ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από την φετινή πρώτη διαδικτυακή έκδοση του ΦΑΝΟΥ των Θεοφανείων | fanos.eu

Σε κάθε γωνιά της Δωδεκανήσου και σε κάθε γωνιά της χώρας ένας …ξενέρωτος υπάρχει για να μας κάνει να …ξενερώνουμε! Εμείς όμως επιμένουμε και γι αυτό, από φέτος ξαναφέρνουμε στα ίσα την κατάσταση, δημιουργώντας τον Φανό σε ηλεκτρονική μορφή. Για το καλό του χρόνου, για να φύγουν οι μάγισσες και τα μάγια και για να φωτιστεί η ζωή μας, έστω λίγο, με τις κρυάδες μας…

Λοιπόν, ο Καζαμίας παίρνει τη σκυτάλη, ως είχα υποχρέωση και ξεκινώ την …επιδρομή στη χρονιά που μας μπήκε!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – Κατά την προσφιλή μέθοδο του κ. Τσίπρα στις 10 Ιανουαρίου καλούνται όλοι όσοι βρίσκονται στα βόρεια προάστεια της πόλης της Ρόδου, δηλαδή από την Αλεξάνδρου Διάκου και κάτω, πάει να πει Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχες, δημαρχάκια, αντιδημαρχάκια και πάσης φύσεως τροπαιούχοι, να πάρουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη πάνω από τον Κωτσόβολο, για να αποφασίσουν πώς θα κάνουν τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει καθημερινά – εκτός Τετάρτης και Παρασκευής – τη Ρόδο με τη Σύμη. Το έργο, που ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες θα δώσει άλλη πνοή στην ανάπτυξη. Η σύσκεψη για να καθορισθούν και να προγραμματισθούν τα εγκαίνια, θα γίνει υπο την προεδρεία του συντρόφου Γάκη. O Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνει τις απειλές του στην Τουρκία. Η παραγωγή καραμελών μέντας έχει αυξηθεί στη γείτονα χώρα σε μέγιστο βαθμό.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ – Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσουν τρία έργα στη Ρόδο: Η μεγάλη αερογέφυρα από τις Κάτω Πέτρες προς το ξενοδοχείο Ιξιαν Γκραντ, προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το τελεφερίκ που είχε σχεδιάσει παλαιότερα ο Νίκος Χαραλάμπης που θα ενώσει την περιοχή του Μπελβεντέρε με την κορυφή του Μόντε Σμιθ και το υπόγειο τραμ προς Λίνδο. Το τελευταίο θα γίνει υπόγειο γιατί δεν αντέχεται άλλο η ζέστη το καλοκαίρι. Για την αερογέφυρα, έχουν κληθεί να δώσουν προσφορές όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες, ενστάσεις βέβαια για την συμμετοχή της εταιρείας Γλυνού – Μπράτιτση – Βρούχου διατυπώνει ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος που θέλει διαύγεια. Το έργο θα δημιουργήσει πολλά αναπτυξιακά σχέδια για τον κόλπο της Ιξιάς και για τον λόγο αυτό, σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από τις προσεχείς εκλογές ο Στέργος Στάγκας για να αναλάβει ΟΛΕΣ τις μελέτες. Ενίσταται η Γιασιράνη που ζητά συμμετοχή στις αποφάσεις.  Από τον Δήμο της Ρόδου ο Διακοσταματίου κάνει μια κουτρουβαλιστή παρέμβαση και ζητά εξηγήσεις για τον λόγο που θα πρέπει να γίνει ένα τέτοιο έργο. Πάντως δεν ενοχλεί τη διαδικασία παραπάνω γιατί υπολογίζει ακόμα πόσες ψήφους θέλει για να μπει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της παράταξης ΑΕΡΑ. Ο Φεβρουάριος θα κλείσει με την επίσκεψη στη Ρόδο κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα ζωγραφίσουν την αερογέφυρα σε μουσαμά για μελλοντική χρήση. Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, εμφανίζεται φωτογραφία του Χατζηδιάκου να κάνει ερωτική εξομολόγηση στην καρέκλα του δημάρχου. Ο Πάνος πήρε μια κούτα μέντες από την Τουρκία και τις μοιράζει στη Νίσυρο.

