Ανανέωση:

Να καταλάβουν τι σημαίνει η μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, κάλεσε όσους εκπροσώπους φορέων ασχολούνται με το θέμα, σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε:

«Την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη να θυμίσω ότι είχε υπογράψει ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Σάββας Καραγιάννης με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη που ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού. Από τότε πέρασαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εμείς σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού το υπουργείο Ναυτιλίας το Δήμο και την Περιφέρεια συνυπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να γίνει η προγραμματική σύμβαση το 2018. Τότε δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο. Προχώρησε δη προγραμματική σύμβαση που περιλαμβάνει μια σειρά έργων ανάδειξης μνημείων αλλά και διαμόρφωσης χώρων εντός της Μεσαιωνικής Πόλης», είπε ο κ. Σαντορινιός.

Όσο για τη χρηματοδότηση των έργων ο κ. Σαντορινιός δήλωσε πως έχουν εξασφαλιστεί όχι 5,6 αλλά 20 εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτήθηκε όμως το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα μετά αν δηλαδή καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό η υπογραφή της σύμβασης.

«Προβλέπεται και η χρηματοδότηση των υπογείων δικτύων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Οι δαπάνες είναι επιλέξιμα. Σήμερα είναι διαθέσιμα 20 εκατομμύρια. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρεθούν από εναλλακτικούς πόρους . Πως ; Με αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΠΑ . Από ποιους; Από αυτούς που μένουν μέσα στα ακίνητα του ΤΑΠΑ ή από αυτούς που τα έχουν ενοικιάσει και είναι μικρομεσαίοι. Θα πάρουμε 20 εκατομμύρια από αυτούς ή μήπως θα τους διώξουμε για να βάλουμε κάποιους άλλους που θα μας δώσουν τα χρήματα αυτά; Αυτό είναι ένα ερώτημα», είπε ο κ.Σαντορινιός.

«Επειδή πρέπει να αποφασίσουμε για τη Ρόδο και τα νησιά. Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς όλων. Καταλαβαίνω τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Πρέπει να καταλάβουμε που οδηγούμαστε και τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για τη Μεσαιωνική Πόλη και τους κατοίκους που ζουν εκεί», είπε.

Σε ερώτηση αν έχει ακυρωθεί η προγραμματική σύμβαση ο κ. Σαντορινιός δήλωσε πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

«Δεν έχει ακυρωθεί η σύμβαση . Απλά περιμένουμε την υπογραφή. Εμείς εξοικονομήσαμε χρήματα για τους Δήμους γιατί μπορέσαμε να κάνουμε ουσιαστική δουλειά. Το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ποιόν σοβαρής δουλειάς. Η συνέχιση του εξαρτάται από τον τρόπο που η επόμενη κυβέρνηση θα διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα.Εμείς δώσαμε εξετάσεις», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Οι ακτοπλόοι έσπευσαν να προλάβουν την υπογραφή της σύμβασης για τις αποδοχές των ναυτικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έφερε πως παράδειγμα καλών αντανακλαστικών το γεγονός ότι σήμερα η διοίκηση του Συνδέσμου Επιβατηγού Ναυτιλίας και η ΠΝΟ είχαν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε υπογραφή της σύμβασης για τις αποδοχές των ναυτικών. Με αυτή την ενέργεια ουσιαστικά δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα συμφώνησαν για τις αυξήσεις στους μισθούς και την αύξηση στις συνθέσεις των πληρωμάτων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο δήμαρχο ς κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως τώρα είναι όλα ρευστά.
«Αν είχαμε υπογράψει θα διαθέταμε τη δέσμευση όλων των φορέων της περιοχής», τόνισε

 78 total views,  2 views today