Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, λόγω του κορωνοϊού και δη των αλιέων, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Ρ/Σ Παλμός και τον Τέρη Χατζηϊωάννου.

Ειδικότερα για τους αλιείς που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω του covid-19, θέμα που φέρνουν με ερωτήσεις τους στη Βουλή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΚΕ ζητώντας έκτακτα μέτρα για την ενίσχυσή τους, ο κ. Βορίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Η διατροφή συνεχίζεται. Μπορεί να άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες ή να έχουμε διαταραχές ή αρρυθμίες στην αγορά, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Είπα ότι χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ποσά που θα τα δώσουμε, προκειμένου να υποστηρίξουμε πληττόμενους κλάδους και να μην κάνουμε οριζόντιες παρεμβάσεις”.

Αναλυτικότερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι:

“Δεν έχει κανένα νόημα για παράδειγμα να δώσω χρήματα στους καλλιεργητές πορτοκαλιών ή στους καλλιεργητές ρυζιού ή στους καλλιεργητές με σιτάρι. Γιατί αυτοί καλλιεργούν προϊόντα τα οποία έχουν πάει εξαιρετικά καλά μέσα στην κρίση. Είχαν μεγάλη ζήτηση, ξεπούλησαν, ακόμη κι αν είχαν υψηλότατες τιμές… Αντιθέτως οι αλιείς μας υπέστησαν πολύ μεγάλη ζημιά, διότι έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης, και τα ψάρια καταναλώνονται κατά τις συνήθειες μας κυρίως σε χώρους εστίασης. Επομένως υπήρξε πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης αλιευμάτων, που προφανώς επηρέασε τους αλιείς μας. Εκεί λοιπόν θα έρθουμε, θα τους υποστηρίξουμε, θα τους ενισχύσουμε, θα δώσουμε χρήματα και μάλιστα έχουμε ήδη ετοιμάσει το αίτημα”.

Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε μάλιστα λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ξεχωρίσουν την παράκτια αλιεία από τη μέση αλιεία και τους μεγαλύτερους αλιείς, κυρίως αυτούς δηλαδή που ψαρεύουν με γρι-γρι ή με μεγαλύτερα αλιευτικά εργαλεία και βεβαίως είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτό της ιχθυοκαλλιέργειας.

“Οι παράκτιοι αλιείς μας θα χωρισθούν ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους τους (όσο μεγαλύτερο είναι, θα πάρουν και μεγαλύτερη ενίσχυση), την ενίσχυση θα τους δώσουμε με μία σχετικά απλή διαδικασία μέσα από αυτά τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε δεσμεύσει για την ενίσχυση των παραγωγών. Αυτό θα αφορά τους περίπου 13.000 από τους 14.000 παράκτιους αλιείς και οι 1.000 που συνδέονται με την αλιεία μεγαλύτερων ψαριών θα ενισχυθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ), όπου εκεί έχουν δεσμευθεί άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ”.

 1,791 total views,  6 views today