Με ανέμους που μπορεί να φτάσουν και τα εννέα  μποφόρ αύριο  Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη φτάνει η νέα κακοκαιρία «Χιόνη», που αναμένεται να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στα αεροπορικά και  ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ υπάρχει  σοβαρός κίνδυνος φθορών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι πολικές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κυκλωνική διαταραχή, η οποία επηρεάζει σταδιακά τον καιρό της  χώρας μας, προκαλούν πτώση της θερμοκρασίας, η οποία αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, θα γίνει αισθητή κυρίως στην  και στη  νότια χώρα.

Τα φαινόμενα στο Νότιο Αιγαίο το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης προβλέπεται ότι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Σε επιφυλακή θα είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής  του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη ο δρόμος που αποκόπηκε κατά το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή «Στεγνά».

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα  και να γίνει ασφαλτόστρωση της οδού ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ζήτησε από το δήμαρχο κ Φώτη Χατζηδιάκο, ( κατά την επίσκεψη του στην  Αρχάγγελο)  ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου και υποψήφιος με την παράταξη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”  κ. Σ. Παρδαλός.

Οδηγίες απο τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω της εκδήλωσης νέων έντονων καιρικών φαινομένων από την Τετάρτη 13/2 έως και την Πέμπτη 14/2 με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι θα φθάσουν έως και τα 9 Bf, ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τους  να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας:

Να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

Να στερεώνουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους.

Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Επίσης ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (http://www.pnai.gov.gr/- http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά.