Σημαντικά ενάλια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν στην Κάσο και από ότι φαίνεται δεν είναι τα μόνα αφού η έρευνα που ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες, θα συνεχιστεί σε βάθος τριετίας όπως δήλωσε στον Sky ο δήμαρχος του νησιού κ. Μ Ερωτόκριτος.

H έρευνα ξεκίνησε από την ομάδα του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορίεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

«Χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Λυκείου έγινε μια πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων . Εντοπίστηκαν στα Κασονήσια απέναντι από την Κάσο πέντε ναυάγια. Επίσης και στο νότιο τμήμα του νησιού», δήλωσε ο κ. Ερωτόκριτος.
Όπως τόνισε ο κ. Ερωτόκριτος τμήματα των ναυαγίων αλλά και των εμπορευμάτων που μετέφεραν έχουν ήδη ανελκυστεί.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος όλα τα ευρήματα θα μεταφερθούν στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα για εξέταση.

«Θέλουμε όμως να επιστρέψουν στην Κάσο και να τοποθετηθούν σε οίκημα που θα παραχωρήσουμε. Σε βάθος τριετίας ή πενταετίας θα γίνουν και άλλες έρευνες γύρω από την Κάσο και να ανελκυστούν και άλλα» , τόνισε ο δήμαρχος.
Μεταξύ των ευρημάτων μια πέτρινη άγκυρα τμήμα μόλου αγγεία αμφορείς. Σιδερένιες άγκυρες από τις αρχές του 1800 και τμήματα από κανόνια.

Με αφορμή τα ευρήματα ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, έπειτα από τη συνεργασία που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα, επισκέφτηκε την Κάσο.
Το κλιμάκιο που ασχολείται με το θέμα αποτελείται από περίπου είκοσι άτομα, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό καθώς και εθελοντές και πραγματοποιούν υποβρύχιες ανασκαφές σε ενιάλια περιοχή της Κάσου.

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κόνσολα ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία του νησιού.