Ανανέωση:

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – Δ.Ο.Π.Α.Ρ. συνεχίζει για 8η συνεχόμενη χρονιά το ποικίλο και σύνθετο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, με τίτλο «Βιβλιοπεριπέτειες», που κάθε χρόνο βρίσκει τεράστια ανταπόκριση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων όλου του νησιού της Ρόδου. Οι «Βιβλιοπεριπέτειες» για το 2019 θα πραγματοποιηθούν από 1 Μαρτίου έως 2 Απριλίου  (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου).

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να οδηγηθούν στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη βούληση και όχι ως υποχρέωση, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, οι «Βιβλιοπεριπέτειες» περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου:

Α) Δημιουργική Γραφή για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού

Η φιλόλογος – προϊσταμένη του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη θα επισκεφτεί νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά «Χαριστική Βιβλιοθήκη» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) τα παιδιά μέσα από παιχνίδια με λέξεις, εικόνες και δημιουργικές ασκήσεις θα μετατρέψουν τη σκέψη και τη φαντασία τους σε δημιουργική έκφραση.

Β) Δημιουργική Γραφή για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

Οι φιλόλογοι – στελέχη του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού και κ. Αργύρης Κόσκορος θα επισκεφτούν δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: με αφορμή το βιβλίο της Τίτσας Πιπίνου «Ο ιππότης με το τριαντάφυλλο» (εκδ. ΑΙΩΡΑ) τα παιδιά θα συνθέσουν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες.

Γ) Δημιουργική Γραφή για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου

Ο φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Αργύρης Κόσκορος θα επισκεφτεί γυμνάσια του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: με αφορμή το βιβλίο της Τίτσας Πιπίνου «Ο ιππότης με το τριαντάφυλλο» (εκδ. ΑΙΩΡΑ) οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αξιοποιήσουν την τοπική ιστορία και την πολιτισμική παράδοση της Ρόδου δημιουργώντας το δικό τους κείμενο.

Γενικά, τα προγράμματα Δημιουργική Γραφής καταδεικνύουν ένα διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου του βιβλίου με αποτέλεσμα τα παιδιά – αναγνώστες να μετατραπούν σε παιδιά – συγγραφείς.

Δ) Εργαστήρια μετάφρασης αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για μαθητές/τριες Β΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ λυκείου

Η μεταφράστρια – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Ελευθερία Μπινίκου θα επισκεφτεί Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού μας και σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα θα πραγματοποιήσει Εργαστήρια Μετάφρασης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα γνωρίσουν το μεταφραστικό ταξίδι αυτοσχεδιάζοντας, (ανα)δημιουργώντας, ερμηνεύοντας.

Τα Εργαστήρια Μετάφρασης θα ολοκληρωθούν στις 22 Μαρτίου 2019.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων προκηρύσσονται οι εξής Μαθητικοί Διαγωνισμοί:

  • Εικαστικός Διαγωνισμός για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «Χαριστική Βιβλιοθήκη» των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή προκηρύσσεται Διαγωνισμός για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα – τάξη που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει το δικό της τρισδιάστατο Φανταστικό Πλάσμα χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει.  Καρφιτσώστε πάνω του: α) Ποιο είναι το όνομά του; Β) Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του γνώρισμα; γ) Πώς αισθάνεται;

Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

  • Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά Β΄ Δημοτικού

Προκηρύσσεται Διαγωνισμός για μαθητές Β΄ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα – τάξη που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει τη δική της Αφίσα συνδυάζοντας το λόγο – μήνυμα και την εικόνα, για να διαφημίσει τη «Χαριστική της Βιβλιοθήκη» με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή!!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

  • 11ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες»
  • Για μαθητές/τριες Γ’ & Δ΄τάξης Δημοτικού

Στην ιστορία του βιβλίου «Ο ιππότης με το τριαντάφυλλο» της Τίτσας Πιπίνου ο ήρωας, ιππότης Κρίστοφερ, σώζεται από ένα μαγικό τριαντάφυλλο που του προσφέρει τους χυμούς του για να γιατρέψει τις πληγές του. Γράψτε τη δική σας ιστορία που θα διαδραματίζεται στη Ρόδο την Εποχή των Ιπποτών και στην οποία κεντρικό ρόλο θα παίζει ή ένα μαντήλι ή ένα άλογο ή ένα περιστέρι ή μία ασπίδα, που θα βοηθά ή θα δυσκολεύει τον ήρωα ή την ηρωίδα σας.

  • Για μαθητές/τριες Ε’ & ΣΤ΄τάξης Δημοτικού

Στην ιστορία του βιβλίου «Ο ιππότης με το τριαντάφυλλο» της Τίτσας Πιπίνου ο ήρωας, ιππότης Κρίστοφερ, σώζεται από ένα μαγικό τριαντάφυλλο που του προσφέρει τους χυμούς του για να γιατρέψει τις πληγές του. Γράψτε τη δική σας ιστορία που θα διαδραματίζεται στη Ρόδο την Εποχή των Ιπποτών και στην οποία κεντρικό ρόλο θα παίζει ή ένα κλειδί ή ένα μενταγιόν ή ένας μανδύας ή μία ζώνη, που θα βοηθά ή θα δυσκολεύει τον ήρωα ή την ηρωίδα σας.

  • Για μαθητές/τριες Γυμνασίου

Με αφορμή το βιβλίο της Τίτσας Πιπίνου «Ο ιππότης με το τριαντάφυλλο» οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία με θέμα: Μια περιπέτεια στο νησί της Ρόδου την εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών, που θα διαδραματίζεται σε περίοδο ειρήνης.

Οι συμμετοχές των παιδιών από Γ’ έως Στ’ τάξη και Γυμνάσιο στο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες» θα είναι ατομικές. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρείς Έπαινοι σε κάθε τάξη.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων και κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η 26η Μαρτίου 2019.

 

  • Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για εφήβους B΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου.

Ο Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α), όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διαγωνισθούν στη μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά στην ελληνική γλώσσα (εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να διαγωνιστούν και σε περισσότερες από μία γλώσσες).

Οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω ημερομηνίες, προκειμένου να μεταβούν στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. και να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Μετάφρασης:

Τετάρτη 13 Μαρτίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου

Παρασκευή 15 Μαρτίου

Τρίτη 19 Μαρτίου

Τετάρτη 20 Μαρτίου

Εάν επιθυμούν να διαγωνιστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες ή υπάρχει υπεράριθμη προσέλευση διαγωνιζομένων κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, μπορούν να οριστούν νέες ημερομηνίες κατόπιν συμφωνίας.

Όλες αυτές οι δράσεις θα ολοκληρωθούν σ’ ένα τετραήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων, όπου θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους διακριθέντες μαθητές των προαναφερθέντων διαγωνισμών στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Φέτος, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται κοντά μας και κοντά στα παιδιά δύο ξεχωριστοί άνθρωποι στο χώρο της λογοτεχνίας: ο πολυτάλαντος Δικαίος Χατζηπλής και η καταξιωμένη συντοπίτισσά μας Τίτσα Πιπίνου!!!

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δράσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.: 22410 32510, 22410 32520 (Ελευθερία Μπινίκου, Αργύρης Κόσκορος, Μαρία Σπανού, Νάνσυ Τρυποσκούφη).

 156 total views,  2 views today