Παρατίθενται τα βασικά σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην εκπομπή του Kontra, «Επί του Πιεστηρίου», και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή.

https://www.youtube.com/watch?v=1Ez-aqFIVHM&t=589s

  • Από το ένα λοκντάουν μπαίνουμε στο επόμενο, χωρίς ένα συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης

«Η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα λοκντάουν που μοιάζει με τη ρώσικη κούκλα Μπάμπουσκα: από το ένα lockdown μπαίνουμε στο επόμενο, και ακόμα σκληρότερο. Αυτή η δραματική κατάσταση δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Και σίγουρα δεν είναι θέμα «ατομικής ευθύνης», όταν ο συνωστισμός συνεχίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν τα σχολεία άνοιξαν χωρίς αποσυμφόρηση των τάξεων και τεστ ή όταν δεν συνταγογραφούνται τα τεστ. Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός να κάνει κορωνοπάρτι στην Ικαρία ή να βόλτες στην Πάρνηθα, χωρίς μάσκα και μακριά από τα όρια της περιοχής του, καλό είναι να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης».

  • Δραματική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία – Οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν εκτός μάχης

«Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση και οι υγειονομικοί στα όρια της παραφροσύνης. Η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει φτάσει στο 80% και συμπολίτες μας παρακαλούν ακόμα και για μια απλή επέμβαση. Υπάρχει πολύς κόσμος που κινδυνεύει, όχι μόνο από τον covid-19. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ, έχει αποτύχει».

«Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές κλινικές μένουν εκτός μάχης, αφού η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην επίταξή τους. Και είναι ειρωνικό, κάθε φορά που η Κυβέρνηση ανακοινώνει τις διαθέσιμες ΜΕΘ, να προσμετρά τις κλίνες των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, μόνο και μόνο για να παρουσιάσει δήθεν «έργο». Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιωτικές ΜΕΘ δεν εξυπηρετούν περιστατικά covid-19, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων περίθαλψης περιστατικών και διασωληνωμένων. Επιπλέον, όσες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι έκτακτης ανάγκης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις για τη στελέχωση του απαραίτητου υποστηρικτικού προσωπικό που χρειάζονται και ότι δεν θα λειτουργούν μετά την πανδημία».

  • Ένα χρόνο τώρα, τα ειδικά κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της αγοράς δεν έχουν αξιοποιηθεί

«Η Κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, δεν αξιοποίησε για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και των άλλων κλάδων, τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ. Ενώ μόλις προχθές ο κ. Σταϊκούρας «ανακάλυψε» ότι έχει αλλάξει ο κανονισμός και ότι μπορεί τελικά να προβεί σε άντληση κονδυλίων! Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε δει σοβαρές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας παρουσίασε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο στα 24 δις., πρόγραμμα, για την ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία. Η Κυβέρνηση από την άλλη, ισχυρίζεται ότι διέθεσε το ίδιο ποσό, όμως τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φανερώνουν ότι το πραγματικό ποσό που διατέθηκε στην Οικονομία φτάνει σχεδόν μόνο στο 1/3 του».

  • Η χώρα μας δεν αντέχει έναν «πέμπτο» χειμώνα στην οικονομία της – Χρειάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου

«Η ενίσχυση του κλάδου του τουρισμού χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο, με την παράλληλη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στις οποίες η Κυβέρνηση κωφεύει. Τι έγινε πέρσι; Η Κυβέρνηση απλά άκουσε την TUI και δεν ζήτησε τεστ 72 ωρών για τους επισκέπτες της χώρας. Τώρα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προτείνει ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εκτός από άλλα θέματα δικαιωμάτων στα οποία προσκρούει η πρόταση του Πρωθυπουργού, θα προσθέσω το εξής: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 30% ως 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Αν λοιπόν, μπορούν να μετακινηθούν μόνο οι εμβολιασμένοι, η «δεξαμενή» στην οποία απευθυνόμαστε ως τουριστική αγορά, μειώνεται κατά 60%. Η χώρα δεν αντέχει ακόμα έναν «χειμώνα», τούτο το καλοκαίρι. Επομένως χρειάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο και απαίτηση τεστ 72 ωρών. Για αυτό το λόγο και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινο πιστοποιητικό δεν έχει σχέση με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, διότι περιλαμβάνει, πέραν της βεβαίωσης εμβολιασμού και το τεστ 72 ωρών και τη βεβαίωση ότι κάποιος έχει ανοσία, αφότου ανάρρωσε».

  • Εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση φέρνει την κοινωνία απέναντί της

«Κανένας δεν επιδοκιμάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες του Κουφοντίνα, μάλιστα η Αριστερά, στο σύνολό της, έχει συκοφαντηθεί κατ’ επανάληψη από τις ένοπλες ενέργειες της 17Ν. Εδώ όμως έχουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στηρίζει και η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Νεκρό απεργό πείνας στην Ευρώπη είχαμε πριν 40 χρόνια. Τέτοιες καταστάσεις βλέπουμε μόνο στην Τουρκία. Αν η Κυβέρνηση θέλει να μοιάσουμε στην Τουρκία, ας μας το πει».

 241 total views,  2 views today