Στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2019-2020. Όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων το σχολικό έτος είναι η περίοδος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα.
Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Παρέμβαση της Α ΕΛΜΕ για διορισμούς εκπαιδευτικών

Επιστολή στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως , την υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη και τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα, έστειλε η διοίκηση της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την στελέχωση των σχολείων με προσωπικό και για τη λειτουργία των ολιγοήμερων τμημάτων .

Αίτημα των εκπαιδευτικών είναι οι μόνιμοι διορισμοί όχι μόνο ειδικής αγωγής αλλά και γενικής παιδείας.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου εκφράζει την αγωνία των νησιωτών σχετικά με:

Α. τη στελέχωση των σχολείων της περιοχής με προσωπικό.
Σε μερικές μέρες ξεκινούν τα μαθήματα και θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη πρόσληψη των συνάδερφών εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν τα κενά στο σύνολο των σχολείων της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την απρόσκοπτη λειτουργία τους από την πρώτη ημέρα του αγιασμού όπως πρέπει.
Γενικότερα:

Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων έχει να κάνει:
Με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διοικητικών ενεργειών, για την πρόσληψη των αναπληρωτών πριν την έναρξη του νέου διδακτικού έτους.

Η έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατό λιγότερες φάσεις στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και όχι μετά τα Χριστούγεννα, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει, να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς όχι μόνο ειδικής αγωγής αλλά και γενικής παιδείας, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ την περιοχή μας.
Β. τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία Γενικής Παιδείας και ΕΠΑΛ
Το Υπουργείο παιδείας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της νησιωτικότητας, και να επιτρέψει τη λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων, τόσο στη γενική εκπαίδευση όσο και στα ΕΠΑΛ.

Δεν είναι δυνατό ένας μαθητής του ΕΠΑΛ που ξεκίνησε ή επέλεξε να φοιτά σε συγκεκριμένο τομέα στη Β΄ τάξη με στόχο την ολοκλήρωση των σπουδών του και την απόκτηση πτυχίου ειδίκευσης στην Γ΄ τάξη, να αναγκάζεται να φοιτήσει σε σχολείο άλλου νησιού ή της Αθήνας από τη στιγμή που στην περιοχή του δεν δημιουργήθηκε ο αντίστοιχος Τομέας στην Β΄ τάξη ή η αντίστοιχη ειδικότητα στην Γ΄ τάξη.