Με αφορμή τη διακομιδή της 48χρονης ασθενούς με κορωνοϊό από τη Λέρο στη Σάμο, χθες τα μεσάνυχτα, η οποία είναι υπέρβαρη, όπως έγραψε σε αναλυτικό ρεπορτάζ το skyrodos, ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου και Δντής του Κ.Υ. Πάτμου Γιώργος Τσουκαλάς, εξηγεί σε γραπτή δήλωσή του, γιατί το περιστατικό δε μεταφέρθηκε με ελικόπτερο, αλλά με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Τονίζει ότι η μεταφορά έγινε αναγκαστικά έγινε με πλωτό με όλους τούς κινδύνους που ενέχει τέτοιου είδους διακομιδή γιατί δεν έχει προβλεφθεί μεταφορά υπέρβαρου ασθενούς με πτητικό μέσο. Η ασθενής συνοδεύτηκε από γιατρούς τού νοσοκομείου Λέρου (αναισθησιολόγο, αγροτικό) και πλήρωμα τού Λ.Σ.

Και αναφέρει:

Μεταφορά ασθενούς υπέρβαρης διασωληνωμένης με βαριά πνευμονία από SARS COV-2 (covid -19) από το νοσοκομείο της Λέρου στη μονάδα στη Σάμο με σκάφος (απόσταση περίπου 50 ναυτικά μίλια) υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες για το συγκεκριμένο σκάφος) χωρίς θάλαμο αρνητικής πίεσης. Το ΕΚΑΒ έδωσε γραπτή απάντηση ότι αδυνατούν να μεταφέρουν την ασθενή με πτητικό μέσο, γιατί δεν έχει προβλεφθεί μεταφορά υπέρβαρου ασθενούς (ο θάλαμος αρνητικής πίεσης δεν είναι κατάλληλος για υπέρβαρους ασθενείς, η πολεμική αεροπορία δεν μεταφέρει ασθενείς με Covid-19 χωρίς να υπάρχει θάλαμος αρνητικής πίεσης). Δηλαδή έχει προβλεφθεί μεταφορά μόνο για μοντέλα, οπότε δίαιτα δεν μας βλέπω καλά.

Η μεταφορά επομένως αναγκαστικά έγινε με πλωτό με όλους τούς κινδύνους που ενέχει τέτοιου είδους διακομιδή. Η ασθενής συνοδεύτηκε από γιατρούς τού νοσοκομείου Λέρου (αναισθησιολογο, αγροτικό) και πλήρωμα τού λιμενικού σώματος. Έτσι αντιμετωπίζονται οι ασθενείς το 2021 στο σάπιο σύστημα τούς γιατί η υγεία αποτελεί κόστος.

Το σκάφος υποτίθεται ασθενοφόρο δεν είναι επανδρωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό, θα μπορούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι βέβαια τέτοιες ακραίες να δώσει αρκετές λύσεις σε διακομιδές.

Προ ημερών άλλο περιστατικό από την Πάτμο ασθενής με βαριά πνευμονία (όχι Covid-19 αλλά από άλλο παθογόνο) έφθασε στα όρια διασωλήνωσης στο Κ.Υ Πάτμου (δεν διαθέτει αναισθησιολόγο ούτε αναπνευστήρα) εξαιτίας καθυστερήσεων τού ΕΚΑΒ έλλειψη πτητικού μέσου, ανέφεραν βλάβη τού μοναδικού πτητικού μέσου και ασθένεια τής μοναδικής γιατρού τού ΕΚΑΒ Ρόδου), προτεινόταν η λύση πλωτού μέσου για διακομιδή στην Σάμο με διάρκεια 4 ωρών (το σκάφος θα έφευγε από Σάμο για να παραλάβει την άρρωστη και να την μεταφέρει πίσω Σάμο, με συνοδεία γιατρών τού Κ.Υ Πάτμου), η ασθενής σε πολύ οριακή κατάσταση η διακομιδή με αυτόν τον τρόπο κρίθηκε μη ασφαλής από τους γιατρούς τού Κ.Υ , έτσι προτάθηκε η λύση να έρθει ελικόπτερο από την Λήμνο (δύο ώρες πτήση) να μπει συνοδεία γιατρός τού Κ.Υ για την μεταφορά στο αεροδρόμιο Σάμου (οι γιατροί των μονάδων υγείας δεν είναι ιπτάμενοι Εκαβιτες), τελικά η μεταφορά αναγκαστικά έγινε με αυτόν τον τρόπο για να σωθεί η ζωή τής ασθενούς μας. Αυτή είναι η κατάσταση, με ένα ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

 1,280 total views,  2 views today