Η Ελλάδα ζει, πλέον, σε συνθήκες, ενός περίεργου “υγρού” πολέμου, εκτός του οικονομικού, ο οποίος, εφόσον πάρει σάρκα και οστά, θα μείνει στην ιστορία ως ο “πόλεμος της κόκκινης γαρίδας”.

Η κόκκινη γαρίδα

Ο πληθυσμός της κόκκινης γαρίδας, μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη, αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ζωές. Μόνο στον Αμβρακικό κόλπο, αρκετοί εκ των Ελλήνων ψαράδων ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία της κόκκινης γαρίδας.

Το κιλό της κόκκινης γαρίδας κυμαίνεται ανάλογα το είδος και την ωρίμανση από τα 8 έως τα 45 ευρώ.

Οι “μεταναστευτικές ροές” της κόκκινης γαρίδας ταξιδεύουν από την Αδριατική θάλασσα στο Ιόνιο Πέλαγος, γεννούν και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα στον Αμβρακικό κόλπο, συνεχίζοντας το ταξίδι βόρεια και νότια της Κρήτης.

Η κόκκινη γαρίδα, ταξιδεύει βόρεια της Κρήτης, χρησιμοποιεί τη θαλάσσια ζώνη που περιέχει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ώστε να περάσει στο Αιγαίο, ενώ από τα ανατολικά της Κρήτης ακολουθεί τη θαλάσσια διαδρομή που βρίσκεται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στα τουρκικά παράλια ανεβαίνοντας στο βόρειο Αιγαίο με πορεία προς τα Στενά των Δαρδανελλίων, έχοντας ως τελικό προορισμό τον Εύξεινο Πόντο.

Η θαλάσσια διαδρομή που ακολουθεί η κόκκινη γαρίδα νοτίως της Κρήτης φθάνει ως τον κόλπο της Βεγγάζης στη Λιβύη και από εκεί ταξιδεύει στην Αίγυπτο και στη διώρυγα του Σουέζ.

Ο υβριδικός πόλεμος, ο πόλεμος της κόκκινης γαρίδας, έχει μόλις αρχίσει

Πρωταγωνιστές του περίεργου υβριδικού πολέμου, εντός της χώρας, είναι οι “εθνικιστές”, οι διεθνιστές, οι “πατριώτες”, η αιγιαλίτιδα ζώνη και εκτός χώρας η πΓΔΜ, η Κύπρος, η πάντα επικίνδυνη Τουρκία και η ίδια η κόκκινη γαρίδα.

Η νέα τάξη πραγμάτων στην πολιτική ζωή της χώρας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου μέσα από ένα κρίσιμο και έκρυθμο υπουργικό συμβούλιο.

Οι καταγγελίες, ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τις οποίες διέψευσε ο ετερόκλητος κυβερνητικός εταίρος, έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρών μελών της ελληνικής κυβέρνησης από τον εβραϊκής καταγωγής Ουγγρο – Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζόρτζ Σόρος, με στόχο την εξαγορά ξένων παραγόντων ώστε να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια.

Το ιστορικό Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Την ώρα που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Ζόραν Ζάεφ, εξασφαλίζει , στις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου, με τρόπο “μαγικό”, τον αριθμό των 80 βουλευτών που σημαίνει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή του Συνταγματικού ονόματος της γειτόνου σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, ο αρχιτέκτονας της ιστορικής Συμφωνίας, τέως υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς παραδίδει το υπουργείο στον Έλληνα πρωθυπουργό και διάδοχό του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η “βόμβα Κοτζιά” για την αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών, που γίνεται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ο απρόβλεπτος τέως Υπουργός των Εξωτερικών και βουλευτής του Σύριζα κ. Νίκος Κοτζιάς, ανακοινώνει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, πως έχει έτοιμα σχέδια νόμου που αφορούν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ακριβώς όπως προβλέπει το Δίκαιο των Θαλασσών του Ο.Η.Ε , το οποίο έχει ψηφιστεί από το 1982 στη Νέα Υόρκη.

