Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα λόγω των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να επιδεινώσουν οι πολλαπλές απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

Στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και πρωτοβάθμια σωματεία, συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Προβλήματα αναμένονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, καθώς πέντε από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου, τα μεσάνυχτα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υγειονομικοί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία διοργανώνει συμβολικές, πρωϊνές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας – παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοιού.

Οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα γίνουν κανονικά, καθώς ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων.

Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, γίνεται με κύρια αιτήματα τα εξής:

«Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

– Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

– Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

– Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

– Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.»

Από την πλευρά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας διεκδικεί:

«Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Άμεση δημιουργία πολλών νέων κλινών ΜΕΘ.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Πύκνωση δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους.

Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μην ισχύει καμία απόλυση από την 1η Νοέμβρη.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών παροχών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» επισημαίνει το ΕΚΑ, διεκδικώντας παράλληλα να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο «που καταργεί», όπως σημειώνει, «εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Δίωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 13:00, έχει εξαγγελθεί από τα Σωματεία των δημοσιογράφων.

 756 total views,  2 views today