Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε χθες η αγορά της Ρόδου, μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αφού το νησί βγήκε από το “βαθύ κόκκινο” του επιδημιολογικού χάρτη του ΕΟΔΥ, ενώ και σήμερα το πρωί -λόγω της έντονης βροχόπτωσης- ήταν πολύ υποτονική η κίνηση, όπως δήλωσε στον sky ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός.

Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι δεν άνοιξαν όλα τα καταστήματα στην πόλη της Ρόδου, αφού κάποιοι επιχειρηματίες επέλεξαν να μην τα λειτουργήσουν επί του παρόντος, ενώ κάποιοι άλλοι έμποροι ήταν απροετοίμαστοι για να τα επαναλειτουργήσουν, όπως είπε ο κ. Σπανός.

Τόνισε δε ότι τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία του click away και εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία click inside.

Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.

Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.

Για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με click inside (ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοχαρτοπωλεία) ή click away (όλες οι υπόλοιπες), καθιερώνεται νέο προαιρετικό και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για όλες τις κόκκινες περιοχές, από τις 07.00 έως τις 20.30, χωρίς εξαιρέσεις. Το ίδιο ωράριο (07.00 έως 20.30) ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων. Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.

 345 total views,  2 views today