Πούλησε το δάνειο Κυπριώτη η Eurobank

746

Τέλος στο σίριαλ με τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη έβαλε η Eurobank, η οποία έκλεισε συμφωνία πώλησης του δανείου των 55 εκατ ευρώ στο αμερικανικό fund HIG και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση.

Η συνολική δανειακή έκθεση του ξενοδοχειακού ομίλου της Κω ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ με πιστώτριες τράπεζες την Eurobank και την Πειραιώς. Τον δρόμο της οριστικής επίλυσης της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης των δύο πιστωτριών τραπεζών με τον εν λόγω όμιλο ανοίγει εν τέλει η Eurobank, με αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον του ξενοδοχειακού ομίλου πέραν της Πειραιώς και η HIG.

Δεν πληρώνει από το 2017

Οι… περιπέτειες του ξενοδοχειακού ομίλου συμφερόντων του επιχειρηματία του κλάδου Κ. Κυπριώτη έχουν ξεκινήσει από το 2017 όταν σύμφωνα με πηγές των πιστωτριών τραπεζών σταμάτησε να εξυπηρετεί τα δάνεια και παρά τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης και εξωδικαστικών λύσεων δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση.

Ένα χρόνο νωρίτερα το 2016 οι τράπεζες είχαν προτείνει στον μεγαλο-ξενοδόχο ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού, το οποίο όμως δεν προχώρησε. Έκτοτε, η υπόθεση πήρε την νομική οδό με τις δύο τράπεζες να επιδιώκουν την ένταξη του ομίλου σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Με δεδομένο ότι μεσολάβησε ένας ατέρμονος δικαστικός αγώνας η Eurobank αποφάσισε να πατήσει το κουμπί της πώλησης του τμήματος των δανείων που τις αναλογεί, με στόχο τον απεγκλωβισμό από την υπόθεση και την απομάκρυνση με «κούρεμα» του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού του ομίλου Κυπριώτη από τον ισολογισμό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα η ιδιοκτησία του ομίλου επιχείρησε να προσελκύσει επενδυτές έτσι ώστε να ξεπεράσει τον κάβο, χωρίς όμως αποτέλεσμα τουλάχιστον επί του παρόντος.

Τα assets του ομίλου

Ο ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στην Κω διαθέτει συνολικά πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, εκ των οποίων οι δύο είναι πέντε αστέρων και οι 3 τριών. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Panorama Hotels&Suites, Maris Suites και Aqualand, Hippocrates και Villa Resort, αντίστοιχα.