμού για την πολιτική που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή καθ’ όλη την διάρκεια της πρώτης πενταετούς θητείας της, καθώς και για το νέο τριετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά τους, οι κκ Θεοχάρης και Κόνσολας παρουσίασαν τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού και τους άξονες γύρω από τους οποίους δομείται το υπό κατάρτιση εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Μετά από την συνάντηση δόθηκε συνέντευξη τύπου και ακολούθησε σύσκεψη με του παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο, για την οποία, όπως είπε, υπάρχει ήδη συνεχής και αποτελεσματική επικοινωνία και μια σχέση που από τις πρώτες ημέρες έχει χτιστεί σε πολύ υγιή βάση. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Στόχος μας είναι να κτίσουμε μαζί μια πολύ μεγάλη ομάδα που την έχει ανάγκη και ο δικός μας τόπος και η χώρα, προκειμένου να βγει οριστικά από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, διότι η δική μας αντίληψη είναι ότι η λειτουργία μας δεν μπορεί να είναι αυτονομημένη από την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.

Η τουριστική σαιζόν βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα στοιχεία αυτής της σαιζόν δείχνουν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, με την έννοια ότι ερχόμαστε μετά από μια τριετία με πολύ υψηλά, συνεχή ρεκόρ που, πολύ φυσιολογικά, θα περίμενε κανείς να έρθει και μια “διόρθωση”. Η “διόρθωση” δεν έχει έρθει, η σαιζόν μπορεί να κλείσει και πάλι με άνοδο, αλλά όπως και να κλείσει, θα είναι η καλύτερη ή η δεύτερη καλύτερη σαιζόν στην ιστορία μας.
Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι κρατάμε δυνάμεις σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αν αυτό είχε συμβεί μόνο μια χρονιά, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι αποτέλεσμα συγκυρίας. Συμβαίνει, όμως για τέταρτη συνεχή χρονιά και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι συμπατριώτες μας, όλοι όσοι υπηρετούν τον τουρισμό, σε όλα τα νησιά, οφείλεται στο ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται.

Με τον νέο Δήμαρχο της Ρόδου οι συζητήσεις μας βρίσκονται σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο και σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της δικής μας τουριστικής πολιτικής για την επόμενη σαιζόν. Η συμβολή μας είναι σημαντική και στο υπό διαμόρφωση στρατηγικό πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού. Εμείς ζητάμε από Υπουργείο να αποκτήσει τη συνείδηση ότι σε αυτή την περιοχή, στο Νότιο Αιγαίο, έχει μόνο φίλους και συμμάχους στον δρόμο προς την κατάκτηση του εθνικού στόχου καθώς και την οφειλόμενη αναγνώριση στις προσπάθειες και τα πολύ υψηλά αποτελέσματα που φέρνουν τα νησιά μας, οι συμπατριώτες μας στον τουρισμό.Έχουμε την ελπίδα πως στη θητεία του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη θα κλείσει μια συζήτηση που γίνεται επί δεκαετίες για τους δορυφόρους λογαριασμούς, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και την παραγωγή αξιόπιστων στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, που με τη σειρά τους θα αξιοποιηθούν στην τουριστική στρατηγική της χώρας».

Ο δήμαρχος της Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, καλωσορίζοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, δήλωσε:

«Η Ρόδος, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ζουν και αναπνέουν από τον τουρισμό, συμμετέχοντας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία. Η Ρόδος ήταν είναι και θα είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και να προχωρήσει μπροστά. Είμαι πολύ χαρούμενος που στο πρόσωπό σας βλέπω ένα σύμμαχο που θα βοηθήσει το νησί μας τα επόμενα χρόνια, διότι τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά και πρέπει να επιλυθούν σωστά και με προοπτική. Η Ρόδος θα συνεχίσει με την εργατικότητα, τις ικανότητες, την ευφυΐα, με τους πολυμήχανους ανθρώπους της να βοηθά τη χώρα να πάει μπροστά, θα συνεχίσει να είναι υπόδειγμα σοβαρότητας και είμαι βέβαιος ότι σε θέματα που θα ανοίξουν είτε με πρωτοβουλία του Υπουργείου είτε από δική μας ανάγκη, θα είμαστε κοντά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ό ένας τον άλλο. Είμαστε δίπλα σας και είμαι βέβαιος ότι σας έχουμε δίπλα μας».