ΜΑΡΤΙΟΣ – Για την 7η Μαρτίου προγραμματίζεται επίσκεψη στη Ρόδο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης αναπολεί το παρελθόν, όταν στη Ρόδο έρχονταν Φρειδερίκη, Παύλος, Καραμανλής και το τότε πολιτικό ασκέρι. Οταν έρχονταν τότε, όλοι έγραφαν γιατί να μας έρχονται. Τώρα έρχεται ο Τσίπρας και ετοιμάζονται πάλι ποικίλες εκδηλώσεις. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθούν τα μπαλέτα Δημόγλου, η φιλαρμονική του Δήμου της Ρόδου και ο δήμαρχος που του έδωσε και το κλειδί της πόλης πέρυσι. Τον πανηγυρικό της ημέρας για την επέτειο στον Ευαγγελισμό θα εκφωνήσει η Λίτσα Φτακλάκη. Στον Βωμό της πατρίδας στεφάνια έχει προγραμματισθεί να καταθέσουν, όλοι εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Κόκκινο, που ετοιμάζει ήδη ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά του Ευστρατίου. Ο τελευταίος έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη θέλει να κάνει δυό δενδροφυτεύσεις και μια κατάσβεση πυρκαγιάς. Καλεί τον ΣΚΑΪ που τον παραπέμπει στον Χρήστο Κοτσομύτη. Ο Τσίπρας εμφανίζεται τελικά και μετά την παρέλαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά να δώσει πίσω το κλειδί της πόλης. Χαμός δημιουργείται στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου και παρεμβαίνουν ηρεμότεροι για να μη γίνει εμφύλιος. Τελικά ο Σαντορινιός καλεί τρεις λιμενοφύλακες που συλλαμβάνουν τον Μανδρακό για διατάραξη κοινής ησυχίας. Από την Αθήνα ο Μητσοτάκης κάνει δήλωση υπέρ του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά η Νομαρχιακή, λόγω αντίρρησης της Φώνης αποσύρει τη δήλωση τουαρχηγού του κόμματος. Προς το τέλος του μήνα όλα ηρεμούν αφού η παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν γίνεται για να είναι όλοι ήρεμοι. Ηταν πρόταση του Γιώργου Πόκκια που αποδέχθηκαν τα κόμματα. Ο κόσμος όμως τσαντισμένος, οργανώνει παρελάσεις των μαθητών στο Καρακόνερο και στήνεται εξέδρα για τους επισήμους: Πάνω ανεβαίνουν με το έτσι θέλω, ο Κωβαίος από τις Καλυθιές και ο Χριστοφής από τ’ Αφάντου. Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Γιαννικουρής και παίρνει τις ευλογίες των ΑΧΕΠΑ, του ΝΑΤΟ, του Κογκρέσου και του Τραμπ για να κατέβει με τον εαυτό του στις δημοτικές της Ρόδου. Εν εξάλλω τον κυνηγά ο Γιώργος Σάββενας με την μηχανή του. Τελικά, τελευταία στιγμή δηλώνει υποψήφιος για την Περιφέρεια με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Γάκης. Θυμάται παλιά μεγαλεία και ετοιμάζει το ψηφοδέλτιο ζητώντας τη βοήθεια του Σωτήρη Φωκά. Ο Παναγιώτης Κουνάκης παρακολουθεί στην Αμερική σεμινάριο για την άσκηση πολιτικής σε ηλικία 30 χρόνων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ – Αφού έπεσε τόσο κρύο τον Μάρτη, αρχίζουν όλα να δείχνουν πως έρχεται καλοκαίρι. Ολα μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές των δήμων και των περιφερειών. Για να μας μπερδέψουν με τα ψηφοδέλτια, Γάκης και Σαντορινιός αποφασίζουν να κάνουν εκλογές και σε όλα τα σωματεία, συλλόγους, εξωραϊστικούς ομίλους της περιοχής της Δωδεκανήσπου. Αντιδρά έντονα ο Καματερός και δηλώνει αποχή. Για άλλη μια φορά η Μίκα Ιατρίδη μπερδεύεται και κάνει δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης και κατακρίνει τον Πάνο Καμμένο για τις πρώτες αποφάσεις που είχε λάβει. Ο Ιατρίδης ζητά θέση αντιδημάρχου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, προέδρου του ΔΟΠΑΡ, προέδρου της ΔΕΥΑΡ, προέδρου της ΡΟΔΑ και να έχει γραφείο πίσω από το γραφείο του δημάρχου, που θα χωριστεί ειδικά με γυψοσανίδες και τζάμια. Ο καβγάς γίνεται τώρα αν τον πίνακα με τον Εσταυρωμένο θα πάρει ο Καμπουράκης ή ο Ιατρίδης. Ο Δώρος αποχωρεί – παραμονές των εκλογών – από τον συνδυασμό και πάει με τον Διακοσταματίου. Ο Γιαννικουρής ενδίδει στην πίεση του Σάββενα και αποχωρεί. Ο Σάββενας τώρα, μετά από την εισδοχή του στο χώρο των Social Media αποφασίζει να προχωρήσει παρακάτω, φτιάχνοντας μια ειδική πλατφόρμα απ’ όπου κάθε πρωί, θα εξαπολύει επιθέσεις με “καλημέρες” και “καληνύχτες” σε όλους τους ψηφοφόρους της Ρόδου. Ο Χατζημάρκος προετοιμάζει για την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές μια ομιλία σε τηλεδιάσκεψη που θα παρακολουθήσουν από τις πλατείες των νησιών όλοι οι Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιοι. Ελέγχεται ως ανακριβές πως ο Φιλήμονας πήρε για την περίσταση παστουρμά και θα μοιράζει παστουρμαδόπιτα σε όλους τους ψηφοφόρους του.

