Ανανέωση:

Σχέδια που πρέπει να γίνουν πράξη έχει ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης για τις Πηγές Καλλιθέας.

Δεν μπορούσε διαφορετικά αφού η αναβάθμιση του μνημείου ήταν έργο ζωής.
Αναφέρθηκε σε αυτό σε συνέντευξή τύπου σήμερα. Υπογράμμισε ο κ. Ιατρίδης ότι θα πρέπει να προχωρήσει η  δημιουργία του αμφιθεάτρου έργο που είχε δρομολογήσει επί θητείας του στο δήμο Καλλιθέας.

Μεταξύ των σχεδίων είναι η λειτουργία τουλάχιστον ενός καταστήματος για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ακόμη αναγκαίο είναι να γίνουν και επισκευές στο μνημείο όπως τόνισε ο κ. Ιατρίδης.

Υπενθυμίζεται πως από τον κ. Ιατρίδη είχε γίνει αγώνας για την αποκατάσταση του μνημείου της Καλλιθέας αλλά και την πιστοποίηση του ιαματικού νερού.
Στόχος του ήταν τότε η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου στο μνημείο μέσω του οποίου θα αναπτύσσονταν ο ιαματικός τουρισμός. Με τη συνένωση του πρώην Δήμου Καλλιθέας με το Δήμο Ρόδου όλα τα αρχεία για το μνημείο μεταφέρθηκαν στο γραφείο του αντιδημάρχου Τουρισμού.

Η κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου κατέβαλε προσπάθειες και ο Δήμος Ρόδου  είναι ενταγμένος  στο Δίκτυο Πόλεων με ιαματικές Πηγές.

Τα στοιχεία από το αρχείο του Δήμου Ρόδου

Το skyrodos.gr εντόπισε σημαντικά στοιχεία για την αξιοποίηση του μνημείου από το αρχείο του πρώην Δήμου Καλλιθέας .

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τότε δημοτική αρχή οραματίζονταν την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου λουτροθεραπείας στην Καλλιθέα. Αν το έργο υλοποιούνταν όπως περιγράφεται στην προμελέτη που είχε συνταχθεί το 2004 θα είχαν αλλάξει τα δεδομένα για τον τουρισμό. Η Ρόδος θα είχε εξασφαλίσει το εισιτήριο και δεν θα έχανε το τρένο της επιμήκυνσης της θερινής σεζόν.

Οι επιχειρηματίες δεν θα αναγκάζονταν να προβαίνουν σε μειώσεις τιμών και εκπτώσεις στην αρχή και στο τέλος της σεζόν για να εξασφαλίσουν καλές πληρότητες για τα ξενοδοχεία τους.Η πληρότητα θα ήταν εξασφαλισμένη εξαιτίας του υπερ σύγχρονου κέντρου λουτροθεραπείας που θα λειτουργούσε στην Καλλιθέα.
Όπως θα διαβάσετε στην προμελέτη που είχε συνταχθεί τότε από την ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου είχαν προβλεφθεί τα πάντα. Ο σχετικός φάκελος περιέχει όλα τα σχέδια που δείχνουν πως θα διαμορφώνονταν οι χώροι εντός του μνημείου αλλά και ο περιβάλλον χώρος.

Εκτός από τις πολύ προχωρημένες για την εποχή ( αλλά ακόμη και σήμερα) δομές για την θεραπεία την αισθητική και την ομορφιά, το πιο σημαντικό είναι πως προβλέπονταν και η σύσταση και λειτουργία Ανοικτής Ακαδημίας Εκπαίδευσης στον Ιαματικό Θεραπευτικό Περιβαλλοντικό Τουρισμό.

Μέσω αυτής θα εκπαιδεύονταν στελέχη που θα εργάζονταν όχι μόνο στο σύγχρονο κέντρο που θα λειτουργούσε στην Καλλιθέα αλλά και στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής του Φαληρακίου.
Τα σχέδια που είχαν ετοιμάσει τότε οι αρμόδιοι μηχανικοί είναι πλήρη και περιλαμβάνουν τα πάντα. Τόσο πλήρη που δεν χρειάστηκε η δημοτική αρχή να εκπονήσει άλλα για να αποδείξει ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις ,για την χορήγηση του ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ το 2016.
Συγκεκριμένα το τοπογραφικό διάγραμμα χωροθέτησης των νέων εγκαταστάσεων, η κάτοψη χωροθέτησης των τμημάτων του νέου λουτροθεραπευτηρίου της Καλλιθέας, η κύρια κάτοψη για το Μουσείο (προβλέπεται και αυτό) η κύρια όψη του μουσείου, το σχέδιο για το αμφιθέατρο χωρητικότητας 4.000 ατόμων, η κάτοψη του ισογείου της Ακαδημίας του Θεραπευτικού Τουρισμού και άλλα σχέδια και κατόψεις δείχνουν τη δουλειά που είχε γίνει τότε και κυρίως το όραμα.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΜΠ τότε δεν είχε αφήσει κατ εντολή της πρώην δημοτικής αρχής Καλλιθέας τίποτε στην τύχη του. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία από τη γεωμορφολογία των Λουτρών της Καλλιθέας , το σύνολο της δαπάνης, τα έσοδα ανά τμήμα ακόμη και τα έξοδα με βάση το προσωπικό που θα απασχολούνταν στη δομή.
Για παράδειγμα η θερμοκρασία του ιαματικού νερού σε τρία σημεία κυμαίνεται από 18,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι 21,3. Μάλιστα με βάση την θερμοκρασία των νερών η πηγή στο σύνολο της εντάχθηκε στην κατηγορία των ψυχρών.

