Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι οικοδόμοι, αφού ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο ή πολλοί εξ αυτών και για μία τσάντα τρόφιμα από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, όπως δήλωσε στον sky ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου Νίκος Τριπολίτης.

Μάλιστα ενώ οι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο είναι 2.500 άτομα, στο σύνολο του νησιού ανέρχονται σε 4.500-5.000 οικοδόμοι, όπως είπε, λόγω της “μαύρης’ εργασίας.

“Παρότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει, βιώνει πρωτοφανή μείωση κύκλου εργασιών λόγω της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να οδηγούνται στην ανεργία, χωρίς κάποια μορφή επιδότησης, διότι τα 150 και 200 ένσημα που απαιτούνται, φαντάζουν ουτοπία στην οικοδομή”, πρόσθεσε σχετικά.

Ο κ. Τριπολίτης ανέφερε ότι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όσο και για τα πλημμελή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες τις οικοδομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ταλανίζουν τον κλάδο.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου Ελλάδος, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του πολύπαθου κατασκευαστικού κλάδου στην εποχή της πανδημίας.

“Συζητήσαμε να απαιτήσουμε από την Πολιτεία για ακόμα μια φορά τη στελέχωση των υπηρεσιών ΣΕΠΕ, όπως και το Σώμα Ελεγκτών Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων ή των οικοδομικών σωματείων, να έχουν μεγαλύτερη και πιο συχνή παρουσία στα εργοτάξια των περιοχών μας. Αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ακίνητα, ώστε να βρεθεί μια λύση για εκείνα τα σπίτια που είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και ασφάλεια (με επιδοτούμενα ή χαμηλότοκα δάνεια), ώστε με αυτό τον τρόπο να επανεκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα”, πρόσθεσε, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά δεν έχει έρθει στη Ρόδο κλιμάκιο επιθεωρητών για αυτοψία στο σημείο που έγινε το τελευταίο εργατικό ατύχημα.

Στα αιτήματά τους είναι:

1) Αναγνώριση όλων των ΚΑΔ που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή ως πληττόμενων και στήριξη των οικοδόμων με καταβολή επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

2) Στελέχωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών ώστε με συνεχείς ελέγχους να εκλείψει το φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και της έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας στην οικοδομή.

3) Από τους φορείς και συλλόγους που ασχολούνται ή κατέχουν ακίνητα να σταθούν αλληλέγγυοι στο αίτημα για να βρεθεί λύση στα υπό κατάρρευση ακίνητα που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, με πρωταρχικό μέλημα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και να δοθούν από την Πολιτεία κίνητρα, ώστε να επισκευαστούν και να μην αποτελούν εστίες κινδύνου για τους περαστικούς και επισκέπτες των περιοχών μας.

4) Να δοθεί μέριμνα στην κατάρτιση των συναδέλφων οικοδόμων με σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα για την υγιεινή και ασφάλεια, ώστε να σταματήσει πλέον αυτή η θλιβερή πρωτιά που κατέχει ο κλάδος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

5) Να μπει ένα νομικό πλαίσιο που να βάζει τάξη στην αδήλωτη εργασία μεδιασταύρωση στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών, ώστε να σταματήσει πλέον αυτή ‘’φάμπρικα’’ της πώλησης ενσήμων από τους εργοδότες και μεγαλοεργολάβους.

6) Δημιουργία σχολών εκπαίδευσης και πιστοποίησης οικοδόμων, με κρατικό δίπλωμα δικαιώματος ασκήσεως επαγγέλματος.

7) Δικαίωμα αναγνώρισης και απόκτησης των υπέρ αγνώστων οικοδομικών ενσήμων από συναδέλφους που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης.

 1,148 total views,  2 views today