ΜΑΪΟΣ – Οι δυνάμεις της πρώτης φοράς πατώνουν παντού. Ο Γάκης βάζει στο εκλογικό κέντρο του να παίζει συνεχώς το εμβατήριο: «Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς, σε άνιση πάλη κι αγώνα». Μάλιστα λέγεται πως αποφάσισε να μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να κάνει τρισάγιο στους πεσόντες Μακεδονομάχους, μπας και καταφέρει να αλλάξει την τροπή που πήραν τα πράγματα. Αλλά φυσικά σε κοντινούς του λέει πως τ’ όνειρο του πραγματοποιήθηκε και φτάνει στο τέλος.  Στις Δημοτικές εκλογές κερδίζει ο Δημήτρης Κρητικός και παθαίνουν ΟΛΟΙ πλάκα. Ο Γιώργος Σάββενας παίρνει τη μοτοσυκλέτα του και ξεκινά τον γύρο του θριάμβου μέσα στην πόλη σφυρίζοντας. Μούγκα έπεσε τώρα από τον Ιατρίδη που ζητά ευθύνες από τον Δώρο. Ο Δώρος όμως δηλώνει πως είχε φύγει νωρίς. Τις ευθύνες παίρνει πάνω του ο Στάγκας Ευθύνες ζητούν και από τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο οποίος καλεί σε σύσκεψη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όλους τους ελεγκτές και επιθεωρητές που κυκλοφορούν ακόμη. Στην Περιφέρεια τα τελικά αποτελέσματα είναι θρίλερ: Γιώργος Χατζημάρκος και Μανώλης Γλυνός παίρνουν από 69.699 ψήφους. Αναμένεται απόφαση από την κυβέρνηση αν θα γίνει κλήρωση ή θα επαναληφθούν οι εκλογές για να βγει ο νικητής. Ο Μπαριανάκης τσαντίζεται και δημοσιεύει πρόσκληση για πρωινό με αβγά, μπέϊκον και τηγανίτες, όπου είναι προσκεκλημένοι όλοι να φάνε του σκασμού. Ο Καραμαρίτης φωνάζει να μην ακολουθηθεί η τακτική του ταΐσματος γιατί μπορεί κάποιοι να σκάσουν από τα πολλά αβγά κι έτσι να είναι βαρυστομαχιασμένοι και να μειωθεί η εκλογική τους δύναμη. Ο Κάλλιστος ξανατραβά μια ζεϊμπεκιά, για καλό και για κακό. Στ’ Αφάντου ο Νικολής δηλώνει γι άλλη μια φορά Διαγορίτης και ο Χριστοφής τον κυνηγά με τα καούνια. Με τα καούνια κυνηγά ο Λόγγος τον Σκριβάνο ενώ ο Αντώνης Κωστάκης αρχίζει να μαζεύει ετεροδημότες για κάθε περίπτωση. Σε όλους τους συλλόγους που έγιναν εκλογές κερδίζουν οι συνδυασμοί που στηρίχτηκαν από το Ποτάμι. Σε ποτάμια ευτυχίας πλέει ο Μανουσάκης.

