Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αυτή τη φορά η ομάδα Χατζημάρκου «ανέλαβε» τον δήμαρχο Τήνου για αμαρτίες του παρελθόντος και …fake news

Σχετικό δελτίο τύπου εκδόθηκε από την παράταξη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου που στο τέλος ενημερώνει πως για τον λόγο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αποχώρησε γιατί δεν …θα μπορούσε να κάνει κριτική ελλείψει …πλαισίου συζήτησης!!

Το σχετικό δελτίο τυπου που εκδόθηκε:

Σε λαϊκό δικαστήριο εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ο δήμαρχος της Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος,  γιατί υπερασπίστηκε τις θέσεις του και κατ επέκταση  και των κατοίκων του νησιού.

Επί τρεις και περισσότερο ώρες δέχθηκε την κριτική και τις αρνητικές τοποθετήσεις, των μελών της πλειοψηφίας.

Και αυτό για ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσε να είχε εκδοθεί μια ανακοίνωση, με την οποία θα υπογραμμίζονταν πως οι αποφάσεις για την εγκατάσταση, των ανεμογεννητριών στην Τήνο  είχαν ληφθεί πριν χρόνια από τον ένα από τους δύο ΟΤΑ του νησιού και πως η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να ακυρώσει  αποφάσεις διοικητικών οργάνων, δηλαδή  όλα τα γεγονότα όπως έγιναν απλά και ξεκάθαρα.

Η  έκταση που πήρε το θέμα,  ήταν υπερβολική.

Για να μην κατηγορηθούμε πως λαϊκίζουμε, ή πως διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα υπογραμμίζουμε, ότι γνωρίζουμε το ιστορικό της υποθέσεως και δεν στρεφόμαστε κατά της περιφερειακής αρχής.  Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο  αντιμετώπισε σήμερα τον δήμαρχο της Τήνου.  Οι απαντήσεις πρέπει πολιτικά να δίνονται. Δεν χρειάζονται τα πολύωρα αυτοδιοικητικά λαϊκά δικαστήρια για ένα πρόβλημα, που θα έρθει ξανά στην επικαιρότητα σε άλλο νησιωτικό δήμο ίσως.  Το πρόβλημα μας  είναι η ανεξέλεγκτη  εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που δεν θα πρέπει να γίνει κανόνας   στα νησιά.

Τις θέσεις της  παρατάξεως για το θέμα αυτό  ανέπτυξαν τόσο η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  κ. Νατάσα Βενετοκλή όσο και  ο κ. Μηνάς Λυριστής, επίσης μέλος του σώματος ο οποίος  τόνισε πως στο τέλος όλοι οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου που θα εκφέρουν  αντίθετη άποψη και  θα αναφέρουν προβλήματα θα κατηγορούνται ως λαϊκιστές.

«Εμείς είχαμε ταχθεί υπερ του αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι κάτοικοι της Τήνου, πολύ περισσότερο τώρα που σύρονται και στα δικαστήρια . Σαφής είναι η θέση μας και για της ΑΠΕ αρκεί η λειτουργία τους να βοηθά τα νησιά και όχι να γίνεται αιτία καταστροφής  του φυσικού περιβάλλοντος.  Δεν χρειαζόταν για το θέμα της Τήνου να γίνει λαϊκό δικαστήριο για όσα είπε ο δήμαρχος του νησιού  και  περιέγραψε στην ανακοίνωση του. Αρκούσε μια αναλυτική ανακοίνωση από την Περιφέρεια σε όσα είπε», τόνισε η κ.Βενετοκλή.

Τα  μέλη της παρατάξεως καταψήφισαν την ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα από την Περιφερειακή Αρχή και αφορούσε τον δήμαρχο της Τήνου.

Θα στηρίξει η παράταξη όμως το ψήφισμα που ανέγνωσε στη συνεδρίαση η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασία Δεληγιάννη η οποία  διώκεται ποινικά για τον αγώνα της στο θέμα αυτό. Το κείμενο της θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε άλλη συνεδρίαση του σώματος.

Επίσης τα μέλη της παρατάξεως δήλωσαν πως αποχωρούν από τη συνεδρίαση κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, για το έτος 2021, καθώς   το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στις παρατάξεις της μειοψηφίας να εκφέρουν αντίθετη άποψη για το θέμα παρά μόνο αν έχουν συντάξει και καταθέσει  σχέδιο για τον προϋπολογισμό.

Μαζεύτηκαν για διάψευση

Το δελτίο τύπου της Περιφερειακής αρχής αναλώνεται στον πυροβολισμό του δημάρχου Τήνου και μάλιστα με την διευκρίνιση πως δήμαρχοι μαζεύτηκαν και εξέθεσαν συνάδελφο τους.

Το κείμενο της περιφέρειας, ακολουθεί:

Επτά Δήμαρχοι δήλωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ αλλά και δεν είχαν και γνώση της ανακοίνωσης, αφήνοντας έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου

Φτηνή προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης αποδείχθηκε η ψευδής είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία Δήμαρχοι παρουσιάστηκαν ως υπογράφοντες ψήφισμα κατά παράνομων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποφάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συμπαράστασης στον Δήμαρχο Τήνου στον υποτιθέμενο αγώνα του για κατάργηση των αποφάσεων αυτών.

