Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και τις διαρκείς εμπρηστικές δηλώσεις των γειτόνων μας , ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού και π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Γ. Νικητιάδης δημοσίευσε σήμερα 7-1-2022 στα ΝΕΑ των Αθηνών το παρακάτω άρθρο.

Καθόλου τυχαίως, οι Τούρκοι, πολιτικοί και στρατοκράτες, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, εντείνουν την ρητορική αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως της Δωδεκανήσου, την ίδια ώρα που οι μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες και τον άγριο ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τους τόπους όπου μεγαλούργησαν κάποτε, είναι νωπές σε όλους τους νησιώτες, αρκετοί από τους οποίους κατάγονται από την Μ.Ασία.

Η Τουρκία αντιμετωπίζοντας μία πρωτοφανή κρίση που την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση, και σε οικονομική κατάρρευση δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της έντασης. Ακολουθούσε και ακολουθεί πάντα τη στρατηγική της επίθεσης ως τρόπου για καλύτερη άμυνα. Γνωρίζει καλά ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι με το μέρος της και στοχεύει στην ανατροπή του, με διάφορες καινοφανείς θεωρίες και τεχνάσματα. Από τη μία η στρατικοποίηση των νησιών μας που κατά πρόσφατη ερμηνεία του Τούρκου Υπουργού Άμυνας κ. Ακάρ, δημιουργεί ζήτημα για την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά μας, από την άλλη η επίδειξη γνώσης (περί αμάθειας πρόκειται) για το Διεθνές Δίκαιο με επιχειρήματα του τύπου το Καστελλόριζο  απέχει 1950 μέτρα από την Τουρκία και ως εκ τούτου, δεν δικαιούται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Στον ίδιο τόνο και ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών κ. Τσαβουσογλου και βεβαίως ο κ. Ερντογάν αμφισβητούν πλέον διεθνείς συνθήκες και αποδίδουν δικές τους ερμηνείες σ’αυτές.

Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη, οργανώνοντας την άμυνα της και δημιουργώντας εξαιρετικές διεθνείς συμμαχίες. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας παρά τις παραφωνίες που προκαλεί κάποιες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ενωμένο και το πολιτικό σύστημα αρραγές μπροστά στις διαρκείς παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας.

Εμείς οι Δωδεκανήσιοι, παρά την οικονομική κρίση που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η κατάρρευση του τουρισμού, παρακολουθούμε τις κορώνες που εκπέμπουν οι Τούρκοι πολιτικοί με θαυμαστή  ψυχραιμία και ωριμότητα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου του Καστελλόριζου  στις προκλήσεις Ακάρ . « Ο Ακάρ μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτά τα προκλητικά παιχνίδια της Τουρκίας, τα ξέρουμε και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ».

Αυτή η άποψη που εξέφρασε ο Δήμαρχος του Καστελλόριζου , διακατέχει το σύνολο των Δωδεκανησίων από το Καστελλόριζο ως το Αγαθονήσι. Την ίδια ώρα όμως, διατηρούμε και έντονες τις μνήμες μας από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η Σμύρνη, το Αϊβαλί, η Αλικαρνασσός και πολλές άλλες μικρασιατικές πόλεις αποτέλεσαν τον τόπο που γεννήθηκαν πολλοί από τους πατέρες και παππούδες μας. Οι ιστορίες του άγριου ξεριζωμού , έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Γι’ αυτό και είμαστε ψύχραιμοι, αλλά ταυτοχρόνως, και ώριμοι. Μπορεί να μην ονειρευόμαστε καταλήψεις των χαμένων πατρίδων , αλλά οι χαμένες πατρίδες θα ναι για εμάς πάντοτε αλησμόνητες. Γι’ αυτό και πάντα θα σιγοτραγουδάμε με τον Παντελή Θαλλασινό , τους υπέροχους στίχους  «  Το καθρεφτάκι σου παλιό και πίσω απ’ τη θαμπάδα η Σμύρνη με το Κορδελιό και η παλιά Ελλάδα. Μουτζουρωμένο το γυαλί μα πίσω απ’ τους καπνούς του βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί και σταματάει ο νους του ».

Σταματάει ο νους του Θεού «αγαπητοί» μας γείτονες , γι’ αυτό βάλτε το μυαλό σας σε μια τάξη. Μην μας απειλείται διαρκώς εξωτερικεύοντας τα εσωτερικά σας προβλήματα. Η χώρα μας, το μόνο που επιθυμεί είναι Ειρήνη στην περιοχή. Για να την έχουμε ωστόσο, θα κάνουμε ότι απαιτείται.»

 176 total views,  2 views today