Ανανέωση:

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της και κυρίως για τα πρόσφατα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί  για το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα άσκησε σε συνέντευξή τύπου σήμερα  ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Αντώνης.Αποστολίδης .

Χαρακτήρισε ντροπή τη μετατροπή των  Κέντρων  Υποδοχής και Ταυτοποίησης  σε κλειστά κέντρα . Όπως τόνισε θα δημιουργηθούν στην ουσία φυλακές  ανθρώπινων ψυχών.

«  Εκφράζουμε προβληματισμό γιατί συζητάμε για μετατροπή των ΚΥΤ  σε κέντρα κλειστού τύπου.  Για όποιον δεν καταλαβαίνει μιλάμε για φυλακές. Τα νησιά μας θα αποκτήσουν φυλακές μέσα στις οποίες θα είναι άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων  και κοινωνικών ομάδων γυναίκες και παιδιά. Είναι εξέλιξη που αποτελεί ντροπή. Με αυτό δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς νησιώτης.  Οι δήμαρχοι  Κω και Λέρου έχουν εκφράσει την αντίθεση τους.   Τέσσερα χρόνια οι νησιώτες  έχουν δείξει πόσο μπορούν να βοηθήσουν  τους ανθρώπους αυτούς.  Τώρα είναι αντίθετοι με αυτά που έχουν σχεδιαστεί. Οι υποδομές αυτές είναι ντροπιαστικές. Ακόμη  και η  Τουρκία,  άρχισε να κουνάει το δάκτυλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το  διεθνές  δίκαιο στην   Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά» δήλωσε ο κ. Αποστολίδης.

Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγόρησε τη  ΝΔ λέγον τας ότι με το χειρισμό του προσφυγικού   κλείνει ένα πολιτικό  κύκλο ψεύδους που ξεκίνησε ως αντιπολίτευση.

« Πολλά πράγματα έχουν  ακυρωθεί στην πράξη μέσα σε ελάχιστους μήνες δηλαδή από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας . Κατάφερε ένα ευρωπαικό πρόβλημα να γίνει μονομερές που θα γίνει η αιτία να φυλακιστούν ανθρώπινες ψυχές. Δεν ρώτησαν κανένα. Δεν θα δέχονταν η τοπική κοινωνία κάτι τέτοιο δηλαδή να φυλακίζονται μικρά παιδιά με τις μητέρες ή χωρίς αυτές και άνθρωποι που μπορεί να είναι ασθενείς. Βλέπουμε και την πολιτική που ακολουθεί και σε άλλα θέματα. Για μας έχει κλείσει ο κύκλος της αναίρεσης. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει τα προβλήματα με σωστό τρόπο και με προτεραιότητα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να υπηρετήσουν το Διεθνές Δίκαιο όπως το κάναμε εμείς ως κυβέρνηση», τόνισε ο κ . Αποστολίδης ενώ αναρωτήθηκε που θα γίνουν τα άλλα κέντρα κλειστού τύπου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Όσο για τα ασυνόδευτα παιδιά τόνισε πως  υπάρχουν διαδικασίες συγκεκριμένες .

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό και θα υπάρξει και κοινή δήλωση των νομαρχιακών».

Αναφορά έγινε σε όσα λέγονταν όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση.

«Όταν έχουν δηλητηριάσει μια κοινωνία πως έρχονται τώρα να κάνουν την κυβίστηση για το θέμα ;», υπογραμμίστηκε στη συνέντευξή  σήμερα

Η κοινή ανακοίνωση των νομαρχιακών επιτροπών του Λέσβου, Χίου,Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

«Ως νησιώτες δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν θα δεχθούμε να ζούμε σε νησιά-φυλακές επειδή έτσι θέλει η ΝΔ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση

Αναλυτικά :

Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως ευαίσθητου και συγχρόνως παγκόσμιου ζητήματος, χρήζει σοβαρότητας και συγκεκριμένης – στοχευμένης πολιτικής.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς σχέδιο και αφού είχε επενδύσει προεκλογικά στο προσφυγικό στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και χυδαιολογώντας ταυτόχρονα, αφού κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 και αφού ανακάλυψε ότι είναι γεωπολιτικοί τελικά οι λόγοι αύξησης των ροών, μας αποκάλυψε το πολιτικό της σχέδιο για το προσφυγικό.

