Σε πλήρη λειτουργία θα μπει από τις αρχές Δεκεμβρίου το Κτηματολόγιο της Ρόδου.

Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Sky o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ.Βασίλης Περίδης.

«Στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπει σε πλήρη λειτουργία χωρίς όμως να δίνει ακόμη πιστοποιητικά. Το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί τμηματικά μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Περίδης.

Ο κ. Περίδης αναφέρθηκε και στην συνεισφορά του Δικηγορικού Συλλόγου στην επαναλειτουργία του Κτηματολογίου της Ρόδου .

«Η συνεισφορά του Δικηγορικού Συλλόγου στην επαναλειτουργία του Κτηματολογίου ήταν πολύ σημαντική. Κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση της υπηρεσίας μια ομάδα από συναδέλφους και εγώ τοποθετήσαμε 2.500 τόμους  στις θέσεις τους . Επίσης σύντομα θα αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με την οποία ζητούμε κάποιοι δικηγόροι να συνεργαστούν με τη διεύθυνση του Κτηματολογίου και να αρχίσουν να μεταγράφουν τις 40.000 εκκρεμείς πράξεις που έχουν συσσωρευθεί. Οι 20,000 ήταν από προηγούμενα έτη και 20.000  συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι θα πετύχουμε την ταχύτερη  ένταξη μας στο εθνικό κτηματολόγιο», είπε ο κ. Περίδης.

Και το νομοσχέδιο, όπως τόνισε,  σχετικά με την ένταξη στο εθνικό κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί με σύμπραξη των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω .

«Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση. Αφού γίνει αυτό θα προχωρήσει η ενσωμάτωση του  στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Θα προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός με την έννοια της ψηφιοποίησης των κτηματικών δεδομένων.Έχουμε φροντίσει να προστατευθεί πλήρως η περιουσία του Ροδιακού λαού. Δεν θα έχουμε αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επανα-υποβολές εγγράφων. Θα μεταφερθούν οι υφιστάμενες εγγραφές στο νέο κτηματολόγιο που θα συσταθεί», τόνισε ο κ. Περίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η ένταξη του Κτηματολογίου της  Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο ο κ.  Περίδης είπε:

« Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θα αλλάξει τίποτε. Ιδιοκτήτες είμαστε και παραμένουμε. Θα διατηρηθούν επίσης όλοι οι τόμοι του Κτηματολογίου. Το αρχειακό υλικό της υπηρεσίας δεν θα καταστραφεί. Θα υπάρξει σαν ιστορικό υλικό για αναδρομή. Δεν αλλάζει ούτε η λειτουργία της υπηρεσίας», τόνισε.

Όσο για την οριοθέτηση των ακινήτων θα γίνει με συντεταγμένες.

«Θα χρησιμοποιηθούν τα σχεδιαγράμματα για τις θέσεις. Εφόσον θα συμφωνούν οι όμοροι ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχουν αλλαγές. Διαφορετικά θα προσφεύγουν στα δικαστήρια για τον καθορισμό των ορίων όπως γίνεται και τώρα. Θα μπούμε σε ψηφιοποίηση και τα πιστοποιητικά θα χορηγούνται σε μια με μιάμιση ώρα όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Το Κτηματολόγιο της Ρόδου όπως είπε ο κ. Περίδης έμεινε πίσω γιατί η πολιτεία δεν φρόντισε για τη στελέχωση του .

«Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε . Δεν μπορεί όλη η χώρα να είναι στο εθνικό κτηματολόγιο και εμείς να έχουμε μείνει στην εποχή των χειρογράφων. Πιστεύω πως θα προχωρήσουμε . Κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε ο κ.Περίδης.

Σε ερώτηση για την ψηφιοποίηση που είχε γίνει ο κ. Περίδης τόνισε πως έγινε μεν αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

«Έγιναν προσπάθειες που δεν ολοκληρώθηκαν. Το κομμάτι του Κτηματολογίου  που αφορά την χρονική περίοδο μέχρι το 2005 το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί. Θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα. Το ίδιο έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας μα. Μετά το Κτηματολόγιο θα ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ», τόνισε ο κ. Περίδης .

Αναγκαία όπως είπε ο κ. Περίδης είναι και η στελέχωση του κτηματολογίου της Ρόδου με το αναγκαίο προσωπικό. Στο Κτηματολόγιο της Ρόδου υπηρετεί μόνο ένας μηχανικός που θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα ενώ στο Κτηματολόγιο Κω δεν υπάρχει καν μηχανικός.

Σε ερώτηση αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη λειτουργία του κτηματολογίου ο κ. Περίδης είπε :

“Κάποια περίοδος προσαρμογής θα υπάρξει. Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται χρόνος αφού κάποιες πράξεις πρέπει να γίνουν ψηφιακές. Αυτό απαιτεί χρόνο. Μπορεί να γίνουν και  λάθη. Δεν θα χρειαστεί η υποβολή συμβολαίων ξανά.Πρόβλημα θα  υπάρξει ενδεχομένως με τις προβληματικές και εκκρεμείς πράξεις. Και για αυτό θα υπάρξει ανάδοχος όμως. Προβλήματα θα υπάρξουν αλλά θα αντιμετωπιστούν “.

“Τις αποφάσεις της λαμβάνει η κεντρική εξουσία. Δεν αποφασίσαμε τη μεταφορά. Προσπαθήσαμε να συντομεύσουμε τη διαδικασία. Φέραμε και τον αρμόδιο υπουργό στη Ρόδο για να κατανοήσει το πρόβλημα. Εμείς  κάναμε περισσότερο από όσα μας αναλογούσαν. Ανακινούσαμε συνέχεια το θέμα για να δοθεί λύση”, είπε ο κ. Περίδης.

Τα καλύτερα είπε για τον Διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Νίκο Ματσάκη τον οποίο χαρακτήρισε  ήρωα.

 

 1,523 total views,  50 views today