Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος που στηρίζει η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων έχει αναλάβει σύμπραξη συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο (Team Tourism Consulting και Yellow Railroad) και την Ελλάδα (Toposophy).

Η ομάδα συμβούλων καταγράφει αναλύει και αξιολογεί τις διεθνείς και εγχώριες πρακτικές, την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών με στόχο να αναδείξει τις πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην επίτευξη των προσδοκιών αυτών.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εμπλέξει τοπικούς φορείς, αρμόδια υπουργεία και επαγγελματικούς συνδέσμους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και θα συμπεριλαμβάνει συναντήσεις διαβούλευσης και εργαστήρια που θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο, διενέργεια ερευνών με online ερωτηματολόγια, ενδελεχή ανάλυση και συνεχή επικοινωνία μέσω εξειδικευμένης ιστοσελίδας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προσεγγίζει τη διαχείριση τουριστικών προορισμών ως βασική προϋπόθεση τόσο για την προσαρμοστικότητα όσο και για την ανταπόκριση σε μια σειρά προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη διεθνώς και οι οποίες επηρεάζουν και την Ελλάδα:
-Αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών
-Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
– Εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, όπου υπάρχουν ανησυχίες για «υπερ-τουρισμό».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ Ρέτσος

Η υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Το παρόν στην παρουσίαση του εγχειρήματος  στο ΕΒΕΔ   έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.

«O τουρισμός επηρεάζει όλους τους οικονομικούς τομείς της χώρας μας. Αυτό μας έκανε να αρχίσουμε να μιλάμε για την επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα σημαίνει ωρίμανση στρατηγική στοχευμένη.Χωρις στρατηγική δεν υπάρχει προϊόν και χωρίς προϊόν δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός. Στο πρόσφατο συνέδριο μας επαναπροσδιορίσαμε την πραγματικότητα. Θελήσαμε να δείξουμε τα σύγχρονα trends και που πρέπει να κινηθούμε και εμείς για να διασφαλίσουμε ότι τουρισμός δεν είναι πυροτέχνημα αλλά είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε στο μέλλον. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε τους προορισμούς μας. Βλέπουμε ότι οι προορισμοί έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους . Αν δεν έχουμε ευχαριστημένους κατοίκους δεν μπορούμε να έχουμε ευχαριστημένους τουρίστες», τόνισε ο κ, Γιάννης Ρέτσος και πρόσθεσε πως διαχείριση προορισμών σημαίνει  δημιουργία και βελτίωση των υποδομών.

Αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος στα εργαλεία που διαθέτει ο ΣΕΤΕ και πρόσθεσε πως η σύσταση του οργανισμού διαχείρισης προορισμού είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου

Στη χθεσινή παρουσίαση αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου μιλώντας στον Sky.

«Έγινε ενημέρωση από τους φορείς που έχουν αναλάβει τη σύσταση του φακέλου σχετικά με τη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού. Είμαστε στο τελικό στάδιο και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οπότε και θα μας παραδώσουν την πρόταση για τη δημιουργία του οργανισμού που είναι απαραίτητος για την τουριστική βιομηχανία της Ρόδου και της Σαντορίνης. Ελπίζουμε να γίνει πιλοτικό πρόγραμμα και για άλλους προορισμούς της χώρας», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Μέχρι τέλος του χρόνου το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

«Θα συμπορευθούμε όλοι μαζί στο εγχείρημα που θα δώσει άλλες προοπτικές στην τουριστική μας βιομηχανία», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
Σε ερώτηση για το πότε θα λειτουργήσει ο οργανισμός ο κ. Πάππου δήλωσε:

«Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης της πρότασης Θα πρέπει και από νομικής πλευράς να συσταθεί ο οργανισμός. Εμείς θέλουμε να είναι ευέλικτος και πολύ αποτελεσματικός. Αν είναι δυσλειτουργικός δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Στον οργανισμό διαχείρισης του προορισμού θα μετέχουν η Περιφέρεια ο Δήμος Ρόδου το ΕΒΕΔ ο Εμπορικός Σύλλογος το ΤΕΕ το Οικονομικό Επιμελητήριο.
«Θα πρέπει να μετέχει όλη η κοινωνία στον οργανισμό διαχείρισης προορισμού.Στόχος είναι να προλαμβάνει προβλήματα όπως η πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook”, τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως η διαδικασία για τη σύσταση του οργανισμού είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ τόνισε πως από τον οργανισμό διαχείρισης προορισμού της Ρόδου θα ωφεληθεί και η Ρόδος.

Σε ερώτηση αν ο οργανισμός διαχείρισης προορισμού της Ρόδου θα υποκαταστήσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Πάππου δήλωσε:

«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ όταν δημιουργήθηκε ήταν κάτι σύγχρονο. ¨Όμως στη συνέχεια απαρχαιώθηκε. Δεν κάλυπτε τις ανάγκες του προορισμού. Θα ήταν αποτελεσματικός αν γίνονταν αλλαγές στο καταστατικό του. Όμως με τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων και του τρόπου επένδυσης αυτών δεν ήταν αποτελεσματικός».

Σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της σεζόν ο κ. Πάππου δήλωσε:

«Δυστυχώς είχαμε την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook που παρουσιάστηκε στο κλείσιμο της θερινής περιόδου. Ιστορικά ο Οκτώβριος είναι καλός μήνας και από πλευράς αφίξεων αλλά και εσόδων. Αυτό που έγινε όμως στέρησε την αγορά σε αφίξεις και χρήματα. Δεν πήγαμε όπως ήταν το αναμενόμενο. Ελπίζουμε να μην δημιουργηθούν προβλήματα τους χειμερινούς μήνες» .

Τι λένε οι Διευθυντές Ξενοδοχείων 

Στη χθεσινή παρουσίαση αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.

«Πρέπει από κοινού να αγωνιστούμε όλοι για τη διαχείριση του προορισμού και την επιμήκυνση της θερινής περιόδου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδείγματα άλλων προορισμών που με το πρόγραμμα αυτό πέτυχαν την επιμήκυνση της σεζόν», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.

Σε ερώτηση για το αν ο νέος οργανισμός υποκαταστήσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Ματσίγκος τόνισε:

« Θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση είτε για την αναδιοργάνωση του ΠΡΟΤΟΥΡ ή τη σύσταση ενός νέου οργανισμού . Σύντομα θα συζητήσουμε ξανά για το θέμα. Δεν γίνεται η Ρόδος να μην έχει ένα οργανισμό προβολής. ¨Ήμασταν πρωτοπόροι . Τα τελευταία χρόνια αδράνησε. Θα πρέπει να βρεθεί λύση».

 480 total views,  10 views today