Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα να κάτσει εκεί που κάθεται!

320

Δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Αγκυρα   έκανε ο Χουλουσί Ακάρ. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας  μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα θέματα άμυνας και ασφάλειας πρέπει να μένουν μακριά από την καθημερινή πολιτική και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολεμικής καθώς και ότι, στη χώρα του, το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας είναι θέμα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι θέμα όλων των τομέων. Ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως επεκτατική χώρα, γεγονός που χαρακτήρισε παράδοξο: «Δεν τρώνε, δεν πίνουν, αλλά όλο κάτι λένε κάθε μέρα. Θα δείξουμε την αλήθεια. Είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο», είπε.

Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η επεκτατική προσέγγιση της Ελλάδας

Ο Ακάρ είπε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι: «Το πλάτος των χωρικών υδάτων, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι συγκρούσεις για την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης. , η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος, η κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, οι  αξιώσεις που αγνοούν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες, πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι παραβιάζονται ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν παραβιάσεις των πλοίων, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90 επισκέψεις υψηλού επιπέδου σε Νησιά που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο. Υπάρχει μια συνεχής πρόκληση. Υπάρχουν περιττά NOTAM και NAVTEX και ειδικά προκλήσεις κάποιων πολιτικών. Η συμφωνία υπογράφηκε το 1988 κατά συναίνεση, «Ας μην γίνονται ασκήσεις σε θρησκευτικές και εθνικές γιορτές κατά την τουριστική περίοδο. Τα καταπατουν. Είναι σε μια συνεχή κινητικότητα.  Στην τελευταία μας συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, “Ας συναντηθούν οι υπουργοί Τουρισμού, όχι εμείς”, είπα. “Ας αναπτύξουμε τον τουρισμό. Ας μειώσουμε την ένταση και τις ασκήσεις”. Tους λέμε για αυτά τα θέματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε τις επιθυμητές απαντήσεις. Λένε, “η Τουρκία είναι εξωτερική απειλή”. Προσπαθούν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα, παρουσιάζοντάς την κατάσταση ως απειλή. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει σοβαρά προβλήματα. Κι όμως, είναι πρόθυμοι να αγοράσουν εξαιρετικά ακριβά οπλικά συστήματα. Αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό. Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συνάπτει μνημόνιο συνεννόησης με διάφορες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Γιατί όλα αυτά όταν υπάρχει ΝΑΤΟ; Εξοπλίζονται εναντίον ποιών; Λέμε, τι είναι αυτός ο εξοπλισμός; Συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που είναι πέρα ??από το μπόι τους. Η συμμαχία εντός συμμαχίας αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ», είπε.

Τι είπε σε εκδήλωση για  την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών 

Μιλώντας σε εκδήλωση, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας . «Έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Τα προβλήματα αυτά γίνονται πιο βαθιά λόγω της λαϊκίστικης και αδιάλλακτης συμπεριφοράς ορισμένων Ελλήνων πολιτικών, που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και είναι εκτός πραγματικότητας».

Μάλιστα, σύμφωνα με το sigmalive.com, είδε… καλοπροαίρετες εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, τη στιγμή που «η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος, διαστρεβλώνοντας κάθε είδους δεδομένα, ντυμένη με προβιά αρνιού για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες».

Όπως είπε «καταφεύγει στην ΕΕ δημιουργώντας μια τεχνητή αντίληψη περί απειλής και σχηματίζει συμμαχίες εντός συμμαχίας, ενώ για να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ-ΗΠΑ ή Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο, την κοινή λογική και τα ιστορικά γεγονότα σχεδόν σε κάθε ζήτημα μεταξύ μας» υποστήριξε.

12 μίλια, κυριαρχία νησιών

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας απέκρουσε κατηγορηματικά το σενάριο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ενώ επανάφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και του Καστελόριζου, όπως επίσης και της κυριαρχίας ορισμένων νησιών.

«Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με βάση τη λογική και το δίκαιο να θέλει ο γείτονάς μας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά του ύδατα στα 12 μίλια και να ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριο χώρο παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων του. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρακτική στην ιστορία, ούτε σήμερα ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα η συνθήκης της Λωζάνης.

«Επιπλέον, με την συμπερίληψη αυτών των νησιών σε διάφορες ασκήσεις, του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, οι χώρες αυτές γίνονται εργαλείο στις δικές τους διεκδικήσεις. Η Ελλάδα προσπαθεί να τις εξαπατήσει, διεκδικεί κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη και μάλιστα βάζει κάποια από αυτά τα νησιά προς πώληση» δήλωσε.

Πηγή: in.gr και Εθνος