Σε lockdown το ΕΣΥ, καθώς η πορεία της πανδημίας, έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία με περιστατικά κοροναϊού, και το εξαντλημένο και ελλιπές προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση. Με έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, δίνεται οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις κατά τόπους ΥΠΕ για «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%».

Το μέτρο αυτό αφορά και τις ιδιωτικές δομές υγείας. Εξαιρούνται τα έκτακτα χειρουργεία καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ κανονικά θα εκτελούνται χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού και άλλες ιατρικές πράξεις που αφορούν χρόνια σοβαρά νοσήματα.

Έτσι το σύστημα υγείας μετατρέπεται και επίσημα σε σύστημα μίας νόσου, καθώς ασθενείς που είχαν προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί να την αναβάλουν έως ότου η κατάσταση αποσυμφορηθεί.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι δεδομένες, με τον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου, να κρίνει ως προσχηματική την αναφορά ότι το μέτρο της περικοπής των χειρουργείων θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Πάνω από τα όριά του το ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τρομάζουν, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 100 θάνατοι και πάνω από 600 διασωληνωμένοι, με το προσωπικό των νοσοκομείων να έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του, και να έχουμε πια και περιστατικά λιποθυμιών εν ώρα εργασίας, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων.

Πηγή: in.gr

 156 total views,  2 views today