Από το ΜέΡΑ25 έρχεται στη Βουλή το θέμα της λειτουργίας της άτυπης δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εδώ και 5 χρόνια, στα παλαιά σφαγεία της Ρόδου, όπου η δημιουργία της είχε προσωρινό χαρακτήρα, ζητώντας -με σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς- να κλείσει, αφού συν τοις άλλοις, αποτελεί και «υγειονομική βόμβα» μέσα στην πανδημία, μετά και τα πρόσφατα κρούσματα.

Συγκεκριμένα το ΜέΡΑ25 αναφέρει:

Η αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της νυν η οποία κωφεύει στις εκκλήσεις του δήμου Ρόδου και των εθελοντών για την ανάγκη άμεσης μεταφοράς των φιλοξενούμενων στην ενδοχώρα.

Να υπενθυμίσουμε λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας οι εθελοντές ιατροί πριν λίγους μήνες με συνέντευξη τους ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από την άτυπη δομή.

Πρόσφατα σε παρεμβάσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης του κ. Ντίνου Μαντικού έκανε αναφορά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φιλοξενούμενοι με την σίτιση τους λόγω της αδιαφορίας με ότι συνεπάγεται αυτό. Αποκορύφωμα της λειτουργίας της άτυπης δομής είναι η εμφάνιση πολλών κρουσμάτων COVID-19,όπου στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίστηκε ως υγειονομική βόμβα με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη της Ρόδου.

Για τους παραπάνω λόγους κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα όπου ζητάμε να κλείσει άμεσα η άτυπη δομή και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε οργανωμένη δομή της ενδοχώρας.

Αναλυτικά παρακάτω η σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

          τον Υπουργό Υγείας

         

Θέμα: «Υγειονομική βόμβα» η άτυπη δομή προσφύγων στη Ρόδο»

Το θέμα της άτυπης δομής προσφύγων και μεταναστών στις εγκαταστάσεις των παλαιών σφαγείων, στην είσοδο του εμπορικού λιμένα Ρόδου, μετά και την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου στη συνεδρίαση της Πέμπτης 24/09/2020.
Μάλιστα, η άτυπη αυτή δομή προσφύγων που δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια ως μια προσωρινή κατάσταση, χαρακτηρίστηκε «υγειονομική βόμβα», οπότε και το αίτημα είναι να κλείσει και οι 170 διαμένοντες σ’ αυτήν να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος προτίθεται να λάβει;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη άμεσης μετεγκατάστασης των 170 προσφύγων και αν ναι, πού θα μεταφερθούν και εντός ποίου χρονικού πλαισίου;
  3. Δεδομένων των κρουσμάτων κορονοϊού, ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην άτυπη δομή, ποια τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τα κρούσματα και ποια τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των κατοίκων του νησιού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 

 1,288 total views,  4 views today