Ανανέωση:

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και να βελτιώσει τις συγκοινωνίες στα νησιά μετέφερε μιλώντας στον Sky o ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Κρεμλής.

«Είναι ένα θέμα που είχα ζητήσει να διαπραγματευθούμε στην ΕΕ για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών. Πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς. Εφόσον η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα τώρα και στο πλαίσιο του διαλόγου μπορούμε να το επαναφέρουμε στην συζήτηση με τη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή. Θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον για να ξαναέρθει η νησιωτικότητα και οι μειωμένοι συντελεστές στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωσε ο κ. Κρεμλής.

Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συγκοινωνιών και ειδικά στις τιμές των εισιτηρίων .

«Το θέμα της εξυπηρέτησης των νησιών με την ακτοπλοΐα και τις μεταφορές είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Υπάρχει το μεταφορικό ισοδύναμο που μπορεί να βελτιωθεί γιατί στηρίζει τη νησιωτικότητας. Μπορούμε να δούμε πως μπορούμε να αντισταθμίσουμε τα κόστη και πως θα βελτιώσουμε τη διασύνδεση των νησιών και κυρίως των μικρών. Να επιτρέψουμε στους κατοίκους να έχουν καλύτερες τιμές», τόνισε.
Ειδικά για τις τιμές ο κ. Κρεμλής τόνισε πως είτε μέσω του ΜΙ ή άλλων δυνατοτήτων θα διερευνηθεί η δυνατότητα να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.

«Εκεί όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός υπάρχουν και καλύτερες τιμές. Τους θερινούς μήνες υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Το πρόβλημα είναι το χειμώνα όπου υπάρχει μια μόνο εταιρεία. Θέλουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις και μέσα από πόρους της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Κρεμλής.

Αναφορικά με τη νησιωτικότητα ο κ. Κρεμλής τόνισε:

«Η νησιωτικότητα είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και θέλει να τη αναδείξει. Υπάρχει η γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο μέλλον θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις στήριξης μέσα από νέα χρηματοδοτικά μέσα. Θυμίζω πως η νησιωτικότητα αποτελεί και συνταγματική επιταγή και προβλέπεται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O κ. Κρεμλής αναφέρθηκε όμως και στο προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι κινήσεις ορθολογισμού και λογικής. Έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε το ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πως η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην κατανομή των βαρών».
Σε ότι αφορά τις διαδικασίες ταυτοποίησης τόνισε πως θα πρέπει να προχωρούν γρήγορα.

« Θα πρέπει να γίνεται γρήγορα η ταυτοποίηση και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν κάτι στο οποίο θα πρέπει να μας στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων . Μίλησε επίσης και για τη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών καθώς και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

« Είναι θέμα προτεραιότητας στο πως εκπονηθούν οι μελέτες. Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν για αυτές διαθέσιμοι πόροι στην ΕΕ. Η διασύνδεση μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας . Πρέπει όμως να προωθηθούν και οι ΑΠΕ’, τόνισε .

 100 total views,  8 views today