ΙΟΥΝΙΟΣ – Στα καλά καθούμενα χαλάσανε τον όσμο. Τα μουσκέψανε παντού και προκηρύσσουν εκλογές. Οι Πρέσπες στέγνωσαν λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων κι έτσι δεν ισχύει η συμφωνία. Ο Φλαμπουράρης, άρον – άρον κατεβαίνει υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, αντικαθιστώντας τον Γάκη που μετακομίζει εσπευσμένα στημ Βόρεια Ελλάδα. Εκεί, οι πληροφορίες λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να κλείσει ψηφοδέλτια. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ μπαίνουν τελικά, Νικος Σαμαράς, Κάλλιστος Διακογεωργίου και Ελένη Γλεντή. Διαμαρτύρεται έντονα η Πέγκυ Ντόκου που για να ησυχάσει της κάνει άλλο ένα δώρο η Περιφέρεια. Για λόγους προεκλογικής “ανάτασης” εγκαινιάζεται το πρώτο τμήμα της αερογέφυρας “Κάτω Πέτρες – Ιξιαν Γκραντ” . Θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να τελειώσει το υπόλοιπο τμήμα για τραμπολίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται για να το εγκανιάσει αλλά την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να κόψει την κορδέλα γιατί πήρε ο αέρας τους μουσαμάδες. Ο Σαντορινιός διατάζει να μαζευτούν από τη θάλασσα και οι λιμενικοί θα πρέπει να τους στεγνώσουν αμέσως. Αποκλειστική συνέντευξη παραχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρένα Βενιανάκη. Τσαντίζεται η Χριστίνα Μέγα που βγαίνει στους δρόμους με πλακάτ να διαμαρτυρηθεί: “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ” γράφει το πλακάτ. Τα βλέπει όλα αυτά ο Ζαχαριάδης και τραβάει ένα σχόλιο για την κοπή της πίττας στα Νέα την εποχή του Μεσοπολέμου.

