Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε σήμερα το απόγευμα  τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές Αρχές, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BionTech και Moderna.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και συνέστησε να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη υπό όρους άδεια κυκλοφορίας.

«Με αυτήν την τρίτη έγκριση, έχουμε επεκτείνει περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που διατίθενται στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία των πολιτών τους», δήλωσε ο Emer Cooke, εκτελεστικός διευθυντής του EMA.

«Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η Επιτροπή αξιολόγησε αυστηρά αυτό το εμβόλιο και η επιστημονική βάση της εργασίας μας στηρίζει τη σταθερή δέσμευσή μας για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών της ΕΕ”.

Τα συνδυασμένα αποτελέσματα από 4 κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν συνολικά περίπου 24.000 άτομα.

Η ασφάλεια του εμβολίου έχει αποδειχθεί και στις τέσσερις μελέτες. Ωστόσο, ο Οργανισμός βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης COV002 (διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο) και της μελέτης που έγινε στη Βραζιλία και στη Βρετανία, καθώς για τις άλλες δύο δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται ως δύο τυπικές δόσεις και η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη, ο Οργανισμός επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα που αφορούσαν άτομα που έλαβαν αυτό το τυπικό σχήμα.

Αυτά έδειξαν μείωση 59,5% στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο έδειξε περίπου 60% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα. Ωστόσο, αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοαπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και βασίζεται στην εμπειρία με άλλα εμβόλια.

Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια σε αυτόν τον πληθυσμό, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες του EMA θεώρησαν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες.

 411 total views,  4 views today