Στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το 2017 με αποφάσεις των ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με την κατάθεση αναφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο  για την επαναφορά των μειωμένων  συντελεστών του ΦΠΑ, αναφέρθηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξή τύπου οι δήμαρχοι Ρόδου Φώτης Χατζηδιακος και Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος συνεπικουρούμενοι από τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης κ.Γιώργο Πόκκια.

Ανοίγοντας τη συνέντευξή τύπου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καλωσόρισε το δήμαρχο Σάμου που ήρθε στη Ρόδο και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

«Η παρουσία ενός συναδέλφου κ. Μιχάλη Αγγέλου που είναι εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο Κογκρέσο των Περιφερειών και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Ρόδο  είναι σημαντική», είπε ο δήμαρχος Ρόδου.

Αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ τόνισε ότι ήταν αναγκαίο για  όλα τα νησιά.

«Δεν ήταν προνόμιο αλλά δικαίωμα των νησιών οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Με νόμο καθιερώθηκαν στα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια επεκτάθηκαν  στο Βόρειο Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Ήταν ένα αντάλλαγμα στις τόσες δυσκολίες που είχαν και έχουν τα νησιά μας σε σχέση με τη μεταφορά των προιόντων τις ακριβές υπηρεσίες ακόμη και για εθνικούς λόγους. Η εξίσωση των συντελεστών ήταν ολέθρια απόφαση. Κάναμε παρεμβάσεις ακόμη και διαμαρτυρίες. Όλα αυτά δεν απέδωσαν. Η πιο σημαντική ήταν η απόφαση που λάβαμε για προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι εξίσου ολέθρια ήταν η απόφαση να συνδυαστούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ με τα μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  ήταν δικαίωμα των νησιωτών.  Πρέπει να σκεφθούν τη ζημιά που υφιστάμεθα  όταν στη γειτονική Τουρκία ο φόρος είναι στο 8%. Εμείς πιστεύουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δοθεί η λύση. Και θα δικαιωθούμε όλοι. Και οι Δήμοι Ρόδου Σάμου και η ΠΕΔ», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Ο κ. Φώτης  Χατζηδιακος αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της μελέτης που διενεργήθηκε και αφορά τις συνέπειες που είχε η κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών στα νησιά.

«Οι συνέπειες από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος είναι ολέθριες.  Τα στοιχεία δεν τα έχουμε παρουσιάσει ακόμη. Σκεφθήκαμε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν φαρέτρα στο νομικό μας οπλοστάσιο στη μάχη για την επαναφορά των  μειωμένων συντελεστών. Παραδίδοντας τα στοιχεία στο συνάδελφο μου δήμαρχο Σάμου υπογραμμίζω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν πολιτικές ταυτότητες .  Με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές ζητάμε να  απεμπλακούν οι παρατάξεις από τα κόμματα και τα χρίσματα. Να μην γίνονται παρεμβάσεις  και υποδείξεις των υποψηφίων. Να μην αποτρέπονται υποψήφιοι  από  να μετέχουν σε παρατάξεις που δεν είναι φίλα προσκείμενες στο εκάστοτε κόμμα.  Για το λόγο αυτό με τόλμη και παρρησία θα πω ότι ο Δήμαρχος Σάμου ότι είναι ένας από τους άξιους συνεργάτες της ΤΑ και εμπειρία στα  ευρωπαϊκά θέματα . Του εύχομαι καλή επιτυχία. Τα νησιά θα έχουν  ένα εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο που θα νοιάζεται για τα συμφέροντα και τα θέματα. Το κενό γράμμα του νόμου για τις ιδιαιτερότητες των νησιών θα πάρει σάρκα και οστά», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Εξοικειωμένος με το περιβάλλον της Ρόδου δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι οι ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έπραξαν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους αφού τόλμησαν να παρέμβουν στα πράγματα και να εκπονήσουν  μελέτες  για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ.

«Στόχος μας είναι να έχουμε καλή παρουσία σε ένα μεγάλο θέμα όπως οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Διεκδικούμε όλοι μαζί την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Τα πέντε νησιά που έχουν hot spot έχουν δημάρχους  που εκπροσωπούν πέντε διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις. Αυτό σημαίνει πολλά δηλαδή ότι συμπορευόμαστε. Η ταύτιση του ΦΠΑ και του προσφυγικού αποτελούν  μείζονες ανθρωπιστικές παραβιάσεις  και των κανόνων που διέπουν  τους κανόνες της ΕΕ. Στις 5 Απριλίου θα γίνει η συνεδρίαση του ΣτΕ για να εξεταστεί η προσφυγή που  έγινε για την αποσύνδεση του προσφυγικού και των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ», δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να συνδέεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με ένα τέτοιο μέτρο.

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε πως η μάχη δίνεται για να υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές σε όλα τα νησιά της χώρας.

 468 total views,  4 views today