Για μια δύσκολη και ιδιαίτερη σεζόν, έκανε λόγο μιλώντας σήμερα στον Sky, o γενικός διευθυντής του τουριστικού οργανισμού ΤΕΖ ΤΟΥΡ κ. Μανώλης Απλανεδάκης.

«Πρέπει η τουριστική σεζόν, να αντιμετωπιστεί όπως είναι . Εκείνοι που έχουν την ευθύνη να κάνουν τις σωστές επενδύσεις με σοβαρότητα και με ηρεμία. Δεν είμαστε στις χρυσές εποχές αλλά δεν είναι και τραγικά τα πράγματα. Χρειάζεται ηρεμία για να δούμε πως θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν», δήλωσε ο κ. Απλανεδάκης.

Παραθέτοντας στοιχεία που προκύπτουν από τις αφίξεις των τουριστών στη Ρόδο ο κ. Απλανεδάκης είπε πως ακόμη και κύριες αγορές όπως η Γερμανική και η Σκανδιναβική παρουσιάζουν υστέρηση σε αφίξεις.


Και μπορεί μεν οι αγορές της Αγγλίας της Ιταλίας και της Ρωσίας να πηγαίνουν αρκετά καλά, αλλά ο αριθμός των αφίξεων που θα δώσουν δεν είναι αρκετός για να καλυφθούν οι απώλειες.

«Είναι ιδιαίτερη η φετινή σεζόν. Τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο καλά σε πανελλήνιο επίπεδο. Όσο για τη Ρόδο το περασμένο δίμηνο Απριλίου Μαίου ήμασταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με μια ελαφριά αύξηση της τάξεως του 1%. Μιλάμε για 388.000 αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», δήλωσε ο κ. Απλανεδάκης

Σε ότι αφορά τη Γερμανική αγορά, οι αφίξεις το δίμηνο Απριλίου Μαΐου σημείωσαν μείωση όπως τόνισε σε ποσοστό 4%.

Οι λόγοι για τη μείωση των αφίξεων από τη Γερμανική αγορά είναι πολλοί όπως τόνισε ο κ. Απλανεδάκης.
Η μεγαλύτερη μείωση έρχεται όμως τη Σκανδιναβία (17%) .
Επεσήμανε ο κ. Απλανεδάκης ότι σε μεγάλο ποσοστό οι Σκανδιναβοί έχουν επηρεαστεί, με όσα γράφονται για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα αεροπλάνα.

«Τα αεροπορικά ταξίδια για τους Σκανδιναβούς έχουμε μειωθεί πολύ. Είναι μια μόδα που δημιουργεί τη δική της αναταραχή σε μια δύσκολη σεζόν», είπε ο κ. Απλανεδάκης.

«Αυξητικά κινούνται όμως οι αφίξεις από την τουριστική αγορά της Ρωσίας. Καλές αγορές είναι φέτος η Αγγλία και η Ιταλία αφού εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερες αφίξεις. Δεν ξέρουμε αν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες από τις υπόλοιπες αγορές. Η σεζόν είναι ένα σταυρόλεξο », είπε.

Σε ερώτηση για τις αφίξεις το δίμηνο Ιουλίου-0 Αυγούστου ο κ. Απλανεδάκης δήλωσε :
«Θα πάνε καλά οι αφίξεις το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου. Όμως αυτό δεν αρκεί . Η επιτυχία μιας σεζόν δεν κρίνεται στο δίμηνο της αιχμής. Πρέπει και στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής περιόδου να υπάρχουν αρκετές αφίξεις. Δεν καλύπτονται οικονομικά έτσι οι επιχειρήσεις».

Όσο για τα ζητούμενα από τη νέα κυβέρνηση ο κ. Απλανεδάκης δήλωσε:
«Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερο και ευμετάβλητο προιόν.Πρέπει να υπάρχει ηρεμία την περίοδο αιχμής. Εκλογές εν μέσω της τουριστικής περιόδου δεν είναι ότι καλύτερο όπως και οι εντάσεις που έχουμε με τη γειτονική χώρα Τουρκία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν ηρεμία και ασφάλεια στους ασχολούμενους με τον τουρισμό και κυρίως στους επισκέπτες. Οι πελάτες έρχονται για διακοπές και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτε και για τίποτε».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΖ TOUR αναφέρθηκε και στην τουριστική εκπαίδευση.

« Στην Ελλάδα που είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός πρέπει να παρέχονται σπουδές υψηλού επιπέδου στους νέους. Να υπάρχουν τμήματα όπου διδάσκοντες και φοιτητές θα ομιλούν αγγλική γλώσσα. Χρειάζονται σπουδές υψηλού επιπέδου για να παρέχουμε, εξίσου υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Με την υποβάθμιση της ΑΣΤΕΡ στη Ρόδο έχει πληγεί ο τουρισμός. Δεν πρέπει αυτό το θέμα να το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά όπως αρκετά θέματα στην Ελλάδα», είπε.

Σε ερώτηση για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ο κ Απλανεδάκης τόνισε πως το θέμα, διαρκώς, τοποθετείται σε λάθος βάση.
« Μιλάμε για δωδεκάμηνο τουρισμό ενώ πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και στην εξασφάλιση πληροτήτων , τον Απρίλιο τον Μάιο δηλαδή στην αρχή της σεζόν και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα στη λήξη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σε πολλούς τομείς. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και σε επίπεδο υποδομών», δήλωσε.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στο αεροδρόμιο της Ρόδου εξαιτίας της διαχείρισης που γίνεται από τη Fraport.

“ Δεν μπορεί να περιμένουν οι τουρίστες να περιμένουν για ώρες στον ήλιο. Αν επιχειρήσεις κανείς να φύγει από το αεροδρόμιο θα χρειαστεί 20 λεπτά και πλέον εξαιτίας της κίνησης», τόνισε.