Με αφορμή το χθεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νότια της Νισύρου σε εστιακό βάθος 18.8, χιλιομέτρων που κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο στις 8:08:01.59 μμ, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης τονίζει ότι η πρόσφατη σεισμικότητα δεν οφείλεται στο ηφαίστειο, αλλά σε μια υποθαλάσσια τεκτονική δομή (ζώνη ρηγμάτων) η οποία έχει σεισμικό δυναμικό το πολύ για 6R.

Έκανε μάλιστα γνωστό ότι την Παρασκευή (16/04/2021) εγκαταστάθηκε ένας νέος προσωρινός σταθμός στoν Άγιο Ιωάννη τον Θυμιανό στο δυτικό άκρο της Κω. Συντεταγμένες σταθμού: 36.702730 N, 26.946950 E.

Τα δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα στην βάρδια/ανάλυση και στο Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο σε πραγματικό χρόνο και θα βοηθήσουν σημαντικά στην επίλυση επικέντρων της εξελισσόμενης σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Νισύρου και Τήλου η οποία απαιτεί λεπτομερή παρακολούθηση.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η πρόσφατη σεισμικότητα δεν οφείλεται στο ηφαίστειο αλλά σε μια υποθαλάσσια τεκτονική δομή (ζώνη ρηγμάτων) η οποία έχει σεισμικό δυναμικό το πολύ για 6R. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όλο το 24ωρο ευρίσκεται στις επάλξεις και παρέχει τις υπηρεσίες του στην πολιτεία με σκοπό την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου στη χώρα.

Σε προηγούμενη δήλωσή του στις 14/4/21 ο κ. Τσελέντης, ανέφερε επίσης για τις σεισμικές δονήσεις της Νισύρου: “Επειδή δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα αν η πρόσφατη σεισμική δράση στη Νίσυρο έχει σχέση με το ηφαίστειο δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση αλλά οφείλεται σε κάποια γνωστά ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα, τα οποία έχουν μία διεύθυνση βορειοανατολική, Δυτικά της Τήλου.

Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος φόβος για ενεργοποίηση του ηφαιστείου οπότε να μην ανησυχούν οι κάτοικοι. Βέβαια το σεισμικό δυναμικό της συγκεκριμένης περιοχής είναι μέχρι 6R και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα γνωστά μέτρα”.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις της στον sky και η Καθηγήτρια Γεωλογίας Εύη Νομικού είχε τονίσει ότι οι σεισμοί που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες ανοικτά της Νισύρου δεν σχετίζονται με το ηφαίστειο. Στις 23:28 το βράδυ της 14η Απριλίου όταν και σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ, η κυρία Νομικού είχε δηλώσει στο σταθμό μας:

“Είναι ακριβώς στον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και τους σεισμούς στις 8 και 9 Απριλίου. Υπάρχει δηλαδή μία σεισμική διέγερση, αλλά όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, επιμένουμε και τώρα να λέμε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου. Ο χώρος αυτός νότια της Νισύρου, έχει υποθαλάσσια ρήγματα, τα οποία είναι χαρτογραφημένα, έχουν κατευθυντικότητα ΒΑ -ΝΔ, δε συνδέονται όμως με το ηφαίστειο της Νισύρου, και πρέπει να τονίσουμε ότι το ηφαίστειο του νησιού παρακολουθείται. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στα μέσα Ιανουαρίου εγκατέστησε και ένα νέο σεισμολογικό σταθμό στα Νικειά και συντήρησε τον προηγούμενο σεισμολογικό σταθμό που βρίσκεται στο Μανδράκι. Άρα έχουμε καταγραφές από αυτούς τους δύο σεισμολογικούς σταθμούς και γι’ αυτό λοιπόν αναλύονται αυτή τη στιγμή επιστημονικά τα δεδομένα για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ο κόσμος όμως δεν πρέπει να ανησυχεί, δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα του ηφαιστείου της Νισύρου. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όταν γίνεται ένας σεισμός με μέγεθος 5,2 οι κάτοικοι των γύρω νησιών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ελέγξουν τα σπίτια τους αν τυχόν έχουν πάθει κάποιες ρωγμές και να ακολουθούν όλους τους κανονισμούς της αντισεισμικής προστασίας.

Νομίζω ότι είμαστε συνηθισμένοι οι νησιώτες και ειδικά όταν ζούμε σε τέτοια ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία τριγύρω τους έχουν τέτοια ενεργά ρήγματα, τα οποία έχουν δώσει σεισμούς και όταν υπάρχει μία σεισμική διέγερση, ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε και πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε”.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς μικρότερους μεγέθους, συνιστώντας σε κάθε περίπτωση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 510 total views,  2 views today