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Ρόδο και για την υποδοχή που είχε από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ρόδου:

«Βρισκόμαστε στην Περιφέρεια – πρωτεύουσα του τουρισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα των δορυφόρων λογαριασμών που, με τον υφυπουργό Τουρισμού, ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για να προχωρήσουμε σε αυτό που είναι αυτονόητο.

Θέλουμε ο τουρισμός να κάνει τη στροφή στην ποιότητα στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη και αυτό το βλέπω να γίνεται πράξη στη Ρόδο. Το Υπουργείο βάζει τρεις άξονες:
Πρώτον, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δεύτερον, γρήγορα αντανακλαστικά για να λύνουμε τα προβλήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα και τρίτον, μακρόπνοος σχεδιασμός. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τυχαία ή να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν θα είναι πάντα θετικά, αλλά να έχουμε στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αλλαγές που συντελούνται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις.
Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένα άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους.
Χαίρομαι γιατί είδα πνεύμα συναντίληψης, που θα μετατρέψουμε σε μια πρακτική συνεργασία σύμπραξης και τελικού αποτελέσματος. Ο Περιφερειάρχης, στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ θα βρει τους συμμάχους για να συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο του για τη νέα τριετία που μας παρουσίασε».

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της κατάρτισης, για το οποίο τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται στους εργαζόμενους αλλά να επεκτείνεται και στους επιχειρηματίες του τουρισμού, με δεδομένο ότι ο ελληνικός τουρισμός βασίζεται κατά κύριο λόγο στους μικρομεσαίους και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, με σκοπό την προσφορά αυθεντικής εμπειρίας στους επισκέπτες, που αποτελεί και το όχημα της ανταγωνιστικότητας.

Σε θέματα που αφορούν το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προτίθεται να ενσωματώσει το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό, στο υπό εκπόνηση εθνικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Για το Υπουργείο Τουρισμού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί παραδειγματική αναφορά όσον αφορά τις εφαρμοσμένες πολιτικές, όχι μόνο ως προς την προβολή και διαφήμιση αλλά και για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν την εμπειρία του επισκέπτη. Βρισκόμαστε στην έδρα του πρωταγωνιστή του ελληνικού τουρισμού, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, που κατέθεσε εδώ ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματώσει και το Υπουργείο Τουρισμού στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Ο κ. Θεοχάρης έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ όσον αφορά την τουριστική επένδυση και κατάρτιση. Η Ρόδος θα καταστεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης , κατάρτισης και δια βίου μάθησης για τη Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα. Το σχετικό νομοθέτημα για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα, θα κατατεθεί μέχρι τα Χριστούγεννα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου θα ενταχθεί και τον Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, για την παραγωγή τεκμηρίων πολιτικής. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και τη σύσταση και λειτουργία την Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο, ενώ ο Υπουργός έχει δώσει τις κατευθύνσεις για την ανασύνθεση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού προκειμένου αυτές να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και τις ανάγκες της περιοχής και να συνδέσουν την πολιτική του Υπουργείου με τις πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων, σε κάθε γωνιά της χώρας. Η συνεργασία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά».

Η σύσκεψη για τον τουρισμό

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου για τον τουρισμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του κλάδου.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζεται για τον τομέα και το πρόγραμμα που υπάρχει.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφερόμενος στα προβλήματα του τουρισμού έθεσε το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων . Μίλησε για την προτίμηση που δείχνουν τουρίστες Έλληνες και ξένοι σε πλατφόρμες σαν την AirBnb γεγονός, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξενοδόχους.

