Δύο Ροδίτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα που νόσησαν από κορωνοϊό, διαπιστώθηκε ότι είχαν τον ιό με τη βρετανική μετάλλαξη, όπως επιβεβαίωσε στο skyrodos.gr ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Πρόκειται για δύο άτομα από το νησί μας, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα με covid-19, ανάρρωσαν πήραν εξιτήριο και όπως τώρα διαπιστώθηκε από το εργαστήριο των Αθηνών όπου εστάλησαν τα δείγματα, είχαν το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Ο κ. Ρουμάνης τόνισε στις δηλώσεις του ότι στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αποστέλλονται δείγματα από το Νοσοκομείο Ρόδου στην Αθήνα, από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος στην περιοχή μας και μάλιστα σε δύο άτομα.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα μιλώντας στον Σκάι, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 40% πιο μεταδοτικό και αναμένεται να επικρατήσει. “Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες”. Στην Αμερική – είπε – υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους. “Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο”.

Όσον αφορά τα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ  τόνισε ότι “ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό”.

 2,527 total views,  2 views today