Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος τιμήθηκε σήμερα (Τρίτη) στο Δημαρχείο Ρόδου από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ ο οποίος αναγνώρισε τη συνεισφορά και την υποστήριξή του στα θέματα αντιμετώπισης των ροών προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Ρόδου, αλλά  και για τη δημιουργία νέας δομής για τον επαναπατρισμό τους.

Την τιμητική πλακέτα με την ένδειξη «για την ευγενική προσφορά και την πολύτιμη υποστήριξή σας στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης» (ΔΟΜ) απέδωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή, Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο κ. Δανιήλ Εσδράς ο οποίος και δήλωσε:

«Σας προσφέρουμε αυτή την τιμητική διάκριση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, για την προσφορά σας προσωπικά καθώς και την επαγρύπνηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες προσφύγων και μεταναστών μέσα από τις δομές του Δήμου σας, αλλά και την εξασφάλιση τροφίμων, φαρμάκων καθώς και των εθελοντών προκειμένου να επιβιώνουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο».

Ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η βράβευση αυτή και την αφιερώνει στις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου, των δομών του Δήμου και των συνεργατών του σε καίριες θέσεις του Δήμου, προκειμένου να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια από τον Αύγουστο του 2015 έως και σήμερα οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες που έφτασαν και φιλοξενήθηκαν στη Ρόδο ως μέσο σταθμό για την επιβίβασή τους στον Πειραιά.

«Καταφέραμε, παρά τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διακινήθηκαν από το νησί μας να μη δημιουργηθεί ποτέ μόνιμος σταθμός φιλοξενίας, και η τουριστική Ρόδος να μην αποκτήσει ποτέ την εικόνα νησιού στην οποία καταλήγουν μεγάλες ροές προσφύγων. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με τη δημιουργία της νέας δομής εθελούσιων επιστροφών μεταναστών σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η επιτυχία αυτή έχει πολλούς αποδέκτες».

Ο ΔΟΜ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) παρέχει προσωρινή στέγαση και υπηρεσίες σε ευάλωτους μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην ενδοχώρα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου .

Ο ΔΟΜ με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει ασφαλή στέγαση και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό που μεταφέρθηκε από τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Κω και της Λέρου σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην ενδοχώρα.

Τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής

Τα προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έχοντας βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία δεκαετία ο ΔΟΜ έχει βοηθήσει περισσότερους από 400.000 μετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται η οικονομική και κοινωνική τους επανένταξη και προάγεται η συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ αρμόδιων φορέων των χωρών προέλευσης και των χωρών υποδοχής.

Η απόφαση της επιστροφής είναι 100% εθελοντική και πραγματοποιείται μετά από αίτημα του μετανάστη. Τα προγράμματα βασίζονται στις αρχές της ελεύθερης επιλογής και της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ως επανένταξη ορίζεται η διαδικασία ομαλής εκ νέου ενσωμάτωσης ενός ατόμου σε ένα σύνολο ή και σε μια ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση ενός μετανάστη στη χώρα του. Με άλλα λόγια είναι μία διαδικασία που παρέχει τη δυνατότητα στον επωφελούμενο να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας και να συμμετέχει εκ νέου στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας του.

Οι επωφελούμενοι της βοήθειας επανένταξης, λαμβάνουν ενημέρωση και συμβουλευτική από εξειδικευμένο προσωπικό και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, προκειμένου να υλοποιήσουν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης, βασιζόμενα στις ανάγκες τους. Τα σχέδια επανένταξης υλοποιούνται σε συνεργασία με τα γραφεία του ΔΟΜ στις χώρες επιστροφής και ωφελούν τους επιστρέφοντες, τις τοπικές κοινωνίες και τις χώρες υποδοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Επιστολή της Δημάρχου Τήλου στον Πρωθυπουργό για τον ΕΝΦΙΑ

Η δομή που θα λειτουργήσει στο Δήμο Ρόδου

Σε συνέντευξή τύπου πριν από τη βράβευση του δημάρχου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε από κοινού με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Διευθυντή, Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο κ. Δανιήλ Εσδρά αναφέρθηκαν στη νέα δομή επαναπατρισμού μεταναστών.

Το παρόν στη συνέντευξή έδωσαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ζωάνου ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Σωτρίλλης, εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου ο κ.Κώστας Γλεντής από τους εθελοντές ο κ. Ντίνος Μαντικός οι κκ Δελαπόρτα και  Μιχαλάκη από τον ΕΕΣ, στελέχη της Υπατης Αρμοστείας, στελέχη της Διεύθυνσης Πολ Προστασίας και εκπρόσωποι από τα σώματα ασφαλείας.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στην τραγωδία  της 1η Απριλίου  του έτους 2015 με το ναυάγιο στην περιοχή «Ζέφυρος.

«Εμείς ζήσαμε το πρόβλημα από το 2015. Είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.Συστηματικά οι ροές άρχισαν από τις 17 Αυγούστου εκείνου του έτους. Συνεχίζουμε να φιλοξενούμε πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι σήμερα. Τώρα πάμε σε άλλη διάσταση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Υπάρχει μια άλλη μέριμνα που εκπορεύεται από τον ΟΗΕ. Μας ζητήθηκε να παραχωρήσουμε χώρο και να προσληφθεί συμπολίτης μας  για να εφαρμόσουμε ένα άλλο μοντέλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι επιδιώκεται να επεκταθεί η συγκεκριμένη δράση και σε άλλα νησιά.

Πόσοι παράτυποι μετανάστες πέρασαν από τη Ρόδο 

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Ρόδο  ο κ. Φώτης Χατζηδιακος δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν 20.000 άτομα.

«Μέσα από τις δομές που είναι σε λειτουργία ξέρουμε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τρίτες χώρες που δεν διέθεταν τα νόμιμα έγγραφα. Πρέπει να αναφέρω ότι δεν προχώρησε η συμφωνία για την επαναπροώθηση των  παράτυπων μεταναστών με τη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο κ. Μαντικός από το νησί μας έχουν περάσει 20.000 άτομα. Η Ρόδος έχει αναγνωρίσει την  προσπάθεια μας», είπε ο δήμαρχος.

Στη δημιουργία περιφερειακού γραφείου της ΔΟΜ στην Ρόδο, με την πρόσληψη ενός ατόμου, το οποίο θα αναλάβει να πληροφορεί τους επωφελούμενους για τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον επαναπατρισμό τους, καθοδηγώντας τους παράλληλα σε κάθε βήμα της διαδικασίας αναφέρθηκε ο κ. Εσδρα.

«Το πρόγραμμα ίσως είναι η καλύτερη λύση για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται εδώ χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και δυσκολεύονται να επιβιώσουν αφού είναι δύσκολο και να εργαστούν. Δεν είναι νέο το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Ανεξάρτητα από την έξαρση ή μη του φαινομένου τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν. Δίνουμε δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να γυρίσουν πίσω όχι με χειροπέδες αλλά με αξιοπρέπεια ασφάλεια και χρήματα για την κάλυψη των εξόδων τους μέσω των ειδικών δομών» , δήλωσε ο κ. Εσδρά και διευκρίνησε πως το πρόγραμμα δεν αφορά ανθρώπους που κινδυνεύουν και πρόσφυγες.

«Στη κοινωνία της Ρόδου έχουμε ζήσει όλοι το δράμα των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων. Καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις. Σήμερα γίνεται νεά αρχή για την επάνοδο των ανθρώπων αυτών στις χώρες τους», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλλης.

Σε όσα έγιναν για την ανακούφιση των προσφύγων και των παράτυπων μίλησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ζωάννου.

 248 total views,  2 views today