Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Πάτμο, όπως δήλωσε στον sky ο Δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Πέντες, όπου ήδη καταγράφονται από χθες 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους σε άτομα νεαρής ηλικίας!

Υπενθυμίζεται ότι ένας εξ αυτών, χρειάσθηκε να διακομισθεί με ελικόπτερο super puma για νοσηλεία με πνευμονία, στην ειδική κάψουλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Εξαιτίας της επιβαρυμένης κατάστασης, στην Πάτμο βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Κάλυμνο, που διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατοίκους και ήδη έγιναν 200 τεστ. Από αυτά, 15 δείγματα εστάλησαν με το πλοίο της γραμμής χθες στην Αθήνα και αναμένονται αύριο τα αποτελέσματα.

Την ανησυχία του για πιθανή αύξηση των περιστατικών από τη διασπορά του ιού, εξέφρασε μιλώντας στον sky ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάτμου και Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου Γιώργος Τσουκαλάς, ενώ με κραυγή απόγνωσης τόνισε ότι ο ίδιος κι ένας ακόμη γιατρός καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και ν’ αναλάβουν την ιχνηλάτηση των περιστατικών. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι νεαρής ηλικίας κυρίως άνδρες, μεταξύ αυτών και αρκετοί μαθητές από την Πατμιάδα Σχολή, και νοσηλεύονται κατ’ οίκον με ήπια συμπτώματα και την απαραίτητη αγωγή, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Πάτμου αγόρασε τον μοναδικό μοριακό αναλυτή που διαθέτει το Κέντρο Υγείας και με τη συνεπικουρία της Περιφέρειας στην προμήθεια των ειδικών θαλάμων, και έτσι πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο τα τεστ για τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάτμου Λευτέρη Πέντε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο με εκπροσώπους του Λιμενικού, της Αστυνομίας, τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας κι άλλους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους, ενώ πληροφορίες του protothema.gr έκαναν λόγο για ένα κορωνοπάρτι που διοργανώθηκε πρόσφατα στο νησί και είναι η αιτία διασποράς του ιού.

Μιλώντας στον sky ο Δήμαρχος Λευτέρης Πέντες διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που διέρρευσαν πως συμμετείχε και ο ίδιος στο πάρτι που διοργάνωσε στο νησί κοσμική κυρία από την Αθήνα -που διατηρεί παραθεριστική κατοικία στην Πάτμο- για τα γενέθλιά της το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Στο πάρτι σύμφωνα με το δημοσίευμα, εικάζεται ότι έδωσαν το παρόν 18 άτομα. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως αστειότητες τις πληροφορίες και διέψευσε ότι παραβρέθηκε σε ένα τέτοιο γεγονός.

“Είναι αστείο και κωμικοτραγικό να βγαίνουν τέτοιες φήμες, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να φέρει εις πέρας τόσα θέματα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κυκλοφόρησε μία τέτοια φήμη εμπλέκοντας και το όνομά μου…Αμφιβάλλω αν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που το έγραψε, γνωρίζει που πέφτει στον χάρτη η Πάτμος”, δήλωσε μεταξύ άλλων στον sky ο κ. Πέντες.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες απέστειλε δύο επιστολές με αποδέκτες τους υπουργούς Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, ενώ σε δήλωσή του αναφέρει ότι «εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε ότι ο ιός έχει εισχωρήσει στην τοπική μας κοινωνία για τα καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβαλόμαστε. Αντιθέτως είναι απαραίτητο να μείνουμε ψύχραιμοι και πολύ περισσότερο να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης».

Με το επείγον έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο Δήμαρχος ζητεί την εκ νέου αποστολή κλιμακίου στην Πάτμο και την παραμονή του εκεί για όσο διάστημα χρειασθεί, δεδομένης της διασποράς του ιού και της έντονης ανησυχίας των κατοίκων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η επικίνδυνη κατάσταση που έχει αναπτυχθεί.
Με τη δεύτερη επιστολή ο κ. Πέντες, ζήτησε να προβλεφθεί από το αρμόδιο υπουργείο να υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την διαχείριση της κρίσης στα νησιά και την έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων.

Επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα κανένα πλαίσιο ενημέρωσης δεν τους υπεδείχθη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ανησυχούν, αλλά κυρίως να υφίστανται έμπρακτη αδυναμία όσον αφορά την ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων.

 3,674 total views,  6 views today