Υπόμνημα από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Όλα τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικά τους ξενοδόχους έθεσε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΞΡ αναφέρονται τα ακόλουθα:
Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου συμμετείχε ενεργά στη Συνάντηση Εργασίας παραγωγικών και τουριστικών φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δια των εκπροσώπων της κ.κ. Μανώλη Γ. Μαρκόπουλο – Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μηνέττο – Αντιπρόεδρο & Γενικό Γραμματέα, Γιάννη Χατζή & Αθηναγόρα Κωνσταντινίδη – Μέλη του Δ.Σ., παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Κου Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού Κου Μάνου Κόνσολα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου έχοντας την πλήρη γνώση για την σημερινή εικόνα του τουρισμού και της οικονομίας μας, συνεχίζει τον αγώνα του για τον τουρισμό , καταθέτοντας το παρακάτω υπόμνημα:

Αξιότιμε Υπουργέ,
Αξιότιμε Υφυπουργέ,

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δια του παρόντος υπομνήματος επιθυμεί να σας καταστήσει κοινωνό της αγωνίας της, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ροδιακός Τουρισμός.
Η ανταγωνιστικότητα, μέσα σε μια απαιτητική παγκόσμια αγορά, είναι το κλειδί για να ανοίξουμε ευκαιρίες και δυνατότητες, για το τουριστικό προϊόν μας.
Ωστόσο, η Ρόδος έχει πληγεί από την υπερφορολόγηση μέσω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων και παράλληλα την υποβάθμιση των υπηρεσιών, εκτός των ξενοδοχείων, των οποίων την ευθύνη έχει η πολιτεία, με την ευρεία έννοια.

Προκειμένου ν’ αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του φορολογικού περιβάλλοντος, στην ανταγωνιστικότητα του ροδιακού τουρισμού, η ΕΞΡ διατυπώνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τέσσερις (4) συγκεκριμένες προτάσεις:

01) Πρώτον, να αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης, τουλάχιστον για κοινόχρηστους χώρους, για τα υφιστάμενα ξενοδοχεία ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να αναπτύξουν νέες απαραίτητες υπηρεσίες (π.χ. Θεματικά εστιατόρια, SPA, παιδότοπους κ.α.)

02) Δεύτερον να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό, που θα λαμβάνει όμως υπόψη τη σημασία, που έχει για τον επισκέπτη η εγγύτητα του με τη θάλασσα, προκειμένου να έχει μια ξεχωριστή τουριστική εμπειρία. Ο σχεδιασμός αυτός είναι απαραίτητο να προνοεί και για τους πελάτες μη παραλιακών ξενοδοχείων.

03) Τρίτον, καθώς στα ξενοδοχεία ως γνωστόν ισχύουν ποσοστώσεις, που προκύπτουν και από τους δύο συντελεστές ΦΠΑ, ανάλογα το arrangement, προτείνουμε τους μήνες χαμηλής ζήτησης, και προκειμένου να καταπολεμηθεί η εποχικότητα, να ισχύει για όλες τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου, μόνον ο χαμηλότερος συντελεστής.

04) Τέταρτον, καθώς τα ξενοδοχεία είναι για την οικονομία μας, οι βιοτεχνίες ή βιομηχανίες του τόπου, αυτό θα πρέπει να έχει έμπρακτη εφαρμογή και στο ενεργειακό κόστος. Οι απαιτήσεις πλέον της σύγχρονης ξενοδοχίας, καθώς και η κλιματική αλλαγή απαιτούν πολλαπλάσια ενέργεια, σε σχέση με το παρελθόν. Προτείνουμε λοιπόν να υπάρξει δυνατότητα χρέωσης βιομηχανικού ρεύματος στα ξενοδοχεία, όλον τον χρόνο, μέτρο που θα ωφελήσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, και θα συνεισφέρει θετικά, στην επίτευξη της πολυπόθητης επιμήκυνσης της Τουριστικής περιόδου.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

η ΕΞΡ θεωρεί ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Ροδιακού Τουρισμού, την έμπρακτη στήριξη σας, επί των προτάσεων μας και είμαστε βέβαιοι για την θετική ανταπόκριση.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της Ρόδου και η δεύτερη μεγαλύτερη Ένωση Ξενοδόχων της χώρας. Προσδοκά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη.