Σαντορινιός: Σε απόγνωση οι νευροπαθείς της Κω

189

Ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει η Μονάδα Νεφρού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείο Κω, κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός προς τον Υπουργό Υγείας.

Όπως σημειώνεται στην Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κάτοικοι της Κω που χρειάζονται θεραπείες αιμοκάθαρσης, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού, το αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου του νησιού υπολειτουργεί. Μάλιστα πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ο Γολγοθάς που βιώνει μια 50χρονη γυναίκα η οποία αναγκάζεται να μεταβαίνει σχεδόν καθημερινώς στην Κάλυμνο για τις θεραπείες της,  αφού το συγκεκριμένο τμήμα της Κω, αδυνατεί να πάρει επιπλέον άτομα για αιμοκάθαρση, λόγω έλλειψης προσωπικού .

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει πως όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κω, αυτή τη στιγμή στην αντίστοιχη κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος νεφρολόγος, ένας γενικής ιατρικής και έξι νοσηλευτές, όταν οι ανάγκες, για να βγαίνουν οι απαραίτητες τρεις βάρδιες και να εξυπηρετείται το σύνολο των νευροπαθών ασθενών (36 αιμοκαθαρόμενοι σε μόνιμη βάση και 15 μεταμοσχευμένοι) χρειάζονται τρεις νεφρολόγοι και οκτώ τουλάχιστον νοσηλευτές. Τέλος, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για ανανέωση των μηχανημάτων αλλά και του συστήματος θέρμανσης- ψύξης, εξοπλισμός απαραίτητες για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί άμεσα η Μονάδα Αιμοκάθαρσης με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για να αναβαθμιστεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Το νησί της Κω, σχολιάζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός,  είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Ιατρικής και του Ιπποκράτη. Δυστυχώς όμως τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοί του βιώνουν μια συνεχή υποβάθμιση των τοπικών δομών Υγείας, ενώ καμία πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται από τους αρμόδιους φορείς για ενίσχυση τους με εξειδικευμένο προσωπικό και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να βιώνουν ταλαιπωρία και να νιώθουν, πια, έντονη οργή και αγανάκτηση.