Ηράκλειο, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018
Ομιλία Κοτζιά, επεξηγήσεις για την αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο προσφάτως παραιτηθείς από την κυβέρνηση, τέως υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς εξηγεί, πως η αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα αυξήσει την έκταση της Ελλάδας, στην οποία, ουσιαστικά, προστίθεται μια επιπλέον, θαλάσσια “Θεσσαλία”, όπως ο ίδιος γλαφυρά αναφέρει σε πολιτική εκδήλωση από την πρωτεύουσα της Κρήτης.

Η αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης θα γίνει στην Ελλάδα τμηματικά, αρχίζοντας από το Ιόνιο Πέλαγος, το επόμενο στάδιο θα είναι η Κρήτη, βόρεια, νότια και ανατολικά αυτής, έπειτα θα ακολουθήσει το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την ιστορία, Ιταλία και Αλβανία έχουν προχωρήσει στην αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, όπως και η Αίγυπτος.

Η Τουρκία έχει περάσει στην αύξηση της ΑΟΖ και της αιγιαλίτιδας ζώνης στον Εύξεινο Πόντο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά με την Κυπριακή Α.Ο.Ζ και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων “χρυσοφόρων” οικοπέδων.

Τουρκικό “Casus belli” για την αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης

Ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει με κάθε τρόπο, πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέλαγος. Άλλωστε, γνωστή είναι η πάγια και διαχρονική θέση της Τουρκίας για την οποία κάθε αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί αφορμή και όχι απλή αιτία πολέμου.

Ο ρόλος της θαλάσσιας περιοχής των Κυθήρων – Αντικυθήρων

Οι Τούρκοι θεωρούν πως η αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ακόμα και αν αυτή αρχικά αφορά το Ιόνιο Πέλαγος, επηρεάζει το Αιγαίο, μέσα από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκονται τα ελληνικά νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική υπηρεσία του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, σημαίνει αυτομάτως αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Το γεωπολιτικό “gambling”

Εξαιτίας της αύξησης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλάζει όλο το γεωπολιτικό “gambling” στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κάτι που δεν θέλουν οι Τούρκοι, καθώς η Ελλάδα μεγαλώνει.

Ο πόλεμος της κόκκινης γαρίδας

Τι λέτε; Βρισκόμαστε ή όχι ως χώρα σε συνθήκες, εντός ενός περίεργου “υγρού πολέμου”, που ιστορικά ενδεχομένως θα μείνει ως πόλεμος της κόκκινης γαρίδας, εάν η Τουρκία κάνει πράξει το “casus belli” εξαιτίας της αύξησης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης;

Ο πόλεμος της τσιπούρας

Θυμίζουμε, πως ένας άλλος υγρός πόλεμος στο Αιγαίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κάθε Ιανουάριο. Ο συγκεκριμένος υγρός πόλεμος, έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο πόλεμος της τσιπούρας, διεξάγεται εδώ και 22 χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Παρακαταθήκη; Η νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια, αλλά και οι στιγμές έντασης που έζησε η χώρα μας τον προηγούμενο Ιανουάριο με τα δυσάρεστα επακόλουθα, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων της τουρκικής παραβατικότητας.

Τι πιστεύετε; Θα προλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών κ. Αλέξης Τσίπρας να αυξήσει, επί του συνόλου, την ελληνική αιγιαλίτιδα στα 12 ναυτικά μίλια, ή θα παραδώσει μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Αντιπροσωπεία το Υπουργείο των Εξωτερικών και ενδεχομένως θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές;

Το κεντρικό πρόσωπο των προηγούμενων ημερών, ο τέως υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς γίνεται, μόλις, ο δεύτερος υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος παραιτείται, κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, εντός της διαπραγμάτευσης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πρώτα, ως γνωστόν, είχε παραιτηθεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τότε υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, εξαιτίας της έντονης διαφωνίας για το Μακεδονικό ζήτημα που είχε με τον μακαρίτη πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και οδηγεί στην πτώση της τότε κυβέρνησης.

Η ιστορία απλά επαναλαμβάνεται ή πλέον η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη ή στην αρχή ενός νέου υβριδικού πολέμου, ο οποίος θα ονομαστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως ο πόλεμος της “κόκκινης γαρίδας”;
* Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής.
@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis 

 2,458 total views,  4 views today