Σημειώνεται ότι η πηγή υποβλήθηκε σε αντλητική δοκιμασία από το ΙΓΜΕ κατ εντολή της πρώην δημοτικής αρχής Καλλιθέας με στόχο την αναγνώριση εκ νέου του ύδατος και της πιστοποίησης το έτος 2000.

Τότε ο αρμόδιος επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΓΜΕ είχε δηλώσει στη γράφουσα, ότι ο περίφημο νερό που εκβάλει από τις πηγές της Καλλιθέας δεν είχε χάσει τις ιαματικές ιδιότητες του. Αυτό σήμαινε ότι η τότε δημοτική αρχή μπορούσε να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την αξιοποίηση του μνημείου. Μάλιστα οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι υπήρχε και επαρκής ποσότητα νερού που απαιτείται για λουτροθεραπείες αλλά και πηλοθεραπείες.

« Η δημιουργία εγκαταστάσεων με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό είναι αναγκαία για τη πλήρη αξιοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων του νερού. Ταυτόχρονα με την ένταξη των πηγών σε ένα πλέγμα ποικίλων εγκαταστάσεων που να συνδιάζουν και άλλες δραστηριότητες ( αθλητισμός για όλες τις ηλικίες εγκαταστάσεις αναψυχής κέντρο επιμόρφωσης Ανοικτό Οικολογικό Γεωλογικό Μουσείο Παντός Καιρού ) επιτυγχάνεται η ανάδειξη της περιοχής σε παραθεριστικό κέντρο τουρισμού μακράς παραμονής και όλων των ηλικιών» ,αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο του 2004 που δίνει απαντήσεις στις αγωνίες των επιχειρηματικών σήμερα για την επιμήκυνση της σεζόν και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρονται τα τμήματα Κέντρου Υδροθεραπείας δηλαδή αυτά της : Αναζωογόνησης, ανάπαυσης, λασποθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητικής, αμμοθεραπείας, γυμναστικής θεραπευτικού αθλητισμού.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται εσωτερική και εξωτερική πισίνα με υπολογισμένα τα έσοδα ανά ώρα!

Περιγράφονται ακόμη και οι θεραπείες στα λουτρά όπως για παράδειγμα το μασάζ ψιλής βροχής που και σήμερα προβλέπεται σε προηγμένα spa.
Το σύνολο του κόστους για το λουτροθεραπευτήριο εν έτη 2004 θα ήταν 2.730.000 ευρώ χρήματα που θα εξασφαλίζονταν εύκολα.
Αναλυτικότερα το κόστος για τη κατασκευή του κτιρίου Υδροθεραπείας είχε υπολογιστεί σε 5.040.000 ευρώ, για τον εξοπλισμό της υδροθεραπείας 2.730.000 για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου 2.315.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είχε διαμορφωθεί στα 10.085.164.

Όσο για τα έσοδα. Κρίνονται ικανά να συμβάλουν στην απόσβεση του κόστους σε δυο τρια χρόνια όπως είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες τότε. Για παράδειγμα το τμήμα φυσικοθεραπείας θα είχε έσοδα 7.920 ευρώ το οκτάωρο με 304 χρήσεις. Οι πισίνες θα απέδιδαν 16.576 ευρώ την ημέρα.

Το τμήμα γυμναστικής θα απέδιδε 960 ευρώ σε οκτάωρη λειτουργία. Τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 5.324.616 με την προυπόθεση δωδεκάμηνης λειτουργίας του μνημείου.
Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και σας παραθέσαμε δείχνουν αν μη τι άλλο τι έχει χάσει η Ρόδος.

Από την προηγούμενη  δημοτική αρχή έχει εξασφαλιστεί η αναγνώριση των πηγών η ένταξη τους στο σχετικό δίκτυο.

Το σήμα λειτουργίας όμως  εξασφαλίζει τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και κατά συνέπεια την επέκταση της σεζόν.

Εκτιμούμε ότι τα σχέδια δεν θα συνεχίσουν να είναι στα χαρτιά … 

 108 total views,  3 views today