Αναμένοντας την εγκύκλιο για τις λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος  μίλησε σήμερα στον sky για το πως θα γίνουν οι Ακολουθίες από το Σάββατο του Λαζάρου, μέχρι και την Ανάσταση. Τόνισε ότι στη Ρόδο δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα, αφού τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Επισήμανε ότι η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει γύρω από τους ναούς τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ η τελετή της Αναστάσεως θα γίνει νωρίτερα φέτος, στις 9 το βράδυ στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την προσέλευση των πιστών στις Ακολουθίες, αφού δεν θα μπορεί να ελεγχθεί ο κόσμος στους εξωτερικούς χώρους.

Στη Ρόδο δύο ιερείς νόσησαν από κορωνοϊό με ήπια συμπτώματα, παρότι τηρούσαν τα μέτρα έναντι της πανδημίας, όπως είπε ο Μητροπολίτης, ενώ τόνισε όταν υπάρχει καλή διάθεση και σεβασμός του κοινωνικού συνόλου, βρίσκονται λύσεις για τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η ανθρωπότητα.

Τέλος απηύθυνε έκκληση μέσω του σταθμού μας να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους ναούς κυρίως τη Μεγάλη Πέμπτη για τη Θεία Κοινωνία, αλλά και να μην προσέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια των Ακολουθιών οι ίδιοι άνθρωποι στις εκκλησίες για να μπορέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πιστών να προσκυνήσει.

Χθες άλλωστε, αναφερόμενος στις εισηγήσεις της επιτροπής για την εορταστική περίοδο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι εντός των ναών θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ., ενώ σε εξωτερικούς χώρους ζητείται απόσταση 10 μέτρων, χρήση μάσκας, αλλά και υποχρεωτικό τεστ για τους ιερείς.

Ο αριθμός των πιστών στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα πρέπει να ακολουθεί την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10m2, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, απαιτείται χρήση μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Για την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπεται: α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

 2,142 total views,  2 views today