Τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποθηκεύτηκαν για χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου ερευνούν οι αρχές του Λιβάνου, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη.

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 4.000, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.
Για την ώρα λίγα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τον Ρώσο ιδιοκτήτη του εμπορικού πλοίου «Rhosus» που κατασχέθηκε στη Βηρυτό το 2014 και στο οποίο υπήρχαν 2.750 τόνοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου, φορτίο που ο καπετάνιος είχε τότε χαρακτηρίσει ως «πλωτή βόμβα».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian στη Μόσχα, πρώην μέλη του πληρώματος αναφέρουν πως ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν ο Igor Grechushkin, Ρώσος υπήκοος που φέρεται να ζει στην Κύπρο.
Το εμπορικό πλοίο έφτασε στη Βηρυτό το 2013, εκτελώντας δρομολόγιο από τη Γεωργίαστη Μοζαμβίκη, ωστόσο απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου είτε επειδή το πλοίο δεν κρίθηκε αξιόπλοο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταβάλει τα απαραίτητα τέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ελλιμενισμός στη Βηρυτό ήταν εκτός προγράμματος και πραγματοποιήθηκε λόγω βλάβης.
Σε δηλώσεις τους στον Τύπο το 2014, τα πρώην μέλη του πληρώματος υποστήριζαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί στη Βηρυτό και πως είχαν μείνει απλήρωτοι για σχεδόν έναν χρόνο. «Ο ιδιοκτήτης ουσιαστικά εγκατέλειψε το πλοίο και το πλήρωμά του», έγραψε ο πρώην καπετάνιος του πλοίου.

«Οι μισθοί δεν πληρώνονται, προμήθειες δεν αγοράζονται. Ο εφοπλιστής αρνήθηκε το φορτίο».

Ένα προφίλ στο LinkedIn που πλέον έχει διαγραφεί, εμφανίζει τον Grechushkin να ζει στην Κύπρο και να εργάζεται ως μάνατζερ στην Unimar Service Ltd.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δηλώσεις Τσαβούσογλου για νησιά που βρίσκονται στην λάθος πλευρά

Στην επιστολή που εστάλη σε Ρώσους δημοσιογράφους από τον πρώην καπετάνιο του Rhosus, το 2014, γίνεται λόγος για «ομηρία» του πληρώματος:

«Οι αρχές της Βηρυτού δεν θέλουν ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στο λιμάνι, ειδικά με φορτίο εκρηκτικών, αυτό είναι το νιτρικό αμμώνιο. Δηλαδή, αυτή είναι μια πλωτή βόμβα, και το πλήρωμα είναι όμηρος πάνω σε αυτήν τη βόμβα»

Το πλήρωμα, κυρίως αποτελούμενο από Ουκρανούς ναυτικούς, κρατήθηκε στο πλοίο για σχεδόν ένα χρόνο πριν απελευθερωθούν. Το νιτρικό αμμώνιο κατασχέθηκε και κρατήθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι.

Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Ren TV δημοσίευσε την Τετάρτη την φωτογραφία ενός άνδρα που φέρεται να απεικονίζει τον Igor Grechushkin, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή της φωτογραφίας.

 2,409 total views,  2 views today