ΙΟΥΛΙΟΣ – Χριστίνα Μέγα, Διαμαντής Διαμαντής, Δέσποινα Διαμαντή και Ρένα Βενιανάκη αναχωρούν για την Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσουν καλοκαιρινά εντατικά τμήματα για την προπαρασκευή της καμπάνιας “ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”. Τα μαθήματα θα κάνει ο Νίκος Παπάς αυτοπροσώπως και γι αυτό η πρώτη των αναφερομένων είναι εξόχως ενθουσιασμένη. Στη Ρόδο προγραμματίζονται τα εγκαίνια του έργου του υπόγειου τραμ για Λίνδο. Νευριασμένος ο Παλλάς αποχωρεί από τη συγκέντρωση που έγινε, στην οποία αποφασίστηκε σε κάθε ατέλεια να ζωγραφιστεί κάτι καλό σε ειδικά τελάρα που να μην παίρνει τον μουσαμά ο αέρας. Το Εθνικό Θέατρο τελειώνει και αναλαμβάνει ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Κρητικός να εγκαινιάσει με την παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού και του δημάρχου των Τρικάλων. Εξαλλος ο Τσίπρας του ζητά να αλλάξει γνώμη. Ο Σαντορινιός παρεμβαίνει χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά παρεμβαίνει και ο Χατζημάρκος αλλά αντί καλό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ο Κρητικός καλεί στα εγκαίνια και τον Ζάετς. Ο τελευταίος δηλώνει πως θα έρθει φέρνοντας μαζί του και τον κολλητό του, Αλέξη. Τσαντίζεται ο Κρητικός και καλεί τον Καμμένο να κόψει την κορδέλα. Αυτός ντύνεται με στολή ευζώνου και εμφανίζεται έτσι στο αεροδρόμιο. Επειδή η φούστα ήταν λίγο κοντή επιστρατεύει μια άλλη άσπρη φούστα της Μίκας που του την δίνει με μεγάλη χαρά. Ο Κρητικός εν μέσω θέρους και των εγκαινίων του Εθνικού Θεάτρου ορίζει αντιδημάρχους: Για να βαφτούν οι δρόμοι της πόλης της Ρόδου με διάφορα χρώματα ορίζει αντιδήμαρχο τον Γιώργο Σάββενα. Για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με νέο μανδύα ορίζει από την αντιπολίτευση τον Αγαπητό Πάλλα. Ο Σάββας Διακοσταματίου με μια δρασκελιά, σπρώχνει άλλους μνηστήρες και αναλαμβάνει πάλι τα οικονομικά. Αντιδήμαρχος για το Σιλιγκούρι αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καρατζιάς, άρτι αφιχθείς από την αντιπολίτεσυη. Τελικά με την απλή αναλογική έγιναν μεγάλα κακά!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – Τα μπάνια του λαού αφήνουν όλους αδιάφορους από τα κοινά. Μόνο πέντε έξι λεβέντες από το παρελθόν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να φτιάξουν τοπική κυβέρνηση του βουνού. Στην αντιστασιακή ομάδα παίρνουν μέρος οι Τάσος Διάκου, Μανώλης Γλυνος, Παναγιώτης Κουνακης, Βαγγέλης Μανδρακός και άλλοι. Στη φωτογραφία ντοκουμέντο βλέπετε την πρώτη εμφάνιση μερικών στα βουνά της Ρόδου. Κατά τις πληροφορίες η ομάδα αυτή των αντιστασιακών ενώθηκε με άλλη που βρίσκεται από καιρό στην κορυφή του Κουμουλιού στα Μαριτσά, με επικεφαλής τον Γιάννη Παρασκευά.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – Είδηση βόμβα ανατρέπει όλα τα δεδομένα! Παραιτείται λόγω φόρτου εργασίας ο Δημήτρης Κρητικός και αποφασίζεται από την Γερουσία και την Ανω Βουλή να αναλάβει τις τύχες της πόλης για ένα διάστημα δυό μηνών – μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Γιαννόπουλος.

Σε πελάγη ευτυχίας τα παιδιά της φωτογραφίας, αρχίζουν να κάνουν τηλεφωνήματα για να μαζέψουν όλους τους παλιούς συντρόφους κοντά τους.

