Ανανέωση:

Για συνθήκες δουλείας που βιώνουν εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Ρόδου τη φετινή σεζόν, έκανε λόγο μιλώντας στον Sky ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος.

Ο κ. Εγγλέζος επισήμανε ότι αρκετοί εργοδότες εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης εξαιτίας του covid-19, με απαράδεκτες πρακτικές αναγκάζουν τους υπαλλήλους να εργάζονται κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες, με ατελείωτες ώρες εργασίας χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, με ανάρμοστες συμπεριφορές, να απολύονται στο δεκαπενθήμερο μένοντας απλήρωτοι ως ασκούμενοι σε πρακτική εργασία ή να μετακινούνται σε διαφορετικά πόστα, καλύπτοντας τα κενά όπου υπάρχουν, για να βγει η δουλειά με λιγότερο προσωπικό.

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου τόνισε ότι για το λόγο αυτό είναι συνεχείς και εντατικοί οι έλεγχοι σε καθημερινή βάση τόσο από το ΕΚΡ, όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ για να επιβάλλονται τα απαραίτητα πρόστιμα, αφού εκατοντάδες κόσμου συρρέουν καθημερινά για καταγγελίες.

Οι έλεγχοι διεξάγονται για τις συνθήκες εργασίας, τις ώρες απασχόλησης, τις απολαβές και το καθεστώς των επαναπροσλήψεων, βάσει της πληρότητας των ξενοδοχείων.

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση, όπως απαράδεκτη είναι και η προτροπή των εργοδοτών-ξενοδόχων, ν’ αναγκάζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση να αμείβονται με τα λεφτά όχι της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά με τη χρηματική αμοιβή που θέλουν να τους δίνουν οι ίδιοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εγγλέζος και πρόσθεσε:

Υπό το φόβο της ανεργίας ο κόσμος όχι μόνο συναινεί, αλλά δεν τολμά να μιλήσει. Έχουν προστεθεί και κάποιοι ακόμη εργοδότες στους συνήθεις ύποπτους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ευτυχώς μετά τους ελέγχους, αρκετοί έχουν συνετιστεί και προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχουν περίπου 10-15 ξενοδοχεία στο νησί που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους σαν να είναι δούλοι!

Εντωμεταξύ αναμένονται και από την Αθήνα μεικτά κλιμάκια για να διενεργήσουν ελέγχους στα ξενοδοχεία της Ρόδου και να διαπιστώσουν, μετά από τη σωρεία καταγγελιών που γίνονται κατά πόσο εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στους χώρους εργασίας τους.

Ο κ. Εγγλέζος έφερε ως παράδειγμα εργαζόμενοι σερβιτόροι ή στην κουζίνα να κάνουν όλες τις δουλειές. “Ο βοηθός σερβιτόρου μπορεί να στρώνει και κρεβάτια ή οι καμαριέρες που ξεκινάνε στις 7 το πρωί και τελειώνουν στις 6.30-7.00 μ.μ.”.

“Εχουμε πάρει σβάρνα σε καθημερινή βάση όλα τα ξενοδοχεία, με τη συνδρομή τόσο του ΙΚΑ όσο και της Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να εφαρμοσθεί η εργατική νομοθεσία και όχι να κυνηγήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι αυτοσκοπός μας να κυνηγήσουμε μία επιχείρηση για να βάλουμε πρόστιμα”, είπε επιπροσθέτως.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των επαναπροσληφθέντων στο νησί, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ τόνισε ότι στο σύνολο του Τουρισμού-Επισιτισμού, δεν ξεπερνάνε τις 10.000 σε σύνολο 35.000 εργαζομένων και οι προβλέψεις είναι ότι θα φθάσουν τις 15.000 μέσα στον Αύγουστο, άρα μιλάμε για ένα 40% του εργατικού δυναμικού.

 

 2,719 total views,  6 views today