Ανανέωση:

Έντονη είναι η αντίδραση του ιατρικού κόσμου στο έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προς ιατρούς της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, με το οποίο συστήνει να περιορίσουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στους καρκινοπαθείς.

Το θέμα ανέδειξε με ανάρτησή του ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, Δημήτρης Ματθαίος, καλώντας τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και εμμέσως το υπουργείο Υγείας να βγουν καθαρά και να πουν αν θα πρέπει να σταματήσουν οι θεραπείες των καρκινοπαθών.

Έντονη είναι και η αντίδραση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλία Τσέρκη που στηρίζουν τους γιατρούς στο λειτούργημα τους. Ο κ. Τσέρκης μιλώντας στον sky τόνισε ότι “δεν πρέπει οι γιατροί να σκέπτονται λογιστικά αλλά το καλό του ασθενή”.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου είπαμε το εξής προς όλα τα μέλη μας πρόσθεσε σχετικά ο κ. Τσέρκης: Όταν το κράτος δίνει την αδειοδότηση σε ακριβές θεραπείες να υπάρχουν στη χώρα, ο γιατρός έχει ως μοναδικό μέλημα το καλό του ασθενή. Δηλαδή δε μπορώ να σκεφθώ κανένα γιατρό που θα έχει μπροστά του έναν ασθενή που ξέρει ότι υπάρχει μία θεραπεία με τα βέλτιστα αποτελέσματα να μην τη γράψει ή να προτείνει κάποια φθηνότερη, με πιθανώς χειρότερα ή λιγότερα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου η σύσταση μας προς τους γιατρούς είναι: θα γράφετε τα φάρμακα εκείνα που πιστεύετε -και υπάρχει τεκμηρίωση- πως θα βοηθήσουν τον ασθενή για να είναι καλά.

Αν το κράτος θέλει να κάνει περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, να μην αδειοδοτεί την κυκλοφορία αυτών των ακριβών συσκευασμάτων. Και δεν είναι λαϊκισμός, υπάρχουν παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο που δεν κυκλοφορούν κάποια φάρμακα για τους διαβητικούς επειδή είναι πολύ ακριβά. Οπότε αν το κράτος θέλει να κάνει οικονομία στη φαρμακευτική δαπάνη, να κοιτάξει καλύτερα τι αδειοδοτεί. Εμείς ως λειτουργοί της υγείας έχουμε ως μοναδικό μέλημα, να κάνουμε καλά τον ασθενή με τα καλύτερα θεραπευτικά “όπλα” που μας δίνει η επιστήμη. Δε θα καθίσουμε να γίνουμε λογιστές. Το κόστος είναι ευθύνη των φοροτεχνικών, των λογιστών, του υπουργείου Εμπορίου και του υπουργείου Υγείας”.

Τέλος, ο κ. Τσέρκης απηύθυνε έκκληση σε όλο τον κόσμο να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς γιατί “ποτέ δεν διαπραγματευτήκαμε κόστος με όφελος” κι αναφέρθηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη γιατρού-ασθενή “το οποίο δε θα διαταραχθεί επ’ ουδενί”.

 1,523 total views,  2 views today