Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ έκαναν σήμερα στη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΣΥΡΙΖΑ  στο ξενοδοχείο Plaza τα στελέχη του κόμματος Γιάννης Ραγκουσης και Ρένα Δούρου.

Με σκληρές εκφράσεις που μέχρι τώρα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τα στελέχη του …ΚΚΕ τα δύο στελέχη επιχείρησαν να αποδομήσουν όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στα πλαίσια της γραμμής του κόμματος να δημιουργηθεί   δυσμενές  κλίμα για τον κ. Κυριάκο  Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του παλαί ποτέ ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ Γιάννη Ραγκούση για την προοδευτική παράταξη και το άνοιγμα που επιχειρεί στην κοινωνία αλλά με το ΣΥΡΙΖΑ  να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Στην ομιλία του φάνηκε το αγεφύρωτο χάσμα με  το Κίνημα Αλλαγής αφού  ουδεμία αναφορά έκανε στην ονομασία του κόμματος, παρά μόνο στην προοδευτική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατηγόρησε εμμέσως αλλά σαφώς ,  τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  για το γεγονός ότι συμμετείχαν σε κυβερνήσεις  της ΝΔ.

Στο άνοιγμα της προοδευτικής παράταξης και το κάλεσμα στην κοινωνία αναφέρθηκε η πρώην περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου.

Τους δύο ομιλητές προλόγισαν με πολύ θετικούς χαρακτηρισμούς ο βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κ, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρώην βουλευτής κ.Δημήτρης Γάκης και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής  Επιτροπής Νοτίου Συγκροτήματος  κόμματος κ. Αντώνης Αποστολίδης.

Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Πόλη Χατζημάρκου.

« Είναι μεγάλη χαρά σήμερα να έχουμε δυο πραγματικά εκλεκτούς συντρόφους. Έχουν δώσει αγώνες από διαφορετικά μετερίζια της προοδευτικής παράταξης. Μας ενώνει ένα κοινό. Ότι θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεση μας απέναντι στην αντιλαϊκή δεξιά στροφή που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη χώρα μας . Η δεξιά στροφή εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής . Είναι χαρά να βλέπω τη Ρένα Δούρου στη Ρόδο μετά από τόσα χρόνια . Μας έκανε περήφανους. Πιστεύουμε ότι έχει πολλά ακόμη να δώσει. Είναι ακόμη μεγαλύτερη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Γιάννη Ραγκούση τον οποίο γνώρισα τώρα από την παρουσία του στο κοινοβούλιο.Τον έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα από τον τρόπο που συμπεριφέρεται τόσο στη βουλή όσο και στις κοινές δράσεις . Μπορεί να κάνει μαθήματα σε μας που είμαστε παλιοί στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καλό να μπολιαζόμαστε από ανθρώπους αυτού του ήθους και επιπέδου . Για αυτό η προοδευτική συμμαχία μπορεί να  πάει μπροστά. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν το  μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε μεγαλύτερη την παρουσία μας», δήλωσε ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Με πολύ θετικά σχόλια στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Ραγκούση λέγοντας πως φέρνει μια νέα νοοτροπία και ήθος  στο πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο κ. Γάκης.

Στο χαιρετισμό του ο κ Αποστολίδης τόνισε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω εδώ πολίτες γνωστούς και αγνώστους. Αυτός ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης δηλαδή να δώσουν το παρόν και άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες. Στόχος να βρούμε μια κοινή πορεία και κοινές πράξεις.  Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση».

Στην  συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Ρενα Δούρου και τόνισε πως σκοπός της πολιτικής εκδήλωσης ήταν να ακούσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών.

«Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τις αγωνίες και την κριτική σας . Να δούμε τι θέλετε να  αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνουν προτεραιότητες άσκησης πολιτικής εντός του κοινοβουλίου εντός των πεδίων σύγκρουσης. Επίσης να γίνουν προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος που θα χρειαστεί να το υλοποιήσουμε όχι μετά από τέσσερα χρόνια αλλά ίσως και πιο νωρίς», τόνισε η κ. Δούρου .

