Της Μίκας Ιατρίδη,

Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στο δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως φύλου, να νιώθει ασφαλής στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό του περιβάλλον, η ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε μια βαθιά δίκαιη και καθοριστικά δημοκρατική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το σύνολο των τροποποιήσεων ανταποκρίνονται και μιλούν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στο πάγιο και συνεχές αίτημα για ποινές που να είναι ανάλογες των αξιόποινων συμπεριφορών και καθοριστικές για τη μοίρα όσων μαύρισαν και όρισαν αυτοβούλως τη μοίρα ανυπεράσπιστων, σωματικά και ηθικά, θυμάτων.

Το νέο σχέδιο νόμου, βάζει μια μεγάλη και οριστική τελεία στο νόμο της σιωπής και του σκότους, σκότους που σκέπαζε και έριχνε στην πυρά τα θύματα αντί τον θύτη. Ο δρόμος προς την αλήθεια, περνά πια μέσα από τη νέα νομοθεσία, η οποία προχωρά στην παραδειγματική τιμωρία των θυτών με την αυστηροποίηση των ποινών όσων, λόγω θέσης, ιδιότητας και νοσηρής σκέψης, προσπαθούν να επιβληθούν και να ασκήσουν εξουσία  βίας εκμεταλλευόμενοι το φύλο τους και τη σωματική τους επιβολή, τόσο προς  τις γυναίκες όσο και προς τα ευάλωτα άτομα.

Η ελληνική Κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να νιώθουν όλοι της οι πολίτες ισότιμοι. Να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι. Να νιώθουν πως μπορούν να υψώσουν τη φωνή, το ανάστημα και την πυγμή τους, ψυχική και πνευματική και να δημιουργήσουν ένα κύτταρο αλληλεγγύης, μια αλυσίδα δύναμης και παρρησίας που θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή σε νοοτροπία και στάση ζωής. Εξάλλου, σε μια τέτοια κοινωνία αλήθειας θέλουμε όλοι να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Σε μια κοινωνία που η κάθε μία και ο κάθε ένας από εμάς θα νιώθουν πολύτιμοι, μοναδικοί και δυνατοί, ισότιμοι και ασφαλείς, έτοιμοι να δημιουργήσουν για το αύριο.

Με το νέο Κώδικα, μπαίνουν στη θέση τους τα πράγματα και ξεκινούμε να μιλάμε για Δημοκρατία στην πράξη. Σήμερα μπορούμε πια να μιλάμε για φως και για αλήθεια. Την πηγή κάθε καλού και κάθε δημιουργίας.

Στο εξής, η ανθρωποκτονία φέρει ως προβλεπόμενη ποινή μόνο την ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα.

Αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων και προβλέπεται ρητά, για πρώτη φορά, η ισόβια κάθειρξη  σε περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου.

Αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ώστε να ξεκινά η προθεσμία της παραγραφής τους από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Τα αδικήματα της προσβολής και σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους. Η αιμομιξία αναβιβάζεται σε κακούργημα και το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικους (αποπλάνηση) θα τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Τέλος, αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των ενηλίκων, κατά κανόνα γυναικών, θυμάτων τέτοιων αξιόποινων πράξεων, ώστε σε συνδυασμό με την δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασής τους να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση τους.

Βάζουμε μαζί τέλος στη σιωπή, στην ανοχή, στην προσβολή. Υψώνουμε ταυτόχρονα κοινή και δυνατή φωνή αλληλεγγύης στα θύματα και τοίχος στους θύτες. Το φως υπερτερεί πάντα έναντι του σκότους. Η αλήθεια έναντι του ψεύδους και το δίκαιο έναντι της αδικίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. γυρίζουν τη σελίδα της δικαιοσύνης με βαριά την ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές που αξίζει να ζουν σε μια κοινωνία υγιή, μια κοινωνία συμπερίληψης και έμφυλης δικαιοσύνης.

 

 

 

 293 total views,  2 views today