Ανυπόστατες και ψευδείς χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον sky ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε δημοσιεύματα, μετά από δήλωση του αναπληρωτή Τομεάρχη Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Χατζηγιαννάκη, για δήθεν πρόθεση του Δήμου Σύμης να δεχθεί μετανάστες στο νησί κι όπως αναμενόταν προκάλεσαν την οργή του.

Ο κ. Χατζηγιαννάκης, μάλιστα έφθασε στο σημείο να ισχυρισθεί ψευδώς -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπακαλοδούκα- ότι ο Δήμος Σύμης, μαζί με άλλες 10 ελληνικές πόλεις έβαλε την υπογραφή του στην παγκόσμια δήλωση αλληλεγγύης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες “Cities #WithRefugees – Πόλεις Μαζί με τους Πρόσφυγες”, προκαλώντας την έκρηξή του!

Το θέμα προκάλεσε την έντονη οργή του Δημάρχου Σύμης, ο οποίος επικοινώνησε αμέσως με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου και τ. αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ζητώντας εξηγήσεις. Ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι ο κ. Χατζηγιαννάκης δεν είχε πρόθεση για παραπληροφόρηση, αλλά προφανώς από λανθασμένη ενημέρωση που είχε, συμπεριέλαβε στις δηλώσεις του και τη Σύμη.

Ο κ. Παπακαλοδούκας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς του και μάλιστα τόνισε με ιδιαίτερα εμφαντικό τόνο και με “παράπονο” συνάμα ότι “όταν ο ίδιος ως Δήμαρχος έδινε μάχη για να φύγουν από το νησί οι πρόσφυγες και μετανάστες, κανένας συνδημότης του δεν ήταν στο πλευρό του και πάλευε μόνος, προκειμένου να μεταφερθούν στην ενδοχώρα”.

Ο Δήμαρχος Σύμης υπογράμμισε δε, ότι το νησί δεν έχει υποδομές για να φιλοξενήσει πρόσφυγες ή μετανάστες.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

“Έντεκα ελληνικές μικρές και μεγάλες πόλεις και ακριτικά νησιά υπέγραψαν με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την παγκόσμια δήλωση αλληλεγγύης “Cities #WithRefugees – Πόλεις Μαζί με τους Πρόσφυγες”, την οποία έχουν υπογράψει πάνω από 250 πόλεις παγκοσμίως.

Πόλεις και νησιά όπως η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Λιβαδειά, το Μαλεβίζι, η Νεάπολη – Συκιές, η Σύμη, η Τήλος και τα Τρίκαλα, δηλώνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις όπως η υλοποίηση του προγράμματος ESTIA.

Δήμοι σε όλη την Ελλάδα δίνουν το παράδειγμα για την πιο ενδεδειγμένη λύση του προσφυγικού, την παροχή δηλαδή βοήθειας σε κατατρεγμένους ανθρώπους, τη διαμονή σε σπίτια υπό ανθρώπινες συνθήκες και την πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες εργασίας. Οι εικόνες από τη Μόρια στο παρελθόν και το Καρά Τεπέ σήμερα, με τις πλημμυρισμένες σκηνές και τα μικρά παιδιά να κοιμούνται μέσα στις λάσπες, είναι πραγματικά τραγικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει για άλλη μια φορά τον δρόμο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μοιάζει να επιλέγει τυχαία από τον χάρτη της χώρας περιοχές για την εγκατάσταση προσφύγων, χωρίς κανένα σχεδιασμό και κανένα διάλογο με τις κατά τόπους αρχές και τους πολίτες. Τέτοιες κινήσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες από τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτα από την κομματική προέλευση των Δημάρχων στις περιοχές αυτές, αναδεικνύουν αυτό που θα έπρεπε να είναι πρόδηλο:

Το γεγονός, δηλαδή, ότι λύσεις αντιμετώπισης του Προσφυγικού μπορούν να βρεθούν μόνο με έναν σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα ήρθε για να μείνει στην ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα, κάτι που δυστυχώς αρνούνται να κατανοήσουν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.”

 4,911 total views,  4 views today