«Όταν κάποιος είναι άνεργος και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του το να του λέει κάποιος για την πολιτική και κρίση δημοκρατίας  είναι πολυτέλεια.  Τα ζητήματα Δημοκρατίας και επαναφοράς της πολιτικής στο τέλος αφορούν και τις επενδύσεις.  Δεν έχει σοβαρές επενδύσεις εκτός από τις …. Καζινοεπενδύσεις. Οι σοβαροί  επενδυτές δεν έρχονται σε χώρες όπου υπάρχει διάσπαση στης κοινωνικής συνοχής  ή που υπάρχουν κυβερνήσεις  για τις οποίες προτεραιότητα δεν είναι η Δημοκρατία και η κοινωνική ευημερία» είπε.

Η κ. Δούρου έκανε λόγο για επαγγελματίες της εξουσίας που πήραν τα ηνία στα χέρια τους .

«Θεώρησαν πως  ήμασταν μια πολύ μικρή παρένθεση. Μπορούμε να  μιλάμε για μια παλινόρθωση του παλαιού πολιτικού συστήματος  που οδήγησε τον τόπο στη δημοσιονομική χρεοκοπία και στη χρεοκοπία της Δημοκρατίας.  Αυτή η ιστορία αφορά τους νέους και τις νέες που είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις  γιατί να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Επιβάλουν στην ατζέντα  το τρόμος και τάξη. Έχουμε κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων  και την αναστολή λειτουργίας 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων Υπάρχει μια δυσανεξία στη δημόσια παιδεία και υγεία .  Μιλάμε για μια επιστροφή του τριπτύχου Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια.  Αναφέρομαι να μη βιώσουμε αυτές τις καταστάσεις που γιορτάζουμε την 17η Νοεμβρίου. Όταν ακούω τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος πιστεύω ότι βρίσκομαι στο 1950. Μην προσπερνάτε τους συμβολισμούς αυτής της διακυβέρνησης. Υπάρχει μια δυσανεξία στους νέους ανθρώπους», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ που κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα των Financial Times  για την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή από τον Φ. Χατζηδιάκο

«Διακινδυνεύουμε και με ρήτρες αν όλο αυτό το πράγμα εκτυλιχθεί και παράξει αποτελέσματα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας πως έχει σπείρει μίσος. Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να φέρει όπως είπε  μια ομοψυχία και ενότητα .

Έκανε λόγο για ολετήρα που απειλεί ένα έργο που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την πατρίδα.

«Για αυτό η έκκληση να φτιάξουμε  ένα μέτωπο δεν είναι  για να ξαναγίνει υπουργός ο Νεκτάριος αλλά γιατί έχουμε ένα ολετήρα  απέναντι μας. Πριν τέσσερα χρόνια ο τόπος ήταν καθημαγμένος. Μετά από τέσσερα χρόνια παραδίδεται χωρίς μνημόνια χωρίς επιτροπεία  με χρήματα στα δημόσια ταμεία. Σας καλώ  να   υπερασπιστείτε αυτά που χρειάστηκε τιτάνια προσπάθεια», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι σημαντική η διαδικασία εγγραφής μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί.

Αναφορά έκανε και στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου που δίνει άλλη μια μάχη.

«Εμείς  δεν κλείνουμε τα αυτιά μας. Τα ανοίγουμε για να ακούσουμε και να φθάσουμε σε ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικές προτάσεις  και έχοντας δει και τι λάθη έχουν γίνει. Στην Αριστερά κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν δεν δούμε από πού την πατήσαμε  σε συγκρούσεις που δεν δώσαμε ή  πιστεύαμε πως θα τις κερδίσουμε δεν θα προχωρήσουμε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ, Γιάννης Ραγκούσης που αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.  Μίλησε για την πορεία της προοδευτικής παράταξης και τη σημερινή της κατάληξη .Επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

« Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι σπουδαία.  Γίνεται με όρους ιστορικούς και όχι ωφελιμιστικούς . Στην Ελλάδα όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν διαμορφωθεί δύο μεγάλες πολιτικές ιδεολογικές παρατάξεις. Η συντηρητική και η προοδευτική . Η δεξιά και η αριστερή.  Αυτές οι παρατάξεις πέρασαν από 40 κύματα. Η πορεία τους ακολουθούσε την πορεία της ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας.  Πέρασε από πολλά κομματικά  χέρια η προοδευτική  παράταξη.  Κάποτε ο προοδευτικός κόσμος της χώρας  συσπειρώθηκε πίσω από τον Ε Βενιζέλο την Χ Τρικούπη . Μετά από την ΕΔΑ και την Αριστερά.  Από την Ένωση Κέντρου από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα τελευταία χρόνια συσπειρώνεται εκφράζεται και εκπροσωπείται   στο μεγαλύτερο μέρος της παράταξης από τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.   Για την πορεία της χώρας οι αποφάσεις δεν  λαμβάνονται από την προοδευτική παράταξη.  Για τη χώρα αποφασίζει η ΝΔ που εκπροσωπεί τη συντηρητική παράταξη μέσω μιας ηγετικής ομάδας και ενός προέδρου .  Είναι ως πολιτική δύναμη  αυτοί που κατά κυριολεξία χρεοκόπησαν τη χώρα.  Ασφαλώς η χώρα δεν  έφθασε στη χρεοκοπία το  2009 μόνο εξαιτίας της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Προφανώς  οι κυβερνήσεις του κόμματος από το οποίο προέρχομαι και εγώ δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ είχαν συμμετοχή  σε αυτή την πορεία της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που χρεοκόπησαν  είναι από τη ΝΔ. Πολλοί από αυτούς σήμερα είναι υπουργοί  στην κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε πως το μόνο το 2009 το έλλειμμα ήταν 24 δις.

«Είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και εκπροσωπούν αυτό που λέμε κατεστημένο. Δεν έχουν αναδειχθεί μέσα από υγιείς διαδικασίες. Αυτοί είναι κληρονομικό δικαίω. Είναι η εκδοχή της οικογενειοκρατίας που εκπροσωπείται. Ολόκληρα φέουδα.  Μεταξύ των παρατάξεων υπάρχουν  μεγάλες διαφορές «, τόνισε ενώ μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το Μεταφορικό Ισοδύναμο που δημιούργησε ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επανακοικοδόμηση της προοδευτικής παράταξης

Αναφέρθηκε ο κ. Ραγκούσης και στον  ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι οι όποιες διευκολύνσεις  της κυβέρνησης  αφορούν υψηλής αξίας ακίνητα.

«Όσο υπάρχει αυτή η διακυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι οι πολιτικές τους.  Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη για μας.  Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή όλοι εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικά μετερίζια της προοδευτικής παράταξης. Στρατεύθηκα νεαρός στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήθελα όμως να ανήκω στην προοδευτική παράταξη.  Γιατί έβλεπα ποια είναι δεξιά παράταξη. Το 81 όταν νίκησε ο Α. Παπανδρέου  έπρεπε να δείτε το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη. Αυτό έγινε γιατί η αλλαγή που έφερε ήταν ευρύτερης ανάγκης. Ξεπερνούσε τα κομματικά όρια.   Δυστυχώς φθάσαμε  εκεί  που το ΠΑΣΟΚ πέρασε στα χέρια δυνάμεων που δεν αισθανόταν ότι ανήκουν στην προοδευτική παράταξη  γιαυτό και τους ήταν εύκολο να γίνουν υπουργοί κυβερνήσεων της ΝΔ   και να φθάσουν να είναι εκείνοι που οδήγησαν στο να πάρει τη διακυβέρνηση της χώρας αυτό το σύστημα . Όλοι εμείς που προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε να  ανήκουμε  στη γενιά που της έμεινε στα χέρια η προοδευτική παράταξη. Έτσι έγινε διαλύθηκε στα χέρια μας  ένα πολύ μεγάλο κόμμα στην Ελλάδα.  Έχω την ανάγκη να βοηθήσω να εργαστώ  να το ξεπεράσουμε αυτό να προχωρήσουμε να ξαναφτιαχτεί η παράταξη. Ο Αλέξης Τσίπρας μας δίνουν τη δυνατότητα να εργαστούμε για αυτό δηλαδή για την επαναοικοδόμηση της μεγάλης ισχυρής παράταξης στην Ελλάδα  που έχουμε την τύχη να μπορεί να ανασυγκροτηθεί υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα  και υπό την κομματική πρωταγωνιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 218 total views,  2 views today