Με δυσκολία, λένε, έρχεται από το Γεννάδι ο Κώστας Σκανδαλίδης γιατί σκέφτεται πως θα αρχίσουν να του λένε πάλι για τα ποιήματα του. Αντιδήμαρχος πάντως αναλαμβάνει και πάλι ο Μανώλης Σαββής που παρατά την Εθνική Τράπεζα σύξυλη. Νευριασμένος για την εξέλιξη δηλώνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Μπαριανάκης. Αφού μοιράζει στο Μανδράκι και στην πλατεία Κύπρου ακούμια από τη Σύμη, δηλώνει πως θα ενταχθεί αμέσως στην ομάδα του Γλυνού και θα πάρει κι αυτός τα βουνά. Μάλιστα άρχισε ήδη την εντατική προσπάθεια του για να μπορεί να ανέβει σε άλογο. Κάποιες πληροφορίες λένε πως ο Γιαννόπουλος του έταξε να τον κάνει υπεύθυνο όλων των δημοτικών Φυτωρίων για να τον πείσει να στηρίξει την νέα προσπάθεια των δύο μηνών. Οι εκλογές πάντως ορίζονται για την 17η Νοεμβρίου.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία πως για να γίνουν ήρεμα οι Δημοτικές εκλογές αυτή την φορά, θα τεθούν υπο κατ’ οίκον περιορισμό Χατζημάρκος, Ζαννετίδης, και όλη η υπόλοιπη Περιφερειακή Αρχή.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – Για τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου η παράταξη Κρητικού επανεμφανίζεται με επικεφαλής τον Τζίμη Καρατζιά. Αποκλειστική η φωτογραφία, όπου ο Γιώργος Σάββενας παραδίδει στον κ. Καρατζιά όλα τα σχετικά για να αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στις νέες εκλογές κατέρχονται: Ο Αντώνης Καμπουράκης με τη συμμαχία Ιατρίδη – Στάγκα – Χαυζημάρκου. Ο Στράτος Καρίκης λόγω των προβλημάτων ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην ξανακατέβει. Την θέση του όμως με τον ίδιο συνδυασμό και τις προηγούμενες στηρίξεις παίρνει ο Γιώργος Αλεξίου που επζητά και την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας μέσω του Μάνου Κόνσολα. Ο τελευταίος για να μην χαλάσει το χατήρι του, ζητά ακρόαση από τον Περιφερειάρχη και προσπαθεί γι άλλη μια φορά να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Μπαίνει στη μέση ο Αντώνης Κωστάκης και χαλά τη σούπα. Ο Αλεξίου τσαντίζεται και αποφασίζει να πάει μόνιμα στην Αθήνα για να κατέβει με τον Πατούλη.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου θα πάρει μέρος και ο γνωστός παράγοντας που εικονίζεται παραπλεύρως.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – Γίνονται εκλογές την 17η Νοεμβρίου. Ο Κουφοντίνας παίρνει άδεια γι άλλη μια φορά κι έρχεται στη Ρόδο για να παρακολουθησει την δημοκρατική εξέλιξη της ψηφοφορίας από ειδικό παρατηρητήριο που στήθηκε στο Φάρο του Αγίου Νικολάου. Οι εκλογές ξεκινούν και έξω από τα εκλογικά τμήματα της Ακαδημίας ο Κυριάκος Αρχοντάκης στήνει τρικούβερτο καβγά με τον Χατζή Χατζηευθυμίου γιατί ο πρώην δήμαρχος βγήκε ανοιχτά να στηρίξει τον υποψήφιο που έχρισε ο Σάββενας. Από το πουθενά εμφανίζονται ξανά στο πλευρό του Χατζή όλοι εκείνοι που τότε τον είχαν βγάλει δήμαρχο: ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως, ακόμη και ο Παυλίδης. Ο Χατζής δίνει τα ρέστα του υπέρ του Καρατζιά. Ο Αρχοντάκης ωρύεται. ο Ζαχαριάδης μας εμφανίζει μια ιστορική φωτογραφία, όταν δήμαρχος ήταν ο Μιχαήλ Πετρίδης. Παίρνει θέση ο Υψηλάντης που καταγγέλει τον Ζαχαριάδη γιοα αρχαιοκαπηλεία. Η Ραχήλ Μακρή έρχεται το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου για να καταγγείλει από τη Ρόδο την παρουσία του παρατηρητηρίου Κουφοντίνα στον Φάρο του Αγίου Νικολάου.

Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου στα αποτελέσματα, μετρούν οι αρνητικές ψήφοι στον Χατζή.

Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, μια κι έξω, βγαίνει ο Χατζηδιάκος που οι ψηφοφόροι τον ψήφισαν και πήρε την πλειοψηφία χωρίς να κατεβάσει συνυδυασμό αφού ο Πόκκιας ξέχασε να καταθέσει την υποψηφιότητα στο Πρωτοδικείο. Σάλος επικρατεί παντού. Όλοι θέλουν να κάνουν ενστάσεις για το κύρος των εκλογών όμως, λόγω του συντριπτικού αποτελέσματος, δεν μπορούν να αντισταθούν στην πρόκληση. Ο Καρατζιάς αποχωρεί, δηλώνοντας πως δεν θα ασχοληθεί ξανά, εκτός κι αν του το ζητήσει ο Τσίκκης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ – Τα ψέμματα τελειώσανε. Σε λίγες μέρες αναλαμβάνει καθήκοντα ο Χατζηδιάκος και ο Γιαννόπουλος είναι έτοιμος να παραδώσει τη δημαρχεία. Δεύτερες σκέψεις για να μην κάνει την τελετή δεν υπάρχουν, αφού όσοι τον υποστήριζαν έχουν βρεθεί τώρα πια στο στρατόπεδο Χατζημάρκου και βολεύτηκαν στην ηρεμία. Ο Χατζηφούντας που έχει εκλεγεί δήμαρχος στην Τήλο αποφασίζει να κάνει εκστρατεία αναδάσωσης και ο Καρτερός του στέλνει μαϊντανό, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδια. Εν εξάλλω η Καμμά βρίζει, αλλά οι φωνές της χάνονται στα σοκάκια του Μικρού Χωριού. Στην Κω ο Κυρίτσης έχει αποκτήσει παντοδυναμία αφού προσέλαβε ως υπασπιστή του τον Παυλίδη. Στη Σύμη ο Παπακαλοδούκας ετοιμάζει εγκαίνια για να κόψει κορδέλα της υποθαλάσσιας σήραγγας που ενώνει το Πέδι με τη Σορωνή. Διαμαρτύρεται ο Μαρίνος και του στέλνει την Μπαλατσού για να τον ηρεμήσει, επειδή πιστεύει πως με έν τέτοιο έργο θα λερωθεί η περιοχή. Η Μπαλατσού δηλώνει γι άλλη μια φορά υποψήφια βουλευτής για τις μεταπροσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο Πάνος Βενέρης γίνεται αντιδήμαρχος και αρχίζει να τραγουδά στα σκαλιά του δημαρχείου.

Ο Πόκκιας μαζεύει ξύλα από την Αρνίθα και ξεκινά να χτίζει σπιτάκια για τα Χριστούγεννα στην πλατεία Δημαρχείου.Τον παίρνει χαμπάρι ο Καρυδάκης και τον στέλνει στον εισαγγελέα γιατί δεν έβγαλε άδεια. Ο ίδιος πάντως στήνει τα σπιτ΄κια καρφώνοντας νυχθημερόν. Μόλις τελείωσε πήρε τηλέφωνο τον Αη Βασίλη και του είπε να φέρει δώρα για να μοιραστούν στους Ροδίτες. Τσαντίζεται όμως ο παπα Νεκτάριος και δεν το επιτρέπει. Παίρνει δύναμη ο παπα Χρήστος και μαζί με τον Δεσπότη καλούν τον Αη Βασίλη να έρθει. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κρυώσαμε και φεύγουμε…

Και του χρόνου!

Ο Καζαμίας