Δεν προβλέπεται εύκολη η φετινή τουριστική σεζόν όπως εκτιμά η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος τόνισε ότι παρατηρείται κάποια υστέρηση σε ότι αφορά τις προκρατήσεις που διαμορφώνεται ανάλογα την τουριστική αγορά.

«Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Μέχρι και τον Απρίλιο έχουμε τις προκρατήσεις σε εξέλιξη με αρκετά υψηλά early bookings . Μένει να δούμε, που θα καταλήξουμε από τη στιγμή που βλέπουμε να υπάρχει μια υστέρηση σε ότι αφορά τις αγορές, σε ότι αφορά το ρυθμό της διαδικασίας.Με διαφοροποίηση σε ότι αφορά τις εθνικότητες», δήλωσε ο κ. Τάσσιος.

«Αλλιώς εξελίσσονται δηλαδή οι κρατήσεις από τη Γερμανία και διαφορετικά από τη Ρωσία Η Βρετανία δείχνει να πηγαίνει καλά. Το Brexit όμως φέρνει μια ανακατωσούρα στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ο κ. Τάσσιος δήλωσε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι για το 2019 δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Το κυρίαρχο ζήτημα για τους Βρετανούς είναι ότι ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και δεν γνωρίζουν πότε να κάνουν κρατήσεις, για ποιους προορισμούς και τι θα τους συμβεί. Ένα άτακτο brexit μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ισοτιμία της λίρας. Οι tour operators βέβαια πιέζουν τώρα για να γίνουν κρατήσεις. Υπάρχει προβληματισμός αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Για τη Ρωσική Τουριστική Αγορά ο κ. Τάσιος δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αεροπορικές θέσεις.
«Εκεί εξελίσσονται πιο αργά οι προκρατήσεις. Να μην ξεχνάμε ότι έχει ανακάμψει η Τουρκία για τη συγκεκριμένη αγορά δηλαδή υπάρχει ανταγωνισμός. Αν εμείς έχουμε τις ίδιες αποδόσεις με πέρσι να είμαστε ευχαριστημένοι», είπε.

“Αγκάθι” η υπερ-φορολόγηση

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε στην υπερ φορολόγηση που συνεχίζει να «πνίγει» τους ξενοδόχους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
« Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση που η κυβέρνηση, δεν θέλει να ανοίξει το τελευταίο διάστημα για όλους τους επιχειρηματίες. Για μας κυρίαρχο θέμα είναι το ΦΠΑ που θα πρέπει να μειωθεί στο 13% για να δημιουργηθεί ένα τουριστικό πακέτο που θα πιο ανταγωνιστικό. Είναι ακόμη και ο συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ και οι προμήθειες από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις που μπαίνουν σε όλο το πακέτο και όχι επί της καθαρής αξίας», τόνισε ο κ. Γρηγόρης Τάσσιος.

Σε ερώτηση σχετικά με το φόρο διαμονής ο κ. Τάσσιος τόνισε πως θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ και το 2019.
«Δεν προβλέπεται κατάργηση του φόρου διαμονής. Εισπράχθηκαν 70 εκατομμύρια ευρώ αντί για τα 94 που είχε ο προϋπολογισμός Το επιβαρύνεται απόλυτα ο πελάτης . Εμείς θέλουμε να πάρει ανταποδοτική μορφή και να μην καταλήγει στον κουβά του χρέους. Και οι πελάτες θα πρέπει να βλέπουν ότι πιάνουν τόπο τα χρήματα που πληρώνουν», δήλωσε ο κ. Τάσσιος.

Οι πωλήσεις των ξενοδοχείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε και στις πωλήσεις των ξενοδοχείων και τόνισε πως το φαινόμενο ανθεί εδώ και πολλά χρόνια.
« Το κυρίαρχο για μας είναι να μην υπάρξει αφελληνισμός των ξενοδοχείων.Είναι πάρα πολλά τα μικρά και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία που δεν έχουν τύχη στον ανταγωνισμό. Εκεί υπάρχουν πολλά πωλητήρια. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καλύτερο τρόπο οι ξενοδόχοι για να τακτοποιούν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Οι ρυθμίσεις των δανείων

Σχετικά με τις ρυθμίσεις των δανείων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονισε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον ΣΕΤΕ προκειμένου το όποιο όφελος να αγγίξει όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και όχι μόνο τα ξενοδοχεία.
«Έχουμε κάνει την πρόταση μας στην Ένωση Τραπεζών και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν.Το θέμα το χειρίζεται ο ΣΕΤΕ», είπε.
Ο κ Τάσσιος τόνισε πως φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων .Ήδη σε κεντρικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 3 Απριλίου.

Κομβικό το 2019

Ο κ. Τάσσιος δήλωσε πως το 2019 είναι κομβικό καθώς γίνονται προσπάθειες ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες του τομέα.
«Είναι κομβικό το τρέχον έτος για τη ΠΟΞ γιατί συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση και τη λειτουργία της. Στο τέλος του 2019 λήγει η κλαδική σύμβαση εργασίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας. Πρέπει και η πολιτεία να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα τα ξενοδοχεία» , τόνισε

Ο κατώτατος μισθός

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού και υπογράμμισε ότι:
«Είναι θέμα της κυβέρνησης που επέλεξε να το κάνει αν η παραγωγή συμβαδίζει με την κατάσταση στη χώρα. Εμείς έχουμε κλαδική σύμβαση σε ισχύ . Αρα είμαστε από αυτούς που λένε όχι. Πρέπει όμως να δούμε την επόμενη ημέρα ανάμεσα στον κατώτατο μισθό και την κλαδική σύμβαση».

 544 total views,  2 views today