Ο θάνατος του εμποράκου και το απίστευτο σιωπηλό παρεάκι

494

Η χαριστική βολή για την διαμορφωμένη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ήρθε με το δεύτερο lockdown, αφού προηγήθηκαν οι πρώτες βολές στην ρευστότητα, με το γενικό κλείσιμο του Μάρτη.

Σήμερα όλα φαίνεται πως αλλάζουν! Εργαζόμενοι που στήριζαν καταστήματα του κέντρου της πόλης της Ρόδου και τα delivery cafe, που είχαν βασικούς πελάτες σε αυτό το ίδιο κοινό, βρέθηκαν στον αέρα!

Τα καταστήματα λιανικής δεν δούλευαν από καιρό και περίμεναν κάποιες ανάσες με εκπτώσεις, γιορτές και τουριστική κίνηση: Αυτά λόγω των συνθηκών δεν ήρθαν ποτέ. Ακόμα, από πλευράς δημοτικής αρχής τα πολυαναμενόμενα δεν έγιναν, αφέθηκαν όλα στην τύχη τους και όσες ενέσεις θα μπορούσαν να δοθούν, διατηρήθηκαν στα στενά πελατειακά μοντέλα του παρελθόντος. Το ίδιο φυσικά έγινε και συνεχίζει να γίνεται από την Περιφέρεια: Το μόνο που μπόρεσε να καταφέρει ήταν να μοιράσει rapid tests σε νησιά και με το πρόγραμμα «Γέφυρα» να υποσχεθεί κάποια ψίχουλα σε επαγγελματίες, στο σύντομο μέλλον.

Η διάρκεια του δεύτερου κύκλου της πανδημίας σε συνάρτηση με τα μέτρα θωράκισης που επιβάλλονται, έχουν αλλάξει άρδην τις καθημερινές μας συνήθειες, τον τρόπο απόκτησης – αγοράς αγαθών και υπηρεσιών,  καθώς και τα οικονομικά δεδομένα τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών, σύμφωνα με μελέτη σχετική που είδε το φως της δημοσιότητας.

Δυστυχώς χωρίς συναίσθηση των ευθυνών, τόσο οι δυό πολιτικοί φορείς που προαναφέραμε, που θα μπορούσαν κάτι να κάνουν, βρήκαν την συμμαχία των σιωπηλών που κυβερνούν τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο: Το παρεάκι σε πλήρη εξέλιξη στόχων, στοχεύσεων αλλά και επιδιώξεων, προς δόξαν της ηρεμίας, της γαλήνης και του ωχαδελφισμού που τους κυριεύει.

Φυσικά ΟΛΑ φαίνονται διαφορετικά, με μια καλοφτιαγμένη μηχανή ημετέρων, που ξέρουν  να λιβανίζουν ή να σιωπούν επιδεικτικά, που αφήνουν ΟΛΑ να γίνονται με τέσσερα – πέντε μεγάλα έργα για τα οποία το μαγαζάκι της γειτονιάς σίγουρα δεν θα έχει όφελος, θα έχει πιθανώς, αυτό το παρεάκι των εκλεκτών.

Η Ρόδος βρίσκεται στο οικονομικό κραχ με την πανδημία: Ας αφήσουν τις δαντέλες, τα δαντελωτά και τις ανούσιες ανακοινώσεις για ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκά προγράμματα και συναφή, αφού αυτά δεν φέρνουν πίσω τον θάνατο του μικρομεσαίου. Δεν φέρνουν  πίσω μαγαζιά που έκλεισαν και την εύρωστη οικονομία προηγούμενων δεκαετιών.

Οταν μια πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιζε ίδιες καταστάσεις με άλλες συνθήκες, ο δήμος της πόλης πήρε κυριολεκτικά τα …«όπλα»: Αντιστάθηκε στην κρίση και στα λουκέτα με ενεργό ρόλο στη διατήρηση των επιχειρήσεων, φτιάχνοντας εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης, αναβαθμίζοντας το εμπόριο και προκαλώντας κύμα ανατιμήσεων στο ίδιο το άθλιο καθεστώς που είχε προκληθεί. Εδωσε κίνητρα με χρηματοδότηση νέων εμπορικών καταστημάτων και απογείωσε την οικονομία, την έτοιμη να πτωχεύσει. Αυτό φυσικά το παράδειγμα, θέλει άλλες λογικές, άλλους ταγούς και όραμα.

Μέχρι να το βρούμε, ας κλάψουμε μαζί για τον θάνατο του εμποράκου: Οι φωτογραφίες δυστυχώς το αποδεικνύουν…

 

[masterslider id=”8″]

 1,562 total views,  2 views today