Κατά την χθεσινή, αποκαλυπτική, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επτά Δήμαρχοι του Ν. Αιγαίου δήλωσαν δημόσια ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ  αλλά και καμία γνώση δεν είχαν για το ψήφισμα που κυκλοφόρησε και τους έφερε ως υπογράφοντες.

Συγκεκριμένα, πρώτο θέμα στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν η λήψη απόφασης-απάντησης στον κατευθυνόµενο λαϊκισµό περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτημα των Πάρκων Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών, o οποίος έλαβε τη μορφή ενός ψηφίσματος, που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών. Το Ψήφισμα έφερε τον τίτλο «Το Δίκτυο Δημάρχων εναντίον των ανεμογεννητριών στο πλευρό του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου» και φέρονταν να το συνυπογράφουν και Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες.

Ωστόσο, παίρνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων,  Δημήτρης Λοτσάρης, Δήμαρχος Άνδρου, Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ίου, Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Βασίλης Μαράκης, Δήμαρχος Σικίνου, Ιάκωβος Ρούσσος, Δήμαρχος Ανάφης και η Ευθαλία Παπαδοπούλου, Δήμαρχος Φολεγάνδρου, δήλωσαν με τρόπο ρητό και ξεκάθαρο ότι δεν υπέγραψαν και δεν συναίνεσαν ποτέ στην έκδοση του ψηφίσματος, αφήνοντας παντελώς έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου, Ιωάννη Σιώτο.

Κατά την αναλυτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζική υπήρξε η καταγγελία της πρακτικής να χρησιμοποιηθούν τα ονόματα Δημάρχων για να καλυφθούν θέσεις και να επηρεαστεί η κοινή γνώμη εναντίον της Περιφέρειας, σε ένα ζήτημα μάλιστα αποκλειστικώς υπηρεσιακού χειρισμού. Ο εισηγητής του θέματος, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στάθηκε εκτενώς και στο περιεχόμενο του εν λόγω ψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμαρχος Τήνου, Ιωάννης Σιώτου και οι φερόμενοι ως συνυπογράφοντες Δήμαρχοι ζητούσαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να ανακαλέσει τις διοικητικές αποφάσεις των υπηρεσιών (!), που δίνουν άδεια για τις επίμαχες διελεύσεις ανεμογεννητριών. Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή και απηύθυνε ευθέως το ερώτημα στη μειοψηφία κατά πόσο συμφωνεί με τη θέση το πολιτικό προσωπικό να ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις υπηρεσιών, κατά πόσο συμφωνεί με τις κατηγορίες του ψηφίσματος ότι η Περιφερειακή αρχή παρανομεί, επειδή δεν ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις και αν εν τέλει, επιθυμούν μια Περιφερειακή αρχή που δεν κάνει σεβαστές διοικητικές αποφάσεις και κανόνες λειτουργίας.

«Φέραμε το θέμα και ακολούθησε μια δημοκρατική συζήτηση, αυστηρή αλλά ευπρεπής, που έπρεπε να γίνει. Απέναντι μας έχουμε τους πολίτες και μια κοινωνία που πρέπει να προστατεύσουμε από την παραπληροφόρηση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δίνουμε στους πολίτες μόνο την αλήθεια. Και η συνεργασία έχει κανόνες. Από αυτή τη συνεδρίαση, βγαίνει αρραγές το μέτωπο του Νοτίου Αιγαίου σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την αναλυτική συζήτηση, η Περιφερειακή Αρχή άδραξε την ευκαιρία να καταστήσει ακόμα μια φορά ξεκάθαρη τη θέση της για το ζήτημα των Ανεμογεννητριών στην Τήνο: Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Τέλος, έγινε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καταδικάζεται κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου και ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν θα γίνει ανεκτή από την Περιφερειακή Αρχή.

Επί της ουσίας του ζητήματος του κατευθυνόµενου λαϊκισµού περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτηµα των Πάρκων Βιοµηχανικών Ανεµογεννητριών, η θέση της Περιφέρειας αποτυπώθηκε σε κείμενο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κείμενο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 22ας Δεκεμβρίου 2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου.

Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να υπάρχει κοινό, αρραγές μέτωπο όλων των αυτοδιοικητικών απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα νησιά μας στο θέμα των ανεμογεννητριών, η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τήνο αποδεικνύει ότι ο Δήμαρχος Τήνου δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους, οι κοινές θέσεις, η αποφασιστικότητα και η πολιτική ηθική.

Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν.

Στην παρούσα φάση είναι πασιφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή αδίκως κατηγορείται, διότι δεν έχει καμία δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης παρά τα αντιθέτως αναγραφόμενα σε επιστολές και δελτία τύπου.

Διευκρινίζουμε ότι η Περιφέρεια είναι ο μοναδικός θεσμός που δε συμμετείχε σε κανένα στάδιο των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Τήνο.

Εάν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, αυτές εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και στις Κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την υπόθεση διαχρονικά.

 1,591 total views,  6 views today