Ένα σχέδιο που παραβιάζει κατάφωρα όλες τις διεθνείς συνθήκες, χωρίς ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε πιστή στο δόγμα της τάξης και της ασφάλειας να μετατρέψει την Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κώ και Λέρο σε απέραντες φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων , ανάμεσα τους χιλιάδες μικρά παιδιά ,παραβιάζοντας  βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ένα πρόγραμμα που από τα λεγόμενα τους έχει ορίζοντα 8μήνου με ότι συνέπειες θα επιφέρει το παρατεταμένο «μπάχαλο» στα νησιά. Αποδεικνύουν ότι όχι μόνο είναι ανίκανοι να διαχειριστούν αλλά για να αντιμετωπίσουν το χάος που δημιούργησαν γίνονται τρομερά επικίνδυνα όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για τις τοπικές κοινωνίες που τις καταδικάζει να ζουν σε νησιά-φυλακές.

Επέλεξαν να μας κατατάξουν στον χάρτη των πιο μισαλλόδοξων και σκοταδιστών σε όλη την Ευρώπη, επαναφέροντας μαζί με όλα τα άλλα το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής στην θάλασσα.

Πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίσουν και να διατάξουν αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες μιας και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους και δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση. Οι τοπικές κοινωνίες που έδειξαν πρωτοφανή αλληλεγγύη τα προηγούμενα χρονιά αγνοούνται από την κυβέρνηση που συνεχίζει να τάζει, να λέει λόγια και να επιλέγει να κάνει μαύρη την ζωή των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον τόπο μας, διασύροντας την χώρα μας διεθνώς.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ως κυβέρνηση παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Άμεση προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι :

Να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ως νησιώτες δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν θα δεχθούμε να ζούμε σε νησιά-φυλακές επειδή έτσι θέλει η ΝΔ. Είναι ακόμα καιρός να σοβαρευτούν, να μην πανικοβάλλονται από το αδιέξοδο που δημιούργησαν και να παραδεχτούν ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικές και ακροδεξιές πρακτικές.

Ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοικτή εκδήλωσή – συζήτηση της αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης με κεντρικούς ομιλητές τη Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ και το Γιάννη Ραγκούση, Βουλευτή διοργανώνει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην πολιτική εκδήλωση σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Αποστολίδης τόνισε:

«Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  αύριο στο ξενοδοχείο Plaza.  Στόχος της συζήτησης δεν είναι να τεθούν  θέματα που αφορούν τα μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος . Θέλουμε να συζητήσουμε με ανθρώπους από το σύνολο της δημοκρατικής κοινωνίας.Απευθύνουμε ένα ευρύτερο κάλεσμα. Ζητούμενο  δεν είναι να πούμε  σε τι διαφωνούμε αλλά να βρούμε μια κοινή συνισταμένη.  Να βρούμε αυτά για τα οποία συμφωνούμε και  να τα καταγράψουμε.  Ενδεχομένως  σε μια επόμενη συζήτηση τα θέματα αυτά  να τα αναπτύξουμε και να τα διευρύνουμε».

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε και στη διαδικασία εγγραφής νέων μελών στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφής νέων μελών στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.  Στόχος η αναδιάρθρωση του κόμματος. Επίσης επιδιώκουμε την ανάπτυξη συμμαχιών. Θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ  να συζητήσουμε μαζί τους και να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική πρόταση που θα έρθει και θα είναι το πολιτικό πρόταγμα σε επόμενη πολιτική  πρόταση διακυβέρνησης. Σε αυτό το κόμμα θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Αντώνης Αποστολίδης.

«Θέλουμε να δουλέψουμε   όλοι μαζί να συνθέσουμε να παράξουμε  πολιτικές που θα  είναι ωφέλιμες  για τον τόπο εμπλουτισμένες με νέες ιδέες και απόψεις. Δεν αποκλείεται κανείς από τη συζήτηση.  Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι  ακόμη  και εκείνοι που κάνουν κριτική. Αυτό που θα επιθυμούσαμε είναι να βγούμε όλοι ευχαριστημένοι από την αυριανή συζήτηση και με συμφωνημένη μια κοινή βάση», είπε ο Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

 124 total views,  2 views today