Η τραγωδία στη Μόρια με τους δύο νεκρούς, μητέρα και παιδί, φέρνει και πάλι το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας, από την οποία δεν θα έπρεπε να είχε φύγει ποτέ.

Όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, όχι για αριθμούς. Αλλά εν προκειμένω οι αριθμοί μπορούν να δείξουν στο ελάχιστο το πώς οριοθετούνται αυτές οι ανθρώπινες ζωές.

Όπως βλέπουμε στην πιο πρόσφατη καταγραφή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου:

-Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου:
Διαμένοντες: 12503 – Χωρητικότητα 3000

-Στο σύνολο των νησιών:
Διαμένοντες: 26.273 – Χωρητικότητα 6.338.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά, πάνω από το 75% από τα 4,656 παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, δε συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως φαίνεται το προσφυγικό θα είναι το μεγάλο ζήτημα του χειμώνα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου να βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα.

Στο τραπέζι “πέφτει” και σχέδιο αποσυμφόρησης με συμφωνία Χρυσοχοϊδη και περιφερειαρχών.

Οι 13 περιφερειάρχες της χώρας έχουν ζητήσει από τον υπουργό ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους απάντησε από τη δική του μεριά ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.
Θυμίζουμε εδώ πως το καλοκαίρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε βρεθεί στη Μόρια και είχε δηλώσει πως είχε αποκομίσει θετική εντύπωση από τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Συλλυπητήριο μήνυμα Ιατρίδη για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γεννάδιο

Το πρόβλημα όμως είναι τόσο φλέγον που χρειάζεται άμεσα ευρεία – υπερκομματική συνεννόηση για την αντιμετώπισή του, με μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα σε κανονικές δομές, με επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου και με πρόγραμμα πλήρους ένταξης για όσους παραμένουν.

Η δε άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού ζητείται ανεπιτυχώς από το 2017, ενώ δεν έλειψαν οι τοπικές αντιδράσεις κατοίκων στην ενδοχώρα.

Το σίγουρο είναι πως η όλη κατάσταση δε λύνεται με συνωμοσιολογίες που αποδίδονται στον οποιοδήποτε Ερντογάν, ούτε με αντιδραστικές πολιτικές.

Οι αριθμοί είναι εκ των πραγμάτων ασφυκτικοί πρωτίστως για τους ίδιους τους ανθρώπους που διαβιούν στα νησιά και χρειάζεται άμεση απάντηση με κυβερνητικό σχεδιασμό ο οποίος θα σέβεται τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και θα ανταποκρίνεται στις καιρικές δυσκολίες της χειμερινής περιόδου που είναι μπροστά μας.

Πηγή: News247.gr

